Έρπητας Ζωστήρας: Ποια τα συμπτώματα και πώς αντιμετωπίζεται

Ο έρπητας ζωστήρα και ό έρπητάς που βγάζουμε στα χείλη είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα

Ο έρπητας ζωστήρας προσβάλλει παγκοσμίως 1 στους 3 ανθρώπους κατά τη διάρκεια της ζωής τους προκαλώντας έντονους πόνους και πιθανή μεθερπητική νευραλγία. Η ηλικιακή ομάδα η οποία διατρέχει κίνδυνο εμφάνισης της νόσου είναι άτομα 50 ετών και άνω.

Τα συμπτώματα είναι ένα φυσαλιδώδες, επώδυνο εξάνθημα, το οποίο εκδηλώνεται στη μια πλευρά του σώματος ή του προσώπου.

Τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, χρόνια νεφρική νόσο ακόμη και κατάθλιψη είναι πιο επιρρεπή.

Με τον εμβολιασμό, μπορεί να προληφθεί η εκδήλωση του έρπητα ζωστήρα.

Ο Δημήτρης Ρηγόπουλος, δερματολόγος, αφροδισιολόγος και καθηγητής πανεπιστήμιου Αθηνών, μιλά στη εκπομπή «Ελένη» για τον έρπητα ζωστήρα.

«Πρόκειται για μία ασθένεια που οφείλεται στον ιό της ανεμοβλογιάς, έρπητα ζωστήρα. Η πρώτη επαφή με τον ιό προκαλεί την ανεμοβλογιά. Ο ιός στη συνέχεια παραμένει στον οργανισμό και σε κάποιους ανθρώπους μπορεί να επαναδραστηριοποιηθεί.

Το εμβόλιο δίνει τα αντισώματα, μεγαλώνοντάς όμως οι άνθρωποι αρχίσει να πέφτει η ανοσία προς τη συγκεκριμένη ασθένεια και έτσι όταν έρθουν σε επαφή με τα ιό, θα έρθουν σε επαφή με τον έρπητα ζωστήρα.

Μπορεί να είναι ήπια τα συμπτώματα. Σε 2-4 μέρες μπορεί να εμφανίσει φουσκάλες. Ο έρπητας ζωστήρα και ό έρπητάς που βγάζουμε στα χείλη είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα. Ο έρπητας ζωστήρας βγαίνει μία φορά. Έχει παρατηρηθεί πως στις γυναίκες ο πόνος είναι πιο έντονος. Με το εμβόλιο μπορεί να μην εμφανίσεις το νόσημα αλλά επίσης έχουν μικρότερο ποσοστό της μεταζωστηρικής νευραλγίας».

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.