Μήπως έχει δίκιο ο Μακρόν; Ο Γάλλος πρόεδρος έριξε μια «βόμβα» στα πόδια των ομολόγων του στη σύνοδο κορυφής που συγκάλεσε για την Ουκρανία στις 26 Φεβρουαρίου. Είπε ότι η Γαλλία και οι άλλες χώρες που την υποστηρίζουν, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Βρετανίας, της Γερμανίας, θα πρέπει να εξετάσουν το ενδεχόμενο αποστολής χερσαίων δυνάμεων αν επιθυμούν τη νίκη της Ουκρανίας στον πόλεμο με τη Ρωσία.
Αντέδρασαν οι περισσότερες με πολύ έντονο τρόπο απορρίπτοντας την ιδέα του Μακρόν. Αλλά ο τελευταίος αρέσκεται στο ρόλο του προβοκάτορα, θέλει να ταράζει τα νερά και δυστυχώς είναι ο μόνος που το κάνει στην Ευρώπη. Η προηγούμενη εμπρηστική του δήλωση ήταν εκείνη για τον εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ. Και δεν είχε άδικο. Το ΝΑΤΟ δεν διαλύθηκε επειδή ο Μακρόν το δήλωσε, αντίθετα οι χώρες-μέλη αύξησαν τις αμυντικές τους δαπάνες.
Αρα ο Μακρόν θέλει να λειτουργεί ως προπομπός εξελίξεων. Και τώρα που η Ουκρανία βρίσκεται στα πρόθυρα στρατιωτικής κατάρρευσης είπε κάτι που οι συνάδελφοι του δεν θέλουν να ακούσουν αλλά μπορεί να χρειαστεί να το κάνουν άμεσα ή έμμεσα. Ο Γάλλος πρόεδρος μιλάει να θυμίσουμε και ως ηγέτης της μόνης χώρας της ΕΕ που διαθέτει πυρηνικό οπλοστάσιο. Και ο Πούτιν εστίασε σ’ αυτό, ότι η Ευρώπη κινδυνεύει με πυρηνική απάντηση αν υιοθετήσει την προτροπή Μακρόν.
Η σίγουρη νίκη και το σχέδιο του Πούτιν για την επόμενη ημέρα
Τι σχέση έχουν όλα αυτά με τις επικείμενες εκλογές στη Ρωσία, 15-17 Μαρτίου, τις ευρωεκλογές του Ιουνίου και τις αμερικανικές του Νοεμβρίου; Για το αποτέλεσμα των ρωσικών εκλογών ουδείς αμφιβάλλει. Δεν πρόκειται για δημοκρατική διαδικασία. Ο Πούτιν θα επανεκλεγεί και θα χρησιμοποιήσει τη νωπή εντολή για να συνεχίσει τον πόλεμο μέχρι να προσεγγίσει το επιθυμητό γι’ αυτόν αποτέλεσμα. Θα επιδιώξει να επηρεάσει τις ευρωπαϊκές εκλογές με ενίσχυση των ακροδεξιών κομμάτων όπως έκανε και τις προηγούμενες φορές. Και θα περιμένει τις αμερικανικές εκλογές το αποτέλεσμα των οποίων επίσης θα προσπαθήσει να επηρεάσει με υβριδικά μέσα υπέρ του Τραμπ.
Χρειάζεται να πούμε ότι αν ο σχεδιασμός του Πούτιν πετύχει, η Ευρώπη θα βγεί χαμένη; Εχει μέχρι σήμερα κατακτήσει σχεδόν 20% του ουκρανικού εδάφους. Ποια χώρα θα ακολουθήσει αν η Ουκρανία υποχρεωθεί σε de facto αναγνώριση εδαφικών απωλειών; Η επιβίωση της ως χώρας αφορά κυρίως την Ευρώπη. Αν δεν έχει η ΕΕ τα μέσα να αμυνθεί και να αποτρέψει πιθανή επίθεση οδεύει προς την καταστροφή της.
Είναι υπαρξιακό το δίλημμα για την Ευρώπη και αυτό επιχείρησε να αναδείξει ο Μακρόν. Λειτουργεί όπως ο Τσώρτσιλ απέναντι στον Χίτλερ το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν προσπαθούσε να πείσει τον Ρούσβελτ να μπεί η Αμερική στη μάχη. Το έκανε με καθυστέρηση αλλά τελικά η συμμετοχή της ήταν καθοριστική για την ήττα του ναζισμού. Η Αμερική του Τραμπ θα βοηθήσει την Ευρώπη; Πολύ αμφίβολο. Γι’ αυτό ο Μακρόν έχει δίκιο.
Η Ινώ Αφεντούλη είναι εκτελεστική διευθύντρια του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων του Παντείου Πανεπιστημίου.