Ποτέ δεν πίστευα ότι θα χρειαζόταν να γράψω πως οι έλληνες Κύπριοι είναι τόσο Ελληνες όσο κι οι Κρητικοί, οι Επτανήσιοι ή οι Μακεδόνες.

Το θεωρούσα αυτονόητο.

Και συνεπώς το καλαμπούρι του Τσίπρα που χαρακτηρίζει τον Στυλιανίδη «νατουραλιζέ ομογενή» δεν είναι μόνο κακόγουστο. Είναι και βαθιά προσβλητικό για όλους τους Ελληνες.

Είτε είναι Κύπριοι, είτε Κρητικοί, είτε Επτανήσιοι, είτε Μακεδόνες.

Αν ήθελε να κάνει κάτι χρησιμότερο και πιο εποικοδομητικό σε μια προεκλογική περίοδο όπου ο ΣΥΡΙΖΑ καταφανώς δεν λάμπει, θα μπορούσε να στείλει ένα υπόμνημα στον Αρειο Πάγο εναντίον του κόμματος Κασιδιάρη – όπως έκαναν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ.

Δεν το έκανε.

Θα μπορούσε κι αυτός να υποδεχτεί καλόκαρδα τους ομογενείς που σώθηκαν κι επαναπατρίστηκαν από το Σουδάν – εκτός αν είναι κι αυτοί «νατουραλιζέ» και δεν μετράνε…

Δεν είπε λέξη.

Θα μπορούσε να εξηγήσει τι συνέβη με τον Γεωργούλη, εκτός αν τον θεωρεί «νατουραλιζέ ΣΥΡΙΖΑ».

Ή με τον Παπαδημούλη που αφού τα έκανε μαντάρα με τις καταγγελίες κατά του Γεωργούλη ανέβασε έργο για «θύτες» και «θύματα» με τον Πλεύρη.

Δεν το εξήγησε.

Θα μπορούσε να αντιδράσει για τον Παππά που καταδικάστηκε αμετάκλητα, με ψήφους «13-0» και με αναστολή από την ανώτατη Δικαιοσύνη αλλά παραμένει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ.

Ή για τον συνήγορο (και τομεάρχη… Δικαιοσύνης!) Μαντζουράνη που αποφάνθηκε ότι φταίνε «μέθοδοι Τσαουσέσκου» για το «13-0» που έφαγε στο Ειδικό Δικαστήριο ο πελάτης του.

Δεν αντέδρασε.

Αλλά αν θέλεις «δικαιοσύνη παντού», ξεκινάς από τα δικά σου και τους δικούς σου. Μετά έχεις απαιτήσεις από τους άλλους.

Αν δεν θέλεις μαχαιροβγάλτες στη Βουλή, το παίρνεις πάνω σου και κάνεις ό,τι μπορείς για να τους κόψεις τον δρόμο. Δεν παίζεις «στρατιωτάκια ακούνητα, αμίλητα, αγέλαστα».

Αν είσαι με τα θύματα των βιασμών, δεν κάνεις τον ανήξερο με τους βιαστές.

Αν νοιάζεσαι την πατρίδα κι αν τιμάς το γένος σου αγκαλιάζεις τον καθένα που τα συναποτελεί. Στην Κύπρο, την Αστόρια ή το Χαρτούμ. Δεν τον χαρακτηρίζεις χαχανίζοντας «νατουραλιζέ ομογενή».

Θα μου πείτε ότι έχουμε εκλογές. Σωστό. Οτι θα διαφωνήσουμε και θα συγκρουστούμε. Σωστό κι αυτό.

Αλλά η όποια σύγκρουση και διαφωνία δεν είναι επαρκής δικαιολογία για να χάσουμε τον πολιτισμό, το ήθος και την αγωγή μας.

Ακριβώς επειδή δεν είμαστε «νατουραλιζέ ομογενείς» αλλά ελεύθεροι έλληνες πολίτες. Που τιμούμε και σεβόμαστε τους άλλους έλληνες πολίτες ακόμη κι όταν διαφωνούμε ή συγκρουόμαστε μαζί τους.