Γνωρίζατε ότι ο σωματότυπός σας θα μπορούσε να καθορίσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου; Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, που παρουσιάζει το vita, δημοσιευμένη στο περιοδικό Science Advances, ο καρκίνος παχέος εντέρου φαίνεται να συνδέεται εντονότερα με δύο συγκεκριμένους σωματότυπους.

Πιο συγκεκριμένα, οι άνθρωποι με παχυσαρκία ή εκείνοι που είναι ψηλοί αλλά έχουν συσσωρευμένο λίπος γύρω από την μέση ή στον κορμό τους φαίνεται πως διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, ανεξάρτητα από το ιατρικό ιστορικό της οικογένειάς τους.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι ο τρίτος συχνότερος καρκίνος παγκοσμίως και η δεύτερη κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο, με περίπου 150.000 νέες περιπτώσεις να προβλέπονται για το 2024, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Τείνει να εμφανίζεται όλο και συχνότερα σε νεότερους ανθρώπους (κάτω των 55 ετών), με τις διαγνώσεις να αυξάνονται από 11% το 1995 σε 20% το 2019.

Προηγούμενες μελέτες έχουν επισημάνει στο παρελθόν ότι το μέρος και ο τρόπος αποθήκευσης του λίπους στο σώμα μπορεί να συμβάλλει στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος; εντέρου.

Επιστημονική μελέτη του 2022, για παράδειγμα, είχε αναφέρει ότι τα άτομα με παχυσαρκία ή κεντρικού τύπου παχυσαρκία (υπερβολική συσσώρευση λίπους στην κοιλιακή περιοχή, ιδιαίτερα λόγω του υπερβολικού σπλαχνικού λίπους) έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του παχέος εντέρου, με τους συμμετέχοντες στην μελέτη να είναι όλοι ευρωπαϊκής καταγωγής.

Η νέα έρευνα είναι η πρώτη που ανακάλυψε, σύμφωνα με τους ερευνητές, μια συσχέτιση μεταξύ των υψηλότερων πιθανοτήτων καρκίνου του παχέος εντέρου και του σωματότυπου μεταξύ ανθρώπων διαφορετικών καταβολών (Αφρικανοί, Ασιάτες, Καυκάσιοι).

Πώς συνδέονται σωματότυπος και καρκίνος παχέος εντέρου;

Στα πλαίσια της μελέτης, οι ερευνητές άντλησαν δεδομένα από την Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου, μια μεγάλη βιοϊατρική βάση δεδομένων για 329.828 άτομα.

Χώρισαν στην συνέχεια τους συμμετέχοντες σε τέσσερις ομάδες με βάση τον σωματότυπό τους ή χαρακτηριστικά τους, όπως ο ΔΜΣ, το ύψος, το βάρος, η αναλογία μέσης προς τους γοφούς και η περιφέρεια μέσης και ισχίου.

Οι τέσσερις ομάδες ορίστηκαν ως εξής: γενικά παχύσαρκοι, ψηλοί με κατανεμημένο λίπος σε όλο το σώμα, ψηλοί με συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς και πιο κοντοί με μικρότερη περιφέρεια μέσης και ισχίου αλλά μεγαλύτερο βάρος και ΔΜΣ.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η ομάδα ψηλών με συσσωρευμένο λίπος στην κοιλιά είχε κατά μέσο όρο 12% αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου, με τις πιθανότητες να αυξάνονται στο 18% για τις γυναίκες αυτής της ομάδας.

Τα παχύσαρκα άτομα είχαν 10% υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Στις άλλες ομάδες παρατηρήθηκε μια μικρή αλλά όχι σημαντική αύξηση στον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου.

Ο αυξημένος κίνδυνος παρατηρήθηκε σε όλους τους συμμετέχοντες ανεξαρτήτως καταβολών, στοιχείο που υποδηλώνει σύμφωνα με τους ερευνητές ότι το υπόβαθρο ενός ατόμου δεν έπαιζε κάποιο ρόλο.

«Παρατηρούσαμε με συνέπεια διαφορές στον κίνδυνο για τους δύο συγκεκριμένους σωματότυπους. Προς το παρόν έχουμε κυρίως αυτό που ονομάζουμε αποδεικτικά στοιχεία παρατήρησης, σύμφωνα με τα οποία συγκρίνουμε τον κίνδυνο για διαφορετικούς σωματότυπους σε έναν πληθυσμό» αναφέρουν οι ερευνητές.

Ποιος ο ρόλος των γονιδίων;

Οι επιστήμονες πραγματοποίησαν επίσης μια γενετική μελέτη συσχέτισης για να καταφέρουν να εντοπίσουν γονίδια που σχετίζονται με διάφορους σωματότυπους. Εντόπισαν περισσότερες από 3.400 γενετικές παραλλαγές στους τέσσερις σωματότυπους.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι γενετικές παραλλαγές που σχετίζονται με έναν γενικά παχύσαρκο σωματότυπο είχαν αυξημένη γονιδιακή έκφραση στους ιστούς του εγκεφάλου.

Εντωμεταξύ οι παραλλαγές που συνδέονται με έναν πιο ψηλό σωματότυπο με συσσωρευμένο λίπος στην περιοχή της κοιλιάς είχαν εντονότερη γονιδιακή έκφραση στο λιπώδη ιστό, το στήθος, τα νεύρα, τα αιμοφόρα αγγεία και τους αναπαραγωγικούς ιστούς.

Αυτές οι διαφορές «μπορεί να αντικατοπτρίζουν αποκλίνοντες μηχανισμούς με τους οποίους οι σωματότυποι επηρεάζουν τον κίνδυνο καρκίνου του παχέος εντέρου», εξηγούν οι ερευνητές.