Σε νέα μελέτη, ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Πίτσμπουργκ και το Πανεπιστήμιο του Ιλινόις αναφέρουν ότι οι γυναίκες που έχουν συχνές εξάψεις κατά τη διάρκεια του ύπνου στην εμμηνόπαυση μπορεί να διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να αναπτύξουν τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Στη μελέτη που παρουσιάστηκε στην ετήσια συνάντηση του “The North American Menopause Society” στη Φιλαδέλφεια, επισημαίνεται ότι οι συχνές εξάψεις στον ύπνο σχετίζονται με χαμηλότερη απόδοση μνήμης και με μεγαλύτερο κίνδυνο βλάβης των μικρών αγγείων στον εγκέφαλο.
Γενικά, οι γυναίκες διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ από τους άνδρες (τα δύο τρίτα των ατόμων με τη νευρολογική αυτή νόσο είναι γυναίκες).
Τα μειωμένα επίπεδα οιστρογόνων μετά την εμμηνόπαυση ίσως είναι ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό, ωστόσο οι αιτίες της νόσου χρήζουν περαιτέρω διερεύνησης.
Η πιθανή σχέση μεταξύ εμμηνόπαυσης και Αλτσχάιμερ
Οι ερευνητές παρακολούθησαν τις εξάψεις των γυναικών χρησιμοποιώντας φορητούς αισθητήρες. Ανέφεραν τελικά μια συσχέτιση μεταξύ των νυχτερινών εφιδρώσεων και της υπερέντασης της λευκής ουσίας του εγκεφάλου.
Η λευκή ουσία που βρίσκεται στο νωτιαίο μυελό επηρεάζει τις λειτουργίες της μάθησης και φαίνεται ότι σχετίζεται με δυσλειτουργίες του εγκεφάλου που μπορεί να καταλήξουν σε άνοια.
Υπάρχει κάτι ιδιαίτερο σε αυτές τις νυχτερινές εξάψεις που δεν έχουν εκτιμήσει μέχρι τώρα οι ειδικοί;
Οι επιπτώσεις των εξάψεων για την υγεία
Οι εξάψεις, η νυχτερινή εφίδρωση, ο κακός ύπνος και η «ομίχλη» του εγκεφάλου είναι κάποια από τα πιο κοινά συμπτώματα που βιώνουν οι γυναίκες κατά την εμμηνόπαυση.
Τα γνωστικά προβλήματα ίσως λοιπόν να είναι συνέπεια των 3 πρώτων συμπτωμάτων.
Οι εξάψεις δηλαδή και η νυχτερινή εφίδρωση οδηγούν συχνά σε διατάραξη του ύπνου και ο κακός ύπνος με τη σειρά του μπορεί να επηρεάσει, μεταξύ άλλων, τη μνήμη.
Σε άλλη μελέτη, συχνότερες εξάψεις συνδέθηκαν με αρνητικές επιπτώσεις στα λιπίδια (τα δομικά συστατικά των κυτταρικών μεμβρανών καθώς και του νευρικού ιστού), στην αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλους δείκτες κινδύνου καρδιαγγειακών παθήσεων.
Η τωρινή μελέτη είναι λοιπόν ακόμα μία έρευνα που επισημαίνει πως οι εξάψεις δεν είναι απλώς ενοχλητικές, αλλά θα μπορούσαν να θέσουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία.
Αν και η «ομίχλη» του εγκεφάλου δεν ισοδυναμεί με γνωστική απώλεια, κατά τους ερευνητές, οι εξάψεις θα μπορούσαν ενδεχομένως να αυξήσουν τον κίνδυνο άνοιας και άλλων νευρολογικών διαταραχών.
Τι πρέπει να προσέχουμε όσο μεγαλώνουμε
Η πρώιμη αυτή μελέτη ενισχύει τη γνώση μας σε σχέση με τους κινδύνους που κάποιες γυναίκες μπορεί να αντιμετωπίσουν μεγαλώνοντας.
Ενώ χρειάζονται περισσότερες έρευνες επί του θέματος, οι ερευνητές τονίζουν ότι δεν πρέπει να αγνοούμε τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης.
Κάθε νέο εύρημα, όπως αναφέρουν, είναι μια αφύπνιση για να κάνουμε ό,τι μπορούμε για τη φροντίδα του εαυτού μας σε κάθε ηλικία.
Ορισμένοι από τους καλύτερους τρόπους προστασίας της υγείας μας, συμπεριλαμβανομένης της υγείας του εγκεφάλου, είναι:
- Η τακτική άσκηση
- Η ισορροπημένη διατροφή
- Ο επαρκής ύπνος (7 με 9 ώρες κάθε βράδυ)
- Η διαχείριση του στρες
- Η πρόληψη μέσω των τακτικών τσεκάπ