Αυτό που ψηφίστηκε το 2019 για την ψήφο των αποδήμων Ελλήνων και εφαρμόστηκε στις πρόσφατες εκλογές είναι ντροπή. Για τη δημοκρατία και για τη χώρα.
Με την εισαγωγή «προϋποθέσεων» για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος ελλήνων πολιτών δημιουργήθηκαν επισήμως δύο κατηγορίες πολιτών.
Εκείνοι που ασκούν το δικαίωμα της ψήφου χωρίς προϋποθέσεις.
Κι εκείνοι που οφείλουν να πληρούν προϋποθέσεις για να το ασκήσουν.
Σε κάθε δημοκρατία όμως η ψήφος είναι άσκηση δικαιώματος του κάθε πολίτη και όλων των πολιτών. Γενιές δημοκρατών σε όλο τον πλανήτη το έχουν διασφαλίσει, συχνά και με αίμα.
Η ψήφος δηλαδή δεν υπακούει σε κριτήρια εισοδήματος ή ιδιοκτησίας όπως συνέβαινε συχνά τον 19ο αιώνα, ούτε σε προϋποθέσεις φύλου ή χρώματος ή εθνότητας ή κοινωνικής προέλευσης ή τόπου κατοικίας.
Ο έλληνας πολίτης είναι έλληνας πολίτης με όλα τα δικαιώματα του έλληνα πολίτη είτε κατοικεί στο Παγκράτι, είτε στην Αστόρια, είτε στο Μαρακαΐμπο.
Και έρχεται η ελληνική Βουλή σε μια έξαρση μικρόνοιας να αποφασίσει (για παράδειγμα) πως για να είσαι έλληνας ψηφοφόρος δεν αρκεί να είσαι έλληνας πολίτης αλλά πρέπει επίσης:
- Να έχεις μείνει συνολικά δυο χρόνια στην Ελλάδα σε χρονικό βάθος 35 χρόνων.
- Να έχεις υποβάλει φορολογική δήλωση στην ΑΑΔΕ το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.
Προϋποθέσεις δηλαδή αδιανόητες και βαθιά αντιδημοκρατικές στο μέτρο που επί της ουσίας περιστέλλουν την άσκηση της δημοκρατίας.
Είναι απορίας άξιο μάλιστα πως διάφοροι δημοκρατικούληδες «δικαιωματιστές» ή «συνταγματιστές» που μάχονται ασυμβίβαστα για τα δικαιώματα της πράσινης κάμπιας ή των παράνομων Μπανγκλαντεσιανών έβγαλαν τον σκασμό για ένα θεμελιώδες δικαίωμα των ελλήνων απόδημων πολιτών. Μήπως να αρχίσω προσκλητήριο απόντων;
Η κατάργηση αυτών των απαράδεκτων προϋποθέσεων λοιπόν είναι απολύτως θέμα δημοκρατικής αρχής και όχι πολιτικής σκοπιμότητας.
Τι πάει να πει «θα αλλοιωθεί το εκλογικό σώμα»; Από τι θα αλλοιωθεί; Από τους εκλογείς που το συγκροτούν;
Και τι αρλούμπα είναι το «αναλλοίωτο του εκλογικού σώματος»; Θυμίζω ότι έχει προ πολλού αλλοιωθεί και ευτυχώς χάρη στην καθολική ψήφο, χάρη στην ψήφο των γυναικών ή χάρη στην ψήφο των μαύρων.
Σκεφτείτε να είχε μείνει αναλλοίωτο. Στις εκλογές θα ψήφιζαν μόνο λευκοί άρρενες άγγλοι γαιοκτήμονες!
Είναι λοιπόν θέμα της δημοκρατίας μας να διασφαλίσει τεχνικά την ψήφο των αποδήμων. Μέθοδοι υπάρχουν πολλές και τις ακολουθούν όλες οι δημοκρατίες του πλανήτη. Με κατά τόπους εκλογικά κέντρα; Με επιστολική ψήφο; Με πληρεξούσιο;
Αδιάφορο. Αρκεί να ψηφίζουν. Οσο γίνεται περισσότεροι. Ο,τι κι αν βγάζουν.