H κολπική μαρμαρυγή, η συχνότερη αρρυθμία του ρυθμού της καρδιάς (ταχυκαρδία που μπορεί να ξεπεράσει τους 150 παλμούς το λεπτό και που μπορεί να διαρκέσει από λίγα λεπτά μέχρι και πάνω από μία ώρα).
Περισσότεροι από δώδεκα εκατομμύρια άνθρωποι αναμένεται να έχουν κολπική μαρμαρυγή μέχρι το 2030, σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας.
Σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάστηκε στο φετινό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας, ένας στους τρεις Ευρωπαίους θα εμφανίσει την πάθηση κατά τη διάρκεια της ζωής του.
Ποιοι παράγοντες προδιαθέτουν σε κολπική μαρμαρυγή;
- Ηλικία.
- Υπέρταση.
- Παχυσαρκία.
- Διαβήτης.
- Σύνδρομο υπνικής άπνοιας.
- Καρδιολογικά προβλήματα (στεφανιαία νόσος, καρδιακή ανεπάρκεια, βαλβιδοπάθεια).
- Υπερθυρεοειδισμός.
Όσοι περισσότεροι παράγοντες συνυπάρχουν στο ίδιο άτομο, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα να εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή κάποια στιγμή της ζωής του.
Επεισόδια κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να πυροδοτηθούν από παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, όπως η κατανάλωση αλκοόλ.
Τώρα οι επιστήμονες έρχονται να προσθέσουν έναν άλλον παράγοντα κινδύνου στη λίστα που δεν έχει να κάνει με τα γονίδιά μας ούτε με τις συνήθειές μας – μάλλον σχετίζεται περισσότερο με τις συνήθειες των γύρω μας: το παθητικό κάπνισμα.
Πόσο βλάπτει το παθητικό κάπνισμα την καρδιά
Σύμφωνα με έρευνα σε 400.493 ενήλικες ηλικίας 40-69 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο, η έκθεση στο παθητικό κάπνισμα – ακόμη και σε περιορισμένο βαθμό – φαίνεται να αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής.
Συγκεκριμένα, η ομάδα που εκτέθηκε στο παθητικό κάπνισμα είχε 6% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης περιστατικού κολπικής μαρμαρυγής σε σύγκριση με την ομάδα που δεν εκτέθηκε.
Μάλιστα, εκτός από τα σπίτια και τους χώρους εργασίας ο κίνδυνος αυξήθηκε ακόμη και στους εξωτερικούς χώρους.
Επιπλέον, κάθε αύξηση της διάρκειας του εβδομαδιαίου παθητικού καπνίσματος συνδεόταν με ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο κολπικής μαρμαρυγής. Για παράδειγμα 7,8 ώρες παθητικού καπνίσματος την εβδομάδα σχετίζονταν με 11% μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης διαταραχής του καρδιακού ρυθμού σε σύγκριση με το μηδενικό παθητικό κάπνισμα.
«Μόλις εκτεθείς σε παθητικό κάπνισμα, η πιθανότητα εμφάνισης κολπικής μαρμαρυγής αρχίζει να αυξάνεται με τον κίνδυνο να κλιμακώνεται σημαντικά όσο παρατείνεται ο χρόνος έκθεσης. Η διαπίστωση ότι το παθητικό κάπνισμα είναι επιβλαβές όχι μόνο σε κλειστούς εσωτερικούς χώρους, αλλά και σε εξωτερικά περιβάλλοντα υπογραμμίζει τη σημασία της απαγόρευσης του καπνίσματος για την προστασία της δημόσιας υγείας», σημειώνουν οι συγγραφείς της μελέτης.
Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης
Τα άτομα με κολπική μαρμαρυγή έχουν πέντε φορές περισσότερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με τους υγιείς συνομηλίκους τους.
Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να παραμείνει αδιάγνωστη μέχρι την εμφάνιση μίας σοβαρής επιπλοκής, όπως ένα εγκεφαλικό επεισόδιο. Ακριβώς γι’ αυτό, η έγκαιρη διάγνωσή της είναι καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματική προστασία των ασθενών.
Για να διαγνωστεί η κολπική μαρμαρυγή απαιτείται κλινική εξέταση από τον καρδιολόγο σας.
Η έγκαιρη διάγνωση και η ενημέρωση του ασθενή για όλες τις θεραπευτικές επιλογές (συμπεριλαμβανομένης και της κατάλυσης) στα αρχικά στάδια της νόσου, αποτελεί τον καλύτερο τρόπο να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πλάνο με στόχο την βέλτιστη αντιμετώπιση της κολπικής μαρμαρυγής.