Ό,τι καταναλώνουμε είναι γνωστό πως παίζει ρόλο σχεδόν σε όλα: στη λειτουργία του ανοσοποιητικού μας, στην υγεία του μικροβιώματος του εντέρου, στη διάθεσή μας, στο βάρος μας κτλ, όπως αναφέρει το Vita.
Σε πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύτηκε στο «Nature Medicine», οι επιστήμονες θέλησαν να αξιολογήσουν την επίδραση των vegan και keto διατροφών συγκεκριμένα στο ανοσοποιητικό, δεδομένου πως αυτά τα πρότυπα διατροφής είναι πλέον αρκετά διαδεδομένα.
Ας δούμε σε τι συμπεράσματα κατέληξαν.
Κετογονική Vs χορτοφαγικής διατροφής
Η κετογονική διατροφή, γνωστή και ως κετο, περιλαμβάνει τροφές που προσφέρουν στον οργανισμό πολλά «καλά» λιπαρά, επαρκείς ποσότητες πρωτεΐνης και λίγους υδατάνθρακες.
Με τη λήψη περισσότερων θερμίδων από τα λιπαρά παρά από τους υδατάνθρακες, η διατροφή αυτή αναγκάζει το σώμα να διασπάσει το λίπος για να έχει ενέργεια. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την παραγωγή συγκεκριμένων ουσιών που ονομάζονται κετόνες και το σώμα τις χρησιμοποιεί για καύσιμο, γεγονός που μπορεί να διεγείρει την απώλεια βάρους.
Ορισμένα επιστημονικά δεδομένα υποδηλώνουν επίσης πως η κετογονική διατροφή μπορεί να δρα ευεργετικά στα επίπεδα σακχάρου αίματος και στην ινσουλινοαντίσταση ενώ εδώ και αρκετές δεκαετίες χρησιμοποιείται ως θεραπευτική μέθοδος σε παιδιά με επιληψία. Πλέον εξετάζεται η πιθανή ευεργετική της δράση σε άτομα με νόσο Alzheimer και Parkinson.
Η vegan διατροφή δεν περιλαμβάνει ως γνωστόν ζωικά προϊόντα και τείνει να είναι υψηλή σε φυτικές ίνες και χαμηλή σε λιπαρά. Βασίζεται κυρίως σε φρούτα, λαχανικά, όσπρια, ξηρούς καρπούς και σπόρους.
Έχει συσχετιστεί και αυτή με τη σειρά της με την απώλεια βάρους, τη βελτίωση της υγείας της καρδιάς και τη μείωση του κινδύνου εμφάνισης χρόνιων ασθενειών όπως ο καρκίνος και ο διαβήτης τύπου 2.
Η μελέτη
Για τις ανάγκες της έρευνας, 20 συμμετέχοντες παρακολουθήθηκαν για 2 εβδομάδες. Κάθε συμμετέχων είχε το δικαίωμα να φάει όσο ήθελε στα πλαίσια της διατροφής που προτιμούσε, vegan ή keto.
Όσοι ακολουθούσαν τη vegan διατροφή, η οποία περιείχε περίπου 10% λιπαρά και 75% υδατάνθρακες, κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες από τα άτομα που ακολουθούν την κετογονική, η οποία περιείχε περίπου 76% λιπαρά και 10% υδατάνθρακες.
Καθ’ όλη τη διάρκεια της μελέτης, συλλέχθηκαν δείγματα αίματος, ούρων και κοπράνων για ανάλυση.
Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι μια στροφή σε αυτά τα δυο διατροφικά πρότυπα, προκάλεσε αξιοσημείωτες αλλαγές σε όλους τους συμμετέχοντες. Χαρακτηριστικά, αποκάλυψαν ότι η χορτοφαγική διατροφή προκάλεσε αποκρίσεις στον οργανισμό που συνδέονται με την έμφυτη ανοσία, την πρώτη γραμμή άμυνας του σώματος έναντι των παθογόνων μικροοργανισμών, ενώ η κετογονική προκάλεσε αποκρίσεις που σχετίζονται με την προσαρμοστική ανοσία, η οποία δημιουργεί ανοσολογική μνήμη μετά την αρχική αντιμετώπιση ενός παθογόνου οργανισμού και μετά τον εμβολιασμό.
Με άλλα λόγια, η μελέτη έδειξε ότι μια vegan διατροφή διάρκειας μόλις δύο εβδομάδων είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στους δείκτες που σχετίζονται με το έμφυτο ανοσοποιητικό μας σύστημα (γενική απόκριση σε οποιοδήποτε αντιγόνο ή τοξίνη) ενώ η keto στα ίδια χρονικά πλαίσια είχε μεγαλύτερο αντίκτυπο στους δείκτες που σχετίζονται με το προσαρμοστικό ανοσοποιητικό μας σύστημα (απόκριση σε συγκεκριμένα αντιγόνα).
Επιπλέον, οι ερευνητές παρατήρησαν ότι και τα δύο είδη διατροφής είχαν ως αποτέλεσμα μεταβολικές αλλαγές και αλλαγές στο μικροβίωμα του εντέρου των συμμετεχόντων.
Ο καθοριστικός ρόλος της διατροφής
«Αυτή η μελέτη δείχνει πόσο γρήγορα το φαγητό μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας. Επιβεβαιώνει λοιπόν ότι η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στην πρόληψη και τη θεραπεία ασθενειών, αλλά χρειαζόμαστε πρόσθετες μελέτες για να αναλύσουμε ποια ακριβώς άτομα μπορούν να ωφεληθούν περισσότερο από μια συγκεκριμένη διατροφή», δήλωσαν οι ερευνητές.
Ανεξάρτητα από το διατροφικό πλάνο που ακολουθείτε, υπάρχουν τρόποι για να ενισχύσετε το ανοσοποιητικό σας πέραν της διατροφής. Ο επαρκής ύπνος, η ενυδάτωση, η άσκηση και η διαχείριση του στρες είναι επίσης καθοριστικοί παράγοντες.