Οι εξετάσεις, ανεξάρτητα από την ηλικία του μαθητή, μπορεί να αποτελέσουν μια αγχωτική περίοδο τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Σχεδόν κάθε μαθητής ζει υπό πίεση για μερικές εβδομάδες πριν αλλά και μέχρι το πέρας των εξετάσεων, ημέρες που οι γονείς θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να τον υποστηρίξουν, φροντίζοντας για την καλή του απόδοση, διάθεση και ηρεμία.
Ειδικά τις ημέρες που προηγούνται των εξετάσεων είναι κομβικής σημασίας να αξιοποιηθεί αποτελεσματικά ο διαθέσιμος χρόνος. Παρόλο που τα παιδιά, ειδικά από το γυμνάσιο και έπειτα, είναι ικανά να διαχειρίζονται σωστά τον χρόνο τους και τον φόρτο εργασίας, πάντα χρειάζονται λίγη βοήθεια όχι μόνο για να διαβάσουν καλύτερα ή περισσότερο αλλά και για να νιώθουν καλύτερα, μιας και η ψυχολογία του μαθητή είναι γνωστό ότι μπορεί τελικά να επηρεάσει και την απόδοσή του.
Πώς να βοηθήσετε το παιδί να προετοιμαστεί για τις εξετάσεις
Ως γονείς, μπορείτε να κάνετε πολλά περισσότερα από όσα φαντάζεστε. Παρακάτω θα δείτε τα πιο σημαντικά που μπορείτε να κάνετε για να κρατήσετε το παιδί αφοσιωμένο στο διάβασμα, χωρίς να καταπονηθεί υπερβολικά.
Ξεκινήστε την προετοιμασία εγκαίρως
Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το παιδί να διαχειριστεί τον φόρτο εργασίας, που τείνει να αυξάνεται κατά πολύ στις μεγαλύτερες τάξεις του γυμνασίου και του λυκείου, είναι βοηθώντας το να κατανοήσει γιατί είναι σημαντικό να ξεκινήσει από νωρίς τις επαναλήψεις.
Ενθαρρύνετέ το να ξεκινήσει από νωρίς, εξηγώντας του ότι θα έχει το πλεονέκτημα να οργανωθεί και να διαβάσει περισσότερο ό,τι το δυσκολεύει, δίχως πίεση χρόνου και περιττά άγχη. Ξεκινήστε βοηθώντας το να ορίσει ένα χρονοδιάγραμμα για να διαχειρίζεται αποτελεσματικά τον χρόνο του.
Ελέγξτε πόσα μαθήματα θα δώσει το παιδί και τις ημέρες των εξετάσεων, βοηθώντας το στην συνέχεια να διαμορφώσει αναλόγως το πρόγραμμά του, έχοντας κατά νου σε ποια δυσκολεύετε για να διαθέσει περισσότερο χρόνο.
Οργανώστε τον χώρο με γνώμονα την επιτυχία
Η δημιουργία της κατάλληλης ατμόσφαιρας μπορεί ορισμένες φορές να αποδειχθεί πιο σημαντική από οτιδήποτε άλλο, μιας και τα παιδιά είναι εύκολο να βαρεθούν μέσα σε λίγα λεπτά από την έναρξη της προετοιμασίας τους.
Για αυτόν λοιπόν, οργανώστε τον χώρο μελέτη κατάλληλα, διατηρώντας τον όσο το δυνατόν πιο οργανωμένο με ελάχιστους έως καθόλου αντιπερισπασμούς. Κινητό, tablet και υπολογιστής θα πρέπει να μένουν «εκτός».
Επίσης, βεβαιωθείτε ότι υπάρχει άφθονο φως στο δωμάτιο και ότι το παιδί κάθεται σε μια άνετη καρέκλα για να καταφέρει να συγκεντρωθεί στο διάβασμά του χωρίς να χρειάζεται να σηκώνεται συνέχεια επειδή αισθάνεται ενόχληση.
Εξίσου σημαντική είναι όμως και η ατμόσφαιρα του υπόλοιπου σπιτιού. Για αυτό προσπαθήστε να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερη ησυχία για να μπορεί να διαβάζει χωρίς διακοπές, αποκλείοντας αντιπερισπασμούς όπως οι θορυβώδεις επισκέψεις φίλων ή συγγενών.
Βοηθήστε το παιδί να θέσει στόχους
Όταν αναφερόμαστε σε στόχους δεν μιλάμε μόνο για την απόδοση αλλά και για το διάβασμά του. Όσους περισσότερους στόχους μελέτης πετύχει το παιδί τόσο καλύτερα θα είναι πιθανόν και τα αποτελέσματά του στις εξετάσεις.
Βοηθήστε λοιπόν, το παιδί να ορίσει ένα στόχο μελέτης ανά συνεδρία, εξηγώντας του ότι η συγκεκριμένη μέθοδος θα το βοηθήσει να παρακολουθεί τι πρέπει να μελετηθεί, τι έχει μάθει και τι πρέπει να διαβάσει ξανά.
Καθίστε με το παιδί για να σημειώσετε τους στόχους μελέτης στην αρχή κάθε συνεδρίας ή δημιουργήσετε ένα στο τέλος της για την επόμενη ημέρα. Μπορείτε επίσης να το βοηθήσετε να φτιάξει σύντομες σημειώσεις κάθε κεφαλαίου, που μπορεί να αξιοποιήσει για μια σύντομη επανάληψη λίγο πριν την εξέταση.
Ενθαρρύνετε το παιδί να κάνει τακτικά διαλείμματα
Ενώ το παιδί είναι σημαντικό να αξιοποιήσει τον χρόνο υπέρ του, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι οι πολλές ώρες μελέτης δεν ισοδυναμούν με παραγωγικό διάβασμα, μιας και μπορεί να φέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα.
Το παιδί μπορεί να «ξεμείνει» από ενέργεια, να μην μπορεί να αφομοιώσει όλα όσα διαβάζει, να ανησυχήσει επειδή δεν αποδίδει και τελικά να αγχωθεί. Για αυτό είναι σημαντικό να του υπενθυμίζετε να κάνει συχνά διαλείμματα για να ξεκουράζεται και να παραμένει ψύχραιμο.
Επειδή κάθε παιδί είναι διαφορετικό, ενθαρρύνετέ το να κάνει διαλείμματα σε περιόδους που το βολεύουν καλύτερα. Για παράδειγμα, ρωτήστε το εάν προτιμά ένα διάλειμμα πέντε λεπτών κάθε 30 λεπτά ή ένα διάλειμμα 30 λεπτών κάθε 2 ώρες. Η μέθοδος που του ταιριάζει καλύτερα πρέπει να προτιμάται.
Και μην ξεχάσετε να ελέγξετε ποια ώρα της ημέρας λειτουργεί καλύτερα για το παιδί σας. Μερικά παιδιά προτιμούν να μελετούν από το απόγευμα έως το βράδυ ενώ άλλα τείνουν να είναι πιο παραγωγικά νωρίς το πρωί.