Πού ήταν το πατρικό σας σπίτι; – Τι αποκαλύπτει για την ψυχική σας υγεία

Πώς την επηρεάζει το σπίτι που μεγαλώσατε την ψυχική σας υγεία

Εσείς έχετε αναμνήσεις και εικόνες από το πατρικό σας σπίτι; Τη θέα από το παράθυρό σας, τη μυρωδιά, τη γειτονιά, τους ήχους;

Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, το ανοικτής πρόσβασης περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, υποστηρίζει ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν κοντά σε πολυσύχναστους δρόμους, μπορεί σήμερα να κινδυνεύουν από κατάθλιψη, άγχος και άλλα προβλήματα ψυχικής υγείας.

Ερευνητές στο Ηνωμένο Βασίλειο ανέλυσαν στοιχεία από 9.000 παιδιά που γεννήθηκαν τη δεκαετία του 1990 και ζούσαν σε διάφορες αστικές, προαστιακές και αγροτικές περιοχές.

Η ομάδα εξέτασε το επίπεδο έκθεσής τους στη ρύπανση και τον κυκλοφοριακό θόρυβο μεγαλώνοντας – παρακολουθώντας τα κατά τη διάρκεια της εφηβείας και της πρώιμης ενηλικίωσής τους – και παρατήρησε ότι τα παιδιά που μεγάλωσαν περιτριγυρισμένα από περισσότερη ατμοσφαιρική ρύπανση και θόρυβο είχαν έως και 22% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη και άγχος ως ενήλικες, σε σχέση με εκείνα που ζούσαν σε πιο ήσυχες και καθαρές περιοχές.

«Τα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η έκθεση στην ατμοσφαιρική ρύπανση και την ηχορύπανση κατά την πρώιμη ζωή (συμπεριλαμβανομένης της προγεννητικής) παίζει σημαντικό ρόλο στην εμφάνιση προβλημάτων ψυχικής υγείας των νέων», αναφέρουν οι συγγραφείς της μελέτης.

Σημείωσαν, επίσης, ότι η ηχορύπανση «θα μπορούσε να αυξήσει το άγχος διαταράσσοντας τον ύπνο» και «να επηρεάσει τη νόηση, η οποία θα μπορούσε, με τη σειρά της, να αυξήσει το άγχος επηρεάζοντας τη συγκέντρωση κατά τη διάρκεια των σχολικών ετών».

Συμπλήρωσαν ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί φλεγμονή στον εγκέφαλο και βλάπτει τους ιστούς, καθώς και ότι οδηγεί σε χαμηλό βάρος γέννησης.

«Αυτοί οι παράγοντες μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα εμφάνισης προβλημάτων ψυχικής υγείας», καταλήγουν.

Τα παιδιά που ζουν κοντά σε χώρους πράσινου έχουν καλύτερη ψυχική υγεία

Οι ερευνητές του προγράμματος ECHO (Environmental Influences on Child Health Outcomes) των Εθνικών Ινστιτούτων Υγείας των ΗΠΑ ανέλυσαν πληροφορίες από 2.103 παιδιά που γεννήθηκαν το χρονικό διάστημα 2007-2013 και είδαν ότι εκείνα που ζούσαν σε πράσινες γειτονιές – με δάση, πάρκα, αυλές – αντιμετώπιζαν λιγότερα προβλήματα συμπεριφοράς μεταξύ των ηλικιών 2-5 ετών.

Τα υψηλότερα επίπεδα χώρων πρασίνου σε απόσταση έως και ενός χιλιομέτρου από το σπίτι ενός παιδιού συνδέονταν με βελτιωμένη ψυχική υγεία. Η συσχέτιση παρέμεινε ακόμα και όταν οι ερευνητές συνυπολόγισαν το φύλο του παιδιού, την εκπαίδευση των γονέων, την ηλικία τους κατά τη γέννηση και την κοινωνικοοικονομική ευπάθεια της γειτονιάς.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.