Η σύγχρονη ζωή είναι συνυφασμένη με την καρέκλα του γραφείου, το κάθισμα του αυτοκινήτου, τον καναπέ ή το κρεβάτι. Είναι αναγκαίο αλλά και λογικό να χρησιμοποιείτε το αυτοκίνητο ή τα μέσα μεταφοράς, τον υπολογιστή και οτιδήποτε άλλο διευκολύνει την καθημερινότητά σας, αλλά το πρόβλημα είναι ότι το ανθρώπινο σώμα δεν είναι σχεδιασμένο να κάθεται – χρειάζεται κίνηση και δράση.

Η καθιστική ζωή συνδέεται με μια μακρά λίστα από χρόνιες ασθένειες, όπως η παχυσαρκία, ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ ο κίνδυνος πρόωρου θανάτου αυξάνεται όσο κάθεστε.

Γι’ αυτό το vita.gr μας προτείνει να σηκωθούμε  από την καρέκλα και να βάλουμε αυτά τα 3 είδη κινήσεων στο εβδομαδιαίο σας πρόγραμμα:

1. Περπάτημα και διατάσεις

To περπάτημα αποτελεί έναν από τους πιο απλούς και εύκολους τρόπους να φροντίσουμε το σώμα μας. Το περπάτημα συμβάλλει στην μυϊκή αντοχή, την ενδυνάμωση, ακόμα και την βελτίωση των επιπέδων κινητικότητας και ευλυγισίας (κυρίως των κάτω άκρων και του κορμού).

Βοηθά στην πρόληψη της οστεοπόρωσης, της αρθρίτιδας καθώς και άλλων προβλημάτων των αρθρώσεων. Επίσης, «καίει» θερμίδες άρα όσο περισσότερο περπατάμε τόσο πιο εύκολο είναι να έχουμε το βάρος μας υπό έλεγχο (ας μην ξεχνάμε φυσικά πως στο κομμάτι του βάρους μεγάλο ρόλο παίζει και η διατροφή).

Οι διατάσεις πριν και μετά την προπόνηση είναι απαραίτητες για την κατάλληλη προετοιμασία και αποθεραπεία του σώματος και την πρόληψη τραυματισμών, ωστόσο δεν πρέπει να περιορίζονται μονάχα στη γυμναστική.

Οποιαδήποτε στιγμή μπορείτε να επωφεληθείτε από έναν σύντομο γύρο διατάσεων. Κάθε σωματική δραστηριότητα που κάνετε κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να διευκολυνθεί με την τακτική εξάσκηση των διατάσεων.

Απλές καθημερινές κινήσεις όπως για παράδειγμα όσες αφορούν το καθάρισμα του σπιτιού, εκτελούνται με μεγαλύτερη ευκολία αφού οι διατάσεις προσφέρουν ευελιξία, μειώνοντας παράλληλα την κόπωση.

2. Ασκήσεις για να βελτιώσετε τη φυσική σας κατάσταση( βάρη και ασκήσεις με το βάρος του σώματος) ή προπόνηση για ένα άθλημα

Οι προπονήσεις που ενδυναμώνουν τους μυς και υποστηρίζουν την κινητικότητα είναι πολύ σημαντικές για τη φυσική σας κατάσταση. Έτσι ενισχύεται η συνεργασία των μυών, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η ευλυγισία και η σταθερότητα.

3. Γυμναστική, διασκέδαση και σύνδεση με άλλους (χορός)

Ο χορός αποτελεί τον πιο ευχάριστο τρόπο να γυμναστούμε με την οικογένεια και τους φίλους, αλλά και μία από τις καλύτερες αερόβιες ασκήσεις.

Γυμνάζει όλο το σώμα, αφού όσο εσείς απολαμβάνετε τη μουσική, «δουλεύουν» εντατικά όλες οι μυϊκές σας ομάδες, ενώ παράλληλα βελτιώνεται η καρδιακή σας λειτουργία, καίτε θερμίδες και φυσικά, περνάτε καλά.