Αν θυμάμαι καλά ο μόνος που θεωρούσε ότι «βρέχει φωτιά στη στράτα του» ήταν ο Στράτος Διονυσίου.
Οι υπόλοιποι υποψιαζόμαστε ότι δεν βρέχει γενικά φωτιές στους δρόμους αλλά οι φωτιές κάπως μπαίνουν από κάποιους. Σκόπιμα ή αθέλητα.
Παραδόξως τόσα χρόνια έχουμε αναρίθμητες φωτιές αλλά ελάχιστους εμπρηστές. Θα ήθελα πολύ να βρω ένα δικαστήριο που καταδίκασε κάποιον και να μάθω σε ποια ποινή.
Δεν υπάρχουν εμπρηστές; Προφανώς υπάρχουν. Δεν τους ψάχνουν; Μου φαίνεται απίθανο. Δεν υπάρχουν δικαστές; Δεν τολμώ να το διανοηθώ. Συνεπώς κάτι συμβαίνει.
Από άλλη πλευρά έχουμε το Μάτι.
Πέντε χρόνια μετά τον Ιούλιο 2018, η δίκη δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί σε πρώτο βαθμό, καμία ευθύνη δεν έχει αποδοθεί, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος παραγραφής διότι οι περισσότερες διώξεις είναι για πλημμελήματα και πολλοί προπονούνται ήδη να βγουν λάδι.
Οταν λοιπόν η πολιτεία μας δεν μπορεί να δικάσει μια τραγωδία με 102 νεκρούς, τι περιμένετε; Να δικάσει τους αληταράδες που βάζουν φωτιά σε σκουπίδια; Κακώς περιμένετε.
Αλλά μη γελιόμαστε. Προφανώς τη βασική ευθύνη έχει η κυβέρνηση.
«Η ασφάλεια και η πολιτική προστασία είναι το Βατερλώ της σημερινής κυβέρνησης» διαπίστωσε μάλιστα έπειτα από επιτόπια έρευνα και ο «Ουέλινγκτον» Ανδρουλάκης.
Αλλά για ποια κυβέρνηση ακριβώς μιλάμε;
Το φετινό καλοκαίρι κάηκε ολόκληρος ο πλανήτης και περισσότερο η Μεσόγειος. Ελλάδα, Νότια Ιταλία, Σικελία, Νοτιοανατολική Ισπανία, Νότια Πορτογαλία, Αλγερία, Τυνησία, παραδόθηκαν στις φλόγες σε πρωτοφανή έκταση.
Μάλλον λοιπόν αυξάνονται οι κυβερνήσεις που μπαίνουν στον λογαριασμό.
Την Τρίτη που καιγόταν η Αλεξανδρούπολη, ο πρωθυπουργός της Ισπανίας Σάντσεθ βρισκόταν στα Κανάρια Νησιά όπου η Τενερίφη βίωνε «την πιο μεγάλη πυρκαγιά της ιστορίας της» («Le Monde», 23/9).
Αν όμως για την Αλεξανδρούπολη ή την Πάρνηθα ευθύνεται η κυβέρνηση του Μητσοτάκη και για τη Σικελία ή τη Νότια Ιταλία που είχαν τόσους νεκρούς η κυβέρνηση της «ακροδεξιάς» Μελόνι, τότε για την Τενερίφη ποιος φταίει; Η κυβέρνηση του Σάντσεθ;
Δεν το πιστεύω. Διότι όπως όλοι ξέρουμε ο Σάντσεθ είναι σοσιαλδημοκράτης κι αν είχε μπλέξει με κανένα Βατερλώ θα το είχε πάρει πρώτος χαμπάρι ο ημέτερος «Ουέλινγκτον».
Υποψιάζομαι λοιπόν ότι τα πράγματα είναι πολύ πιο σύνθετα. Κι επειδή όπως φαίνεται θα ζήσουμε πολλά χρόνια με τις πυρκαγιές, καλό είναι να δούμε σοβαρά το θέμα.
Ολοι. Και η κυβέρνηση και η Δικαιοσύνη και η Πολιτική Προστασία και οι Αρχές ασφαλείας και η αντιπολίτευση και ο Τύπος…
Διότι απέναντι στη φωτιά ένα Βατερλώ δεν έχει νικητές. Μόνο ηττημένους.