Οσοι γκρινιάζουν ή δυσανασχετούν ή καλαμπουρίζουν με τη γραφικότητα κάποιων μελών της νέας Βουλής θα πρέπει να θυμούνται ότι κανείς δεν μπήκε μέσα επειδή περνούσε απ’ έξω στην Πλατεία Συντάγματος

Ολοι μπήκαν στη Βουλή επειδή τους εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Δηλαδή, οι συμπολίτες μας.

Και ότι χάρη στην ψήφο των συμπολιτών μας έχουμε μια Βουλή με μοναδική δεδομένη σταθερά την κυβερνητική πλειοψηφία – άντε και το ΚΚΕ.

Από εκεί και πέρα κυκλοφορεί ένα κόμμα που ψάχνεται (το ΠΑΣΟΚ), ένα κόμμα που πλακώνεται (ο ΣΥΡΙΖΑ) και τέσσερα κόμματα που περιμένουμε να καταλάβουμε σε ποιο άθλημα αγωνίζονται και με ποια ομάδα παίζουν.

Μετά τις εκλογές σημειώναμε εδώ ότι το σύστημα του «ενάμισι κόμματος» εξέπνευσε, ζωή σε λόγου μας.

Οι κάλπες έβγαλαν το σύστημα του «ενός κόμματος και κάτι ψιλά».

Από το μοναδικό κόμμα περιμένουμε το αυτονόητο: να κυβερνήσει. Κι ο Θεός βοηθός.

Από τα «ψιλά» κανείς δεν ξέρει τι έχουμε να περιμένουμε. Τους περισσότερους ούτε τους γνωρίζουμε, ενώ ακόμη κι εκείνοι που γνωρίζαμε έγιναν εν τω μεταξύ άλλοι.

Θυμάστε τη μαζική μετανάστευση πασόκων στον ΣΥΡΙΖΑ σε αναζήτηση ρόλου και μέλλοντος; Τελικά όλοι την πάτησαν στο μπάσιμο.

Ραγκούσης, Ξενογιαννακοπούλου, Τζουμάκας, Μαντζουράνης, Σπίρτζης, Μωραΐτης κι από κοντά οι γενικότεροι περιηγητές τύπου Θεοχαρόπουλος ή Μπίστης θα βλέπουν τη Βουλή από την τηλεόραση.

Πού να τους κατατάξεις όλους αυτούς; Εκεί από όπου έφυγαν, εκεί που πήγαν ή εκεί από όπου τους διώχνουν; Γούρι πάντως στον ΣΥΡΙΖΑ δεν έφεραν, η αλήθεια να λέγεται.

Ομολογώ πως δεν θυμάμαι άλλη τέτοια Βουλή, τουλάχιστον από το 1974. Και θα μου πείτε «κουράγιο κι αντοχές να έχει η κυβέρνηση να τα βγάλει πέρα!» αλλά δεν είναι έτσι.

Η Βουλή δεν είναι σχολική εκδρομή για να κάνουν ησυχία τα παιδάκια, ούτε καλλιτεχνική εκδήλωση. Εχει διαδικασίες που βρίσκονται στο επίκεντρο της δημοκρατίας και πρέπει να ασκηθούν προς όφελος της δημοκρατίας.

Ακόμη κι έτσι λοιπόν τα «ψιλά» θα πρέπει να βρουν τρόπους και να αντιπολιτευτούν και να συνεννοηθούν με την κυβέρνηση. Ακριβώς όπως και η κυβέρνηση πρέπει να τους παραχωρήσει χώρο ώστε και να την αντιπολιτευτούν και να συνεννοηθούν μαζί της.

Δεν αρκεί να δυσανασχετούμε και να καλαμπουρίζουμε.

«Μα πολλοί είναι νούμερα!» θα μου πείτε. Καμία αντίρρηση, μπορεί να είναι.

Απλώς θυμίζω ξανά πως κανείς τους, ακόμη και τα νούμερα, δεν μπήκε στη Βουλή επειδή περνούσε απ’ έξω στην Πλατεία Συντάγματος.

Ολοι μπήκαν επειδή τους εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Δηλαδή οι συμπολίτες μας.