Έχετε βρεθεί ποτέ σε κάποια παρέα όπου ένα άτομο μιλά συνεχώς για τα δικά του κατορθώματα ή προβλήματα, χωρίς να δείχνει κανένα ενδιαφέρον να ακούσει τους άλλους; Ή μήπως έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να κοιτάτε έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου μια βροχερή ημέρα και να φαντάζεστε ότι παίζεται στο βίντεο κλιπ του τραγουδιού που παίζει στο ραδιόφωνο;
Ίσως έχετε ακούσει γι’ αυτό το φαινόμενο στο TikTok με το όνομα «main character syndrome». Δεν αποτελεί ιατρική διάγνωση, αλλά είναι ένας όρος που έχει προκαλέσει την περιέργεια πολλών ανθρώπων στο διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τους ειδικούς της Κλινικής Cleveland, main character syndrome έχει κάποιος που παρουσιάζει ή φαντάζεται, τον εαυτό του ως πρωταγωνιστή σε ένα είδος φανταστικής εκδοχής της ζωής του.
Νιώθει, δηλαδή, σαν η ζωή του να είναι ταινία στην οποία όλα περιστρέφονται γύρω από τον ίδιο – οι υπόλοιποι είναι απλά κομπάρσοι.
Σημάδια ότι κάποιος έχει main character syndrome
- Θέλει να είναι πάντα στο επίκεντρο της προσοχής.
- Πιστεύει ότι είναι εξυπνότερος και σημαντικότερος από τους φίλους ή τους συναδέλφους του.
- Παίρνει τα εύσημα για τη δουλειά άλλων ανθρώπων.
- Παραπονιέται συνεχώς ότι δεν λαμβάνει αρκετή αναγνώριση και σεβασμό.
- Προσπαθεί να επισκιάσει τους άλλους.
- Δυσκολεύεται να δεχτεί την κριτική.
- Έχει μια διαστρεβλωμένη αντίληψη της πραγματικότητας.
- Αγνοεί ή αποφεύγει τις συνέπειες των πράξεων του.
- Αντιδρά υπερβολικά ή δραματικά.
- Ρομαντικοποιεί τα προβλήματα.
- Παρουσιάζει έλλειψη ενσυναίσθησης.
- Συμπεριφέρεται ή ντύνεται με τρόπους που δεν ταιριάζουν με τον χαρακτήρα ή το στυλ του.
- Προσπαθεί συνεχώς να ανακαλύψει τον εαυτό του.
Πού μπορεί να οφείλεται αυτή η συμπεριφορά
Ορισμένες πτυχές του main character syndrome συνδέονται στενά με συμπεριφορές που σχετίζονται με τη ναρκισσιστική διαταραχή προσωπικότητας.
Η βασική διαφορά μεταξύ τους είναι το επίπεδο σταθερότητας. Για κάποιον που πάσχει από ναρκισσιστική διαταραχή, θα βλέπατε ενδείξεις αυτού σε όλη του τη ζωή και σε διαφορετικά πλαίσια στις σχέσεις του, στη δουλειά και στο σπίτι.
Κάποιος μπορεί να έχει main character syndrome μόνο σε ορισμένες περιόδους της ζωής του, όταν το άτομο βιώνει έντονο άγχος, ανασφάλεια ή χαμηλή αυτοπεποίθηση και αναζητά την προσοχή και τον έλεγχο.
Αυτό, ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα στις σχέσεις του με τους άλλους ανθρώπους.
Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να…
- Γνωρίζουμε πότε πρέπει να είμαστε guest stars. Για παράδειγμα, αποφεύγουμε να επισκιάσουμε τη φίλη μας στα γενέθλιά της και την κάνουμε να νιώθει ξεχωριστή.
- Είμαστε ο αυθεντικός εαυτός μας. Δεν κάνουμε πράγματα μόνο και μόνο για να τραβήξουμε τα βλέμματα. Πριν κάνουμε κάτι ρωτάμε τον εαυτό μας αν θα ενεργούσαμε με τον ίδιο τρόπο αν δεν μας έβλεπε κανείς.
- Κάνουμε μια παύση και αναλογιζόμαστε πώς η συμπεριφορά μας επηρεάζει τους γύρω μας. Τσεκάρουμε αν τα αγαπημένα μας πρόσωπα έχουν παρεξηγηθεί με τη συμπεριφορά μας και απολογούμαστε. Ρωτάτε αν υπάρχει κάτι άλλο που τους απασχολεί γενικά. Ακούμε προσεκτικά και προσφέρουμε υποστήριξη.
- Ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού. Ένας θεραπευτής μπορεί να μας βοηθήσει να ανακαλύψουμε πώς και γιατί μας δημιουργήθηκαν τέτοιου είδους συμπεριφορές και πώς μπορούμε να ανακτήσουμε τον έλεγχο της ζωής μας.
Πηγή: vita.gr