Έμμεσο κίνδυνο για την υγεία αποτελούν τα μικροπλαστικά τα οποία, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες βρίσκονται σε τροφές που καταναλώνουμε.

«Τα περισσότερα τρόφιμα που καταναλώνουμε, έχουν αυτά τα μικροπλαστικά. Πρόσφατη μελέτη έδειξε ότι 84 από τα 85 τρόφιμα που μελετήθηκαν από σουπερμάρκετ και fast food, είχαν αυτήν την επιμόλυνση των μικροπλαστικών», αναφέρει ο διαιτολόγος Αναστάσιος Παπαλαζάρου.

«Όλα, ακόμα και τα φρούτα και τα λαχανικά. Το πλαστικό που χρησιμοποιούμε στα πάντα στην καθημερινότητά μας, μόλις το 9% ανακυκλώνεται σωστά. Το υπόλοιπο περνάει στο έδαφος, στον υδροφόρο ορίζοντα, στις θάλασσες. (…) Τα πλαστικά, όταν μένουν για πολλή ώρα στον ήλιο, αυτό αυξάνει τη μεταφορά μικροπλαστικών από τη συσκευασία στο εσωτερικό».

Πολλές φορές, αυτά τα μικροπλαστικά έχουν συνδεθεί με διάφορα προβλήματα υγείας που επηρεάζουν το αναπαραγωγικό και ανοσοποιητικό σύστημα, ενώ σχετίζονται ακόμα και με την παχυσαρκία.

«Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουμε είναι ότι βάζουμε σε πλαστικά τάπερ ζεστό φαγητό. Όσο υψηλότερη η θερμοκρασία, τόσο υψηλότερος είναι ο βαθμός επιμόλυνσης».

Πώς θα περιορίσουμε την επιμόλυνση

  • Αποφύγετε στην κουζίνα να χρησιμοποιείτε πλαστικό δίσκος κοπής
  • Αποφύγετε πλαστικά ποτήρια και πιάτα
  • Αποφύγετε την χρήση πλαστικών μπουκαλιών, ειδικά εάν έχει μείνει για ώρα σε υψηλή θερμοκρασία
  • Χρησιμοποιείστε το δικό σας ποτήρι γυάλινο ή μεταλλικό στην καφετέρια για τον καφέ/ χυμό
  • Αποφύγετε το πλαστικό καπάκι στην καφετέρια για να μην έρθει σε επαφή με τον ζεστό καφέ
  • Αποφύγετε την αποθήκευση κυρίως αλκοόλ και λαδιού σε πλαστικά δοχεία
  • Μη μεταφέρετε ζεστό φαγητό σε πλαστικά σκεύη για αποθήκευση.
  • Μειώστε την κατανάλωση τροφίμων από κονσέρβες (πχ τόνο, καλαμπόκι, μανιτάρια, σούπες)
  • Στο σουπερμάρκετ προτιμήστε μια χάρτινη σακούλα για τα λαχανικά σας η οποία μπορεί να ανακυκλωθεί
  • Μην πλένετε πλαστικά σκεύη με ζεστό νερό