Η γενετική προδιάθεση είναι η αυξημένη πιθανότητα να αναπτύξει κανείς κάποια ασθένεια με βάση τις γενετικές πληροφορίες που φέρει, όπως αναφέρει το vita.gr. Σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «BMJ Evidence-Based Medicine», ορισμένες συνήθειες του τρόπου ζωής μπορούν να αντισταθμίσουν τη γενετική προδιάθεση ενός ατόμου για πρόωρο θάνατο και να αυξήσουν το προσδόκιμο ζωής του κατά 5 χρόνια.
Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι από 350.000 Βρετανοί, έδειξε ότι όσοι έχουν υψηλό γενετικό κίνδυνο μικρότερης διάρκειας ζωής, έχουν 21% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νέοι από εκείνους με χαμηλό γενετικό κίνδυνο, ανεξάρτητα από τον τρόπο ζωής τους. Παράλληλα, τα άτομα που ακολουθούν έναν ανθυγιεινό τρόπο ζωής έχουν 78% αυξημένες πιθανότητες πρόωρου θανάτου, ανεξαρτήτως γονιδίων.
Ο συνδυασμός ενός ανθυγιεινού τρόπου ζωής και γενετικής προδιάθεσης δε, υπερδιπλασίασε τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου για τους συμμετέχοντες σε σύγκριση με εκείνους που δεν είχαν γενετική προδιάθεση για μικρότερη διάρκεια ζωής και ακολουθούσαν έναν υγιεινό τρόπο ζωής.
Ποιες 4 συνήθειες παρατείνουν τη διάρκεια ζωής
Σύμφωνα με τα ευρήματα των επιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Zhejiang στην Κίνα, οποιοσδήποτε γενετικός κίνδυνος μικρότερης διάρκειας ζωής ή πρόωρου θανάτου μπορεί να αντισταθμιστεί από έναν πιο υγιεινό τρόπο ζωής κατά περίπου 62%.
Οι βέλτιστες συνήθειες που παρατείνουν τη ζωή φάνηκαν να είναι:
- Η αποφυγή του καπνίσματος.
- Η τακτική σωματική δραστηριότητα.
- Ο ποιοτικός και επαρκής ύπνος.
- Η ισορροπημένη διατροφή.
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τους συμμετέχοντες για περίπου 13 χρόνια, κατά τη διάρκεια των οποίων σημειώθηκαν 24.239 θάνατοι. Οι ίδιοι χώρισαν τους εθελοντές σε τρεις κατηγορίες ανάλογα με τη γενετική τους προδιάθεση. Στη συνέχεια, χρησιμοποίησαν διαφορετικές κατηγορίες πολυγονιδιακού κινδύνου προκειμένου να εξετάσουν πολλαπλές γενετικές παραλλαγές, ώστε να καταλήξουν στη συνολική γενετική προδιάθεση ενός ατόμου για μεγαλύτερη ή μικρότερη διάρκεια ζωής, προτού φτάσουν στο συμπέρασμα πως ο ιδανικός συνδυασμός για περισσότερα χρόνια ζωής ήταν η υιοθέτηση των τεσσάρων προαναφερθέντων καλών συνηθειών.
«Αψηφώντας» τα γονίδια
Είναι γνωστό ότι ορισμένα άτομα έχουν γενετική προδιάθεση για μικρότερη διάρκεια ζωής. Είναι επίσης γνωστό ότι οι παράγοντες του τρόπου ζωής, ειδικά το κάπνισμα, η κατανάλωση αλκοόλ, η διατροφή και η σωματική δραστηριότητα, μπορούν να έχουν αντίκτυπο στη μακροζωία.
Ωστόσο, μέχρι τώρα δεν είχε διεξαχθεί κάποια έρευνα για να κατανοηθεί ο βαθμός στον οποίο ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να αντισταθμίσει τη γενετική.
«Τα άτομα με υψηλό γενετικό κίνδυνο θα μπορούσαν να παρατείνουν το προσδόκιμο ζωής τους κατά περίπου 5,22 χρόνια στην ηλικία των 40 ετών ακολουθώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής. Αυτή η νέα έρευνα δείχνει ότι, παρά τους γενετικούς παράγοντες, ο υγιεινός τρόπος ζωής, συμπεριλαμβανομένης της ισορροπημένης θρεπτικής διατροφής και της τακτικής δραστηριότητας, μπορεί να μας βοηθήσει. Γνωρίζουμε επίσης ότι μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Επομένως, είναι απαραίτητο όλοι μας να κάνουμε τις απαραίτητες αλλαγές προς τις συνήθειες που μας προστατεύουν και συμβάλλουν στο να ζήσουμε περισσότερο και καλύτερα», υπογράμμισαν οι συγγραφείς.