Εχουμε πλέον τέσσερις δημοσκοπήσεις μέσα στο 2024. Συγκεκριμένα GPO (13/1), OPINION (15/1), MARC (16/1) και PRORATA (11/1) αλλά με πρόθεση ψήφου για τις ευρωεκλογές.
Το δείγμα είναι επαρκές.
Και κυρίως λένε ως συνήθως πράγματα που δεν μας εκπλήσσουν.
Η χώρα επιδοκιμάζει ευρέως τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες για την επιστολική ψήφο και τα μη κρατικά πανεπιστήμια. Και είναι διχασμένη για τον γάμο των ομοφύλων.
Η γενική εικόνα πάντως παραμένει αμετάβλητη. Απόλυτη κυριαρχία της κυβέρνησης, ενώ το ΠΑΣΟΚ σταθεροποιείται κάπως στη δεύτερη θέση αλλά με χαμηλά ποσοστά.
Τίποτα από όλα αυτά όμως δεν είναι καινούργιο. Τα ξέραμε και πριν από τις γιορτές.
Επιβεβαιώνουν έναν κορυφαίο γάλλο δημοσκόπο που κάποτε έλεγε πως «για να αλλάξει μια διαμορφωμένη κατάσταση πρέπει να συμβεί κάτι σημαντικό που θα διαμορφώσει μια νέα κατάσταση».
Οι καλοί αναγνώστες ίσως θυμούνται πως το είχα επισημάνει και προ των εκλογών, όταν κάποιοι εκτιμούσαν ότι οι πολιτικοί συσχετισμοί θα μεταβληθούν από τις υποκλοπές ή τα Τέμπη.
Οχι ότι οι υποκλοπές και τα Τέμπη δεν ήταν σημαντικές υποθέσεις. Ασφαλώς και ήταν.
Αλλά δεν αξιολογήθηκαν τόσο σημαντικές από τους ψηφοφόρους ώστε να μεταβάλουν τη συνολική εκτίμηση των πραγμάτων που είχαν ήδη διαμορφώσει. Η συνέχεια δόθηκε στην κάλπη και εις διπλούν.
Σε τελευταία ανάλυση η αξιολόγηση ενός ψηφοφόρου δεν περιορίζεται στην εκτίμηση πως κάτι δεν γίνεται καλά. Χρειάζεται και μια ισχυρή υποψία ότι κάποιος άλλος θα τα κάνει καλύτερα.
Ο έλληνας ψηφοφόρος ταλαιπωρήθηκε αφάνταστα από την άφρονα αυταπάτη του 2015 ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν διαφορετικά και καλύτερα. Εγιναν απλώς ίδια και χειρότερα.
Αλλά αυτή η διάψευση έχει εγγραφεί ανεξίτηλα στο συλλογικό υποσυνείδητο.
Δεν θα ξεθωριάσει επειδή ο Μητσοτάκης τα πάει χάλια με την ακρίβεια ή την εγκληματικότητα.
Κυρίως όμως όσο ο κόσμος δεν πιστεύει ότι υπάρχει κάποιος άλλος που θα τα έκανε καλύτερα.
Ο Κασσελάκης και ο Ανδρουλάκης επιλέγονται για πρωθυπουργοί από τους μισούς περίπου ψηφοφόρους των κομμάτων τους, ίσως κι από λιγότερους. Αναμενόμενο. Πόσοι πιστεύουν άραγε ότι κάποιος από τους δύο μπορεί να πατάξει την Greek Mafia;
Ερώτηση λοιπόν που μας απασχολεί όλους. Θα αλλάξει η διαμορφωμένη κατάσταση;
Για να είμαι ειλικρινής δεν είναι απλό και δεν θα είναι εύκολο, τουλάχιστον στο άμεσο μέλλον.
Χρειάζονται πολλές αποτυχίες, πολλές διαψεύσεις, πολλές συγκυρίες και κυρίως πολλή δουλειά για να γυρίσει ο ήλιος.
Οχι πως δεν έχω ικανή την κυβέρνηση να βάλει το χεράκι της. Αλλά πρέπει κάποια στιγμή να βοηθήσουν κι οι άλλοι.