Σε κάποια προεκλογική συνέντευξη, ο Μητσοτάκης ευχήθηκε να μας εξηγήσουν στο ντιμπέιτ ο Τσίπρας, ο Ανδρουλάκης κι ο Βαρουφάκης τι είναι η «προοδευτική διακυβέρνηση».

Μακάρι. Διότι μια σχετική απορία όλοι την έχουμε.

Θυμίζω για ιστορικούς λόγους ότι η «προοδευτική διακυβέρνηση» προέκυψε μαζί με την υποψηφιότητα Παπανδρέου για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, το φθινόπωρο του 2021.

Μετά όμως οι ενδιαφερόμενοι πασόκοι ψυλλιάστηκαν πως ο Παπανδρέου ήταν «μπροστινός» του ΣΥΡΙΖΑ κι έτσι βούλιαξαν παρέα. Και η διακυβέρνηση και ο Παπανδρέου.

Σήμερα έχουμε το εξής σκηνικό.

-Ο Τσίπρας θα ήθελε να κυβερνήσει προοδευτικά με τον Παπανδρέου (όποιον Παπανδρέου προκύψει…) ή με τον Ανδρουλάκη, δυσκολότερα με τον Βαρουφάκη – αν και υποψιάζομαι πως προκειμένου να κυβερνήσει θα έβαζε στην κυβέρνηση όχι μόνο την Πόπη αλλά «και τη γιαγιά μου την Καλλιόπη».

-Ο Ανδρουλάκης δεν θέλει τον Τσίπρα, ούτε τον Βαρουφάκη. Δεν ξέρω για τη γιαγιά Καλλιόπη αλλά σίγουρα θέλει σοσιαλδημοκρατική και προοδευτική διακυβέρνηση με κάποιους που κανείς δεν ξέρει και με κάποιον πρωθυπουργό που μόνο εκείνος γνωρίζει.

-Ο Βαρουφάκης δεν έχει πρόβλημα να μπει στην κυβέρνηση διότι έτσι έχει μεγαλύτερη πλάκα. Το πρόβλημα είναι ότι δεν θέλει το ευρώ, ούτε τις τράπεζες, ούτε το Χρηματιστήριο, ούτε τη Βαρβάκειο Κεντρική Αγορά. Δεν ξέρουμε καν αν θέλει τον Τσίπρα και την Πόπη. Κι έτσι χάνουμε την πλάκα.

-Ο Κουτσούμπας δεν θέλει κανέναν και τους λέει όλους «μούφες» – άντε να του ρίξεις άδικο με αυτούς που μπλέξαμε…

Αυτή είναι η κατάσταση – δώδεκα και μία πριν από τις εκλογές…

Και μια ανησυχία την έχουμε όλοι όσοι προσβλέπουμε σε μια ωραία «προοδευτική διακυβέρνηση» που έγινε «θρύλος στα βουνά, τους κάμπους, τις ραχούλες».

Διότι και για την Αυστραλία λένε ότι είναι ωραία αλλά δεν ξέρω κανέναν να πηγαίνει για διακοπές στο Μπρισμπέιν.

Οπως εξήγησε πάντως ο Τσίπρας οι πέντε στους επτά ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ δεν απαντούν διότι φοβούνται το Predator – δεν κάνω πλάκα, το είπε πραγματικά χθες (συνέντευξη στο Open).

Συνεπώς αφού τους δύο στους επτά που απαντούν τους μετράνε στο 25%, σκέψου να απαντήσουν και οι άλλοι πέντε. Πάμε για 25% συν 62,5% ακατέβατα.

Ως εκ τούτου ελπίζω ότι οι παρεξηγήσεις θα διαλυθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και ο προοδευτικός ψηφοφόρος θα αποφασίσει με όλα τα δεδομένα στα προοδευτικά χέρια του.

Κι αν κάποιος συνεχίσει να μην καταλαβαίνει ή να μη συμφωνεί, κανένα πρόβλημα.

Θα παίρνει τηλέφωνο η Πόπη να καθαρίζει.