Μυστήρια

Εκεί και αλλού (όπως στην Αϊτή) ο Τύπος όχι μόνο δεν δείχνει ιδιαίτερα ελεύθερος, αλλά συνήθως δεν υπάρχει. Δεν πειράζει. Τον ανακάλυψαν και τον αξιολόγησαν οι δαιμόνιοι Ρεπόρτερ.

Τα χειρότερα καλαμπούρια είναι εκείνα με τα οποία δεν γελάει ούτε εκείνος που τα λέει. Και σε αυτήν την κατηγορία πρέπει να αποτελούν αξιοσημείωτη περίπτωση οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα.

Ενδεχομένως και χωρίς άλλα πράγματα. Αλλά προς το παρόν ας μείνουμε στην έλλειψη συνόρων.

Αυτοί καταρτίζουν με κάποιο τρόπο έναν διεθνή κατάλογο για την ελευθερία του Τύπου, τον οποίο ουδείς τους έχει ζητήσει και κανείς δεν ξέρει ποιος τον συντάσσει ή ποιος τον πληρώνει.

Κανένα πρόβλημα. Καμία δουλειά δεν είναι ντροπή. Και από ό,τι έχω καταλάβει, οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα σπανίως δουλεύουν σαν ρεπόρτερ.

Ο προηγούμενος κατάλογος (2023) είχε αναδείξει την Ελλάδα στην 108η θέση παγκοσμίως. Είναι μια αξιολόγηση την οποία συντάσσουν διάφοροι «ειδικοί» (που δεν κατονομάζονται) και την οποία διάφοροι «μη ειδικοί» (που κατονομάζονται) αποδέχονται για δικούς τους λόγους.

Το 2024 η Ελλάδα ανέβηκε στην 88η θέση.

Κέρδισε δηλαδή 19 θέσεις, παρόλο που το 2024 δεν συνέβη τίποτα καλό ή κακό στον Τύπο. Γενικώς τίποτα δεν άλλαξε προς το χειρότερο ή προς το καλύτερο.

Τότε γιατί ανέβηκε; Μυστήριο. Η 88η θέση είναι τόσο μυστηριώδης όσο και η προηγούμενη 108η.

Θα μου πείτε πως και η Γκαμπόν εκτινάχθηκε από την 94η θέση στην 56η. Αλλά φυσικά δεν γνωρίζω τις εξελίξεις που σφράγισαν πέρυσι τον Τύπο της Γκαμπόν και επέτρεψαν τέτοιο άλμα.

Και γι’ αυτό το καλαμπούρι δεν βγάζει γέλιο. Τόσο θέλουν τα παιδιά, τόσο βάζουν. Δεν έχει πλάκα.

Απόδειξη; Πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται ο Νίγηρας (80ή θέση) και η Μπουρκίνα Φάσο (86η), χώρες στις οποίες την περασμένη χρονιά έγινε στρατιωτικό πραξικόπημα.

Εκεί και αλλού (όπως στην Αϊτή) ο Τύπος όχι μόνο δεν δείχνει ιδιαίτερα ελεύθερος, αλλά συνήθως δεν υπάρχει. Δεν πειράζει. Τον ανακάλυψαν και τον αξιολόγησαν οι δαιμόνιοι Ρεπόρτερ.

Στα επιμέρους κριτήρια αξιολόγησης μάλιστα ο λεγόμενος «νομοθετικός δείκτης» της Ελλάδας είναι χαμηλότερος από τον αντίστοιχο δείκτη του Νίγηρα με τους χουνταίους, όπου δεν έχουν (ούτε ξέρω αν είχαν ποτέ…) κοινοβούλιο.

Λεπτομέρειες, θα μου πείτε.

Σωστά. Τι χρειάζεσαι το κοινοβούλιο όταν υπάρχει «νομοθετικός δείκτης»;

Και η δική μας «Εθνοσωτήριος» μια χαρά νομοθετούσε χωρίς κοινοβούλια και άλλες αηδίες. «Γεια σου, Γιώργη Παπαδόπουλε»!

Να χαιρετίσουμε επίσης την ανοδική πορεία της ελευθερίας του Τύπου στο Κιργιστάν από την 122η στην 120ή θέση. Υποθέτω πως κάποιος «ειδικός» σε ζητήματα Τύπου του Κιργιστάν θα διαπίστωσε την προφανή βελτίωση.

Κι άντε μετά να τον διαψεύσεις!

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.