Αντιλαμβάνομαι το πρόβλημα πολλών ανθρώπων με τις δημοσκοπήσεις.
Αλλοι δεν καταλαβαίνουν τι λένε. Και άλλοι αρνούνται όσα λένε.
Στην πρώτη περίπτωση είναι η άγνοια που αποτελεί βασικό στοιχείο της αμφιβολίας ή της δυσπιστίας. Το έχουμε δει και σε πολλές άλλες επιστημονικές εφαρμογές, όπως πρόσφατα με τα εμβόλια.
Στη δεύτερη περίπτωση είναι η μικρόνοια ή η ξεροκεφαλιά. Εχουν μια βεβαιότητα στο μυαλό τους και αρνούνται ό,τι τη διαψεύδει.
Δεν είναι πάντα εύκολο να αποδεχτεί κάποιος ότι μια επιστημονική μέθοδος ενίοτε ακατάληπτη αποτυπώνει τη συμπεριφορά του και μάλιστα με αρνητικό ή μειοψηφικό τρόπο.
Τους είναι λοιπόν βολικότερο αντί να αξιολογήσουν τη συμπεριφορά να αμφισβητήσουν τη δημοσκόπηση, την τηλεθέαση, την ακροαματικότητα, τις έρευνες αγοράς ή ό,τι άλλο την απαξιώνει.
Δεν κάνουν οι δημοσκοπήσεις λάθη; Ασφαλώς κάνουν. Οπως κάνει κάθε ανθρώπινη, ακόμη και η πιο επιστημονικά άψογη δραστηριότητα. Συνήθως όμως τα κάνουν σωστά.
Αυτά όλα είναι τόσο προφανή που ντρέπομαι να τα γράφω. Αλλά στην Ελλάδα το προφανές καθίσταται αμφιλεγόμενο.
Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης δηλώνει «δεν εμπιστεύομαι τις δημοσκοπήσεις». Πράγμα που ασφαλώς αποτελεί δικαίωμά του αλλά για το οποίο δεν φταίνε οι δημοσκοπήσεις.
Ο άνθρωπος δεν αμφισβητεί προφανώς την ορθότητα ή τη μέθοδο ή την ακρίβεια των μετρήσεων. Απλώς δεν του αρέσουν αυτά που λένε.
Υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα με τις δημοσκοπήσεις; Οσα προβλήματα υπάρχουν (αν υπάρχουν..) και στις υπόλοιπες δημοκρατίες. Στις δικτατορίες μόνο δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα διότι δεν γίνονται δημοσκοπήσεις, ούτε εκλογές.
Στην Ελλάδα (να το διευκρινίσω αυτό…) οι δημοσκοπήσεις πραγματοποιούνται και δημοσιοποιούνται όπως και στις άλλες δημοκρατίες. Και φυσικά σε όποιον αρέσουν. Με τη διευκρίνιση ότι συνήθως δεν αρέσουν σε εκείνον που χάνει.
Ολα αυτά είναι ανθρώπινα. Μπορεί λοιπόν να συνεισφέρουν σε μια κακόγουστη προεκλογική φασαρία. Αλλά δεν είναι λόγος να μας απασχολούν, ούτε να γίνονται μέρος της προεκλογικής αντιπαράθεσης.
Σε όποιον δεν αρέσουν οι δημοσκοπήσεις δεν έχει παρά να μην τις διαβάζει ή να μην τις πιστεύει. Δημοκρατία έχουμε. Αλλά δεν θα αρχίσουμε να αμφισβητούμε τα προφανή επειδή ο κάθε αστοιχείωτος δεν μπορεί να τα καταλάβει ή δεν θέλει να τα ερμηνεύσει.
Είναι ντροπή λοιπόν το έτος 2023 να διατυπώνονται απειλές ή υπαινιγμοί εναντίον όσων κάνουν τη δουλειά τους. Το ζήσαμε με τους δημοσιογράφους και τα μίντια. Το ζούμε και με τις δημοσκοπήσεις.
Δυστυχώς ο εκφοβισμός αποτελεί μια άθλια μέθοδο πολιτικής επιβολής. Αλλά ευτυχώς δεν πετυχαίνει.