Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ καταδικάστηκε και για τις 34 κατηγορίες σε ποινική δίκη στη Νέα Υόρκη, σχετικά με κρυφές πληρωμές χρημάτων στην πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς.

Έπειτα από διαβουλεύσεις δύο ημερών, οι ένορκοι ανακοίνωσαν ότι έκριναν τον Τραμπ ένοχο και για τις 34 κατηγορίες που αντιμετώπιζε, ενώ για την έκδοση οποιασδήποτε ετυμηγορίας απαιτούταν ομοφωνία.

Κάθε μία από τις κατηγορίες κακουργήματος επισύρει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών. Όμως ο Χουάν Μέρτσαν, ο δικαστής που επιβλέπει την υπόθεση, δεν αναμένεται να εγκρίνει μια τόσο μακρά ποινή.

Πολλοί νομικοί παρατηρητές πιστεύουν ότι η ποινή δεν θα ξεπεράσει τα τέσσερα χρόνια, αλλά ο Τραμπ θα μπορούσε επίσης να αποφύγει εντελώς τη φυλάκιση και αντ’ αυτού να λάβει αναστολή ή κοινωνική εργασία.

Η ετυμηγορία βυθίζει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε ανεξερεύνητο έδαφος ενόψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, όταν ο Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, θα προσπαθούσε να κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

«Στημένη δίκη από την κυβέρνηση Μπάιντεν»

Αφού κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν, ο Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε τον δικαστή και τον εισαγγελέα για στημένη δίκη. Συνέχισε να μιλάει για ζητήματα όπως η πόλωση και ο διχασμός της χώρας και η μετανάστευση προσπαθώντας να αλλάξει την συζήτηση.

Η απόφαση για την ποινή του δεν θα πραγματοποιηθεί πριν από τις 11 Ιουλίου. Οι εισαγγελείς έχουν στηρίξει μεγάλο μέρος της υπόθεσής τους στον Κόεν, τον πρώην δικηγόρο του Τραμπ.

Ο Κόεν είπε στο δικαστήριο, στα μέσα Μαΐου, ότι είπε ψέματα και εκφόβισε πολλούς μάρτυρες για λογαριασμό του πρώην αφεντικού του. Κατέθεσε επίσης ότι ο Τραμπ ήταν έξαλλος που η Ντάνιελς, πουλούσε την ιστορία για τη σεξουαλική επαφή που λέει ότι είχε με τον πρώην πρόεδρο.

«Μου είπε πως αυτό είναι μια καταστροφή, μια ολοκληρωτική καταστροφή. Οι γυναίκες θα με μισήσουν», είπε ο Κόεν στους ενόρκους. «Οι άντρες, νομίζουν ότι είναι ωραίο, αλλά θα είναι καταστροφή για την προεκλογική εκστρατεία».