Ελευθερίες

Τι είδους δημοκρατία είναι εκείνη που στερεί το δικαίωμα επιλογής; Κι αν η ελευθερία επιλογής δεν αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα σε μια δημοκρατία, τότε για ποια δημοκρατία μιλάμε;

Δεν πρέπει να υπάρχει άλλη ευρωπαϊκή δημοκρατία όπου ο πρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ανταλλάσσει υβρεολόγια δημοσίως με τον δήμαρχο μιας μεγάλης πόλης κι έναν περιφερειάρχη.

Οπως υποθέτω πως στις δημοκρατικές κοινωνίες δεν κυκλοφορούν «καλλιτέχνες» που προτρέπουν σε τσουβάλιασμα πολιτικών και δημοσιογράφων. Τους μαζεύει ο εισαγγελέας.

Οπως δεν νομίζω να υπάρχει κανονική χώρα όπου κάθε καρυδιάς καρύδι ξεσηκώνεται εναντίον ενός νομοσχεδίου για την ανώτατη παιδεία το οποίο δεν θίγει κανέναν.

Ή όπου κάποιοι κάνουν καταλήψεις και κατεβάζουν τον server για να μη γίνουν εξετάσεις.

Τις ζηλεύω αυτές τις χώρες αλλά δεν μπορώ να κάνω τίποτα.

Στη δική μας χώρα έχουν καταργηθεί προ πολλού και ευτυχώς όλα τα μονοπώλια. Μέχρι το μονοπώλιο σπίρτων και αλατιού.

Ξέρετε ποιο είναι το μοναδικό μονοπώλιο που διατηρείται στην Ελλάδα στα μέσα σχεδόν του 21ου αιώνα; Το κρατικό μονοπώλιο στα Πανεπιστήμια.

Το μοναδικό. Και συζητούμε σοβαρά τι πρέπει να κάνουμε.

Οκτώ συνταγματολόγοι (και παρεμφερή επαγγέλματα) δήλωσαν δημοσίως τη διαφωνία τους με την κατάργηση του κρατικού μονοπωλίου χωρίς κατάργηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Σεβαστή άποψη.

Να σημειώσω βεβαίως πως και οι οκτώ διδάσκουν σε δημόσια Πανεπιστήμια. Είναι μάλλον κατανοητό λοιπόν να αντιτίθενται στην κατάργηση μιας διαμορφωμένης μονοπωλιακής κατάστασης της οποίας αποτελούν μέρη.

Κι αυτό ανεξάρτητα από το γεγονός ότι οι μισοί διετέλεσαν και στελέχη της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δικαίωμά τους.

Αλλά αυτά θυμίζουν περισσότερο προφάσεις σε αμαρτίες. Κι επειδή τελευταία ακούω διάφορες φανφάρες περί δημοκρατίας έχω την απλή ερώτηση.

Με ποια λογική απαγορεύουμε συνταγματικά και αξιωματικά τη δυνατότητα να επιλέξει κάποιος το είδος του Πανεπιστημίου που θέλει να σπουδάσει;

Δημόσιο  Ή ιδιωτικό. Στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

Τι είδους δημοκρατία είναι εκείνη που στερεί το δικαίωμα επιλογής;

Κι αν η ελευθερία επιλογής δεν αποτελεί θεμελιώδες δικαίωμα σε μια δημοκρατία, τότε για ποια δημοκρατία μιλάμε;

Διάβασα την ανακοίνωση της Ενωσης Διοικητικών Δικαστών (11/2). Η οποία «αντιτίθεται στα ιδιωτικά Πανεπιστήμια» όχι επειδή τη ρώτησαν ή εμπλέκεται αλλά «επειδή έχει καθήκον να υπερασπίζεται ως Ενωση τις δημοκρατικές ελευθερίες».

Πολύ σωστά. Και πού καταλήγει η ανακοίνωση της Ενωσης που υπερασπίζεται τις δημοκρατικές ελευθερίες;

Ζητά «αναμόρφωση του συνταγματικού μισθολογίου» επειδή οι αυξήσεις ήταν «ασήμαντες».
Επαναφορά των δώρων Χριστουγέννων,  Πάσχα και επίδομα αδείας.
Αποκατάσταση των συντάξεων.
Συμφωνώ σε όλα. Αλλά τι σχέση έχουν οι αυξήσεις και τα δώρα των μελών της Ενωσης με τα Πανεπιστήμια;

Για να μη ρωτήσω τι σχέση έχουν με τις δημοκρατικές ελευθερίες.

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.