Αυτή τη δίαιτα μπορείτε να την κάνετε οποιαδήποτε χρονική περίοδο σας βολεύει και φυσικά είναι ιδανική για την περίοδο αμέσως μετά το Πάσχα όπου είναι εύλογο να τσιμπήσουμε ένα με δύο κιλάκια λόγω της καλοφαγίας των ημερών.
Πρόκειται για μία δίαιτα που δεν είναι στερητική και θα σας εφοδιάσει με όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός. Αν μάλιστα τη συνδυάσετε και με άσκηση τα αποτελέσματα θα είναι ακόμα καλύτερα. Για να είναι τα πράγματα πιο πρακτικά και εύκολα φροντίστε να προμηθευτείτε από πριν όλα όσα χρειάζεστε για να προετοιμάσετε και να μαγειρέψετε τα γεύματα της επόμενης ημέρας. Επίσης αν έχετε κάποιο πρόβλημα υγείας που απαιτεί ειδική διατροφή συμβουλευτείτε το γιατρό σας.
Χρήσιμες συμβουλές πριν και κατά τη διάρκεια της Δίαιτας
-Προτιμήστε τρόφιμα ολικής άλεσης, καθώς οι φυτικές ίνες θα σας χορτάσουν ευκολότερα και γρηγορότερα.
– Μην παραλείπετε κανένα γεύμα.
– Πίνετε νερό.
– Πίνετε καφέ ή τσάι, αν θέλετε, χωρίς ζάχαρη αν δεν μπορείτε να περιοριστείτε μόνο στο ένα κουταλάκι την ημέρα.
– Αποφεύγετε τη μεγάλη κατανάλωση αλατιού.
1η εβδομάδα
Δευτέρα
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά) και 30 γρ. δημητριακά πρωινού
Δεκατιανό: 2 ακτινίδια
Μεσημεριανό: 120 γρ. φιλέτο κοτόπουλου ψητό ή βραστό με σαλάτα μαρούλι και 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι (ή τύπου Αμερικής) ή κριθαράκι ολικής άλεσης
Απογευματινό: 1 γιαούρτι (2% λιπαρά)
Βραδινό: Σαλάτα αγγούρι-ντομάτα, 60 γρ. λευκό τυρί (12% λιπαρά) ή 100 γρ. τυρί τύπου κότατζ με 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές
Τρίτη
Πρωινό: 1 αβγό βραστό, 30 γρ. τυρί και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές
Δεκατιανό: 1 μέτριο πορτοκάλι
Μεσημεριανό: 60 γρ. τόνο ή 5-6 μέτριες γαρίδες ψητές ή βραστές και 1 σαλάτα εποχής
Απογευματινό: 1 χούφτα ανάλατους ξηρούς καρπούς (αμύγδαλα, καρύδια, φιστίκια Αιγίνης)
Βραδινό: 100 γρ. καπνιστό σολομό με σαλάτα αγγούρι-ντομάτα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές
Τετάρτη
Πρωινό: 1 κεσεδάκι γιαούρτι (2% λιπαρά), 30 γρ. δημητριακά πρωινού
Δεκατιανό: 1 φρούτο και 8 αμύγδαλα
Μεσημεριανό: 1 μερίδα γιουβαρλάκια με λιγότερο ρύζι από το συνηθισμένο και σαλάτα μαρούλι ή χόρτα
Απογευματινό: 1 φρούτο
Βραδινό: 1 τοστ με τυρί (χαμηλό σε λιπαρά) και μία ντοματοσαλάτα
Πέμπτη
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά) και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές με μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη
Δεκατιανό: 1 αβγό βραστό ή ποσέ
Μεσημεριανό: 1 μερίδα λαδερό φαγητό (φασολάκια, μπάμιες ή μπριάμ) μαγειρεμένα με 1 κουταλιά ελαιόλαδο ανά μερίδα και 60 γρ. τυρί
Απογευματινό: 1 μέτριο μήλο
Βραδινό: 2 καλαμάκια κοτόπουλου με σαλάτα εποχής και 1 μικρή πίτα αλάδωτη ολικής άλεσης κατά προτίμηση
Παρασκευή
Πρωινό: 1 γιαούρτι (2% λιπαρά) με 1 κουταλάκι μέλι
Δεκατιανό: 3 αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα κ.λπ.)
Μεσημεριανό: 150 γρ. φιλέτο ψάρι σχάρας με σαλάτα χόρτα ή ποικιλία από βραστά λαχανικά
Απογευματινό: 1 μπολάκι σπιτική κομπόστα φρούτων με φυσικό χυμό
Βραδινό: 1 τοστ με τυρί, γαλοπούλα και ντομάτα και 1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά)
Σάββατο
Πρωινό: 1 τοστ με μαύρο ψωμί, γαλοπούλα και τυρί
Δεκατιανό: 1 φρούτο
Μεσημεριανό: 1 μερίδα μακαρόνια με σάλτσα ντομάτας, 1 κουταλιά τυρί τριμμένο και πράσινη σαλάτα
Απογευματινό: 1 γιαούρτι (2% λιπαρά)
Βραδινό: 2 αβγά ομελέτα ή βραστά με σαλάτα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές
Κυριακή
Πρωινό: 1 αβγό βραστό, 30 γρ. τυρί και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές
Δεκατιανό: 1 φρούτο
Μεσημεριανό: 1 κούπα φακές (250 γρ.) με 60 γρ. τυρί και σαλάτα με λαχανικά εποχής
Απογευματινό: 1 φρούτο εποχής
Βραδινό: 1 μικρό φιλέτο κοτόπουλου ψητό ή βραστό, σαλάτα εποχής, 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές
2η εβδομάδα
Δευτέρα
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα (1,5 % λιπαρά) με 2 κουταλιές βρόμη και 1 κουταλάκι μέλι
Δεκατιανό: 1 φρούτο εποχής
Μεσημεριανό: 3 μικρά καλαμάκια κοτόπουλου με σαλάτα λάχανο-καρότο και 1 φλιτζάνι ρύζι μπασμάτι (ή τύπου Αμερικής) ή κριθαράκι ολικής άλεσης
Απογευματινό: 2-3 αποξηραμένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαμάσκηνα, σύκα κ.λπ.)
Βραδινό: 2 φέτες γαλοπούλας (ή 1 αβγό και 30 γρ. τυρί) μαζί με σαλάτα αγγούρι-ντομάτα και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές
Τρίτη
Πρωινό: 1 αβγό βραστό, 30 γρ. τυρί και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές
Δεκατιανό: 1 φρούτο
Μεσημεριανό: 180 γρ. ζυμαρικά ολικής άλεσης με ντομάτα, 60 γρ. τυρί και 1 μεγάλη πράσινη σαλάτα (ή βραστά χόρτα)
Απογευματινό: 1 φρούτο εποχής
Βραδινό: 90 γρ. τόνο με σαλάτα αγγούρι-ντομάτα και 2 φρυγανιές
Τετάρτη
Πρωινό: 1 ποτήρι φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκάλι , 1 φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές
Δεκατιανό: 1 φρούτο
Μεσημεριανό: 2 μπιφτέκια (120 γρ.) με 1 μεγάλη σαλάτα μαρούλι (ή λάχανο-καρότο) και 1 φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές
Απογευματινό: 1 φρούτο ή 1 γιαούρτι χαμηλό σε λιπαρά
Βραδινό: 1 ντάκο με τυρί και ντομάτα
Πέμπτη
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά) και 30 γρ. δηµητριακά πρωινού
Δεκατιανό: 1 αβγό και 1 παξιµαδάκι ολικής άλεσης
Μεσηµεριανό: 1 µερίδα λαδερό φαγητό (φασολάκια, µπάµιες ή µπριάµ) και 60 γρ. τυρί
Απογευµατινό: 1 φρούτο εποχής
Βραδινό: 120 γρ. ψητό µοσχαρίσιο φιλέτο ή ψαρονέφρι, µικρή ψητή πατάτα και σαλάτα εποχής
Παρασκευή
Πρωινό: 1 γιαούρτι (2% λιπαρά) µε 1 κουταλάκι µέλι
Δεκατιανό: 3 αποξηραµένα φρούτα (π.χ. βερίκοκα, δαµάσκηνα, σύκα κ.λπ.)
Μεσηµεριανό: 150 γρ. φιλέτο ψάρι σχάρας µε σαλάτα χόρτα (ή ποικιλία από βραστά λαχανικά)
Απογευµατινό: 1 φρούτο
Βραδινό: Ψητά µανιτάρια και πράσινη σαλάτα
Σάββατο
Πρωινό: 1 τοστ µε µαύρο ψωµί, γαλοπούλα και τυρί
Δεκατιανό: 1 φρούτο
Μεσηµεριανό: 1 κούπα όσπρια µε 60 γρ. τυρί και σαλάτα µε λαχανικά εποχής
Απογευµατινό: 1 φρούτο εποχής
Βραδινό: 2 αβγά οµελέτα ή βραστά µε σαλάτα και 1 φέτα ψωµί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές
Κυριακή
Πρωινό: 1 ποτήρι γάλα (1,5% λιπαρά), 1 φέτα ψωµί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές µε 1 κουταλάκι βούτυρο ή µαργαρίνη και 1 κουταλάκι µέλι
Δεκατιανό: 1 φρούτο
Μεσηµεριανό: 120 γρ. ψάρι ψητό, σαλάτα µε βραστά χόρτα, 1 φέτα ψωµί ολικής άλεσης ή 2 φρυγανιές
Απογευµατινό: 1 χούφτα ξηρούς καρπούς
Βραδινό: 1 µπιφτέκι ψητό, σαλάτα εποχής και 2 φρυγανιές (ή 1 φέτα ψωµί)