Έχω νέα από το (ανοιξιάτικο) Νταβός για το γεύμα που είχε η σιδηρά κυρία της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Σε αυτό το γεύμα λοιπόν, η κυρία Λαγκάρντ τόνισε πως η ελληνική πολιτική για την φορολόγηση των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας βοηθούν στην υποστήριξη των πολιτών, καθώς συνεχίζεται η προσπάθεια να μειωθεί ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη. Συμπλήρωσε μάλιστα, ότι οι δημοσιονομικές και νομισματικές πολιτικές μπορούν από κοινού να δώσουν πίσω κάποια οφέλη στους πολίτες, την ώρα, που βρίσκονται σε εξέλιξη οι προσπάθειες αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Στην πραγματικότητα, έσπευσαν αμέσως να μου υπενθυμίσουν κυβερνητικές πηγές ότι αυτό που είπε η Λαγκάρντ ήταν μια έμμεση απάντηση στο θέμα που είχε εγείρει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας περί υπερκερδών. Ένα θέμα, που όπως θυμάστε έκανε ρελάνς (κατά την έκφραση των κυβερνητικών πηγών) ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος δεσμεύτηκε για τα υπερέσοδα, λέγοντας όσα υπάρχουν θα φορολογηθούν και μάλιστα με 90%. Εάν εκείνη την ώρα που έκανε αυτές τις δεσμεύσεις στη Βουλή, έβλεπε κανείς τους συνεργάτες του πρωθυπουργού θα έβλεπε την έκπληξη στο πρόσωπό τους για αυτή την πρωτοβουλία. Τους αιφνιδίασε! Ε, λοιπόν αυτήν την πρωτοβουλία φαίνεται πως την κάνει τώρα σημαία και η… Λαγκάρντ. Πώς αλλάζουν οι καιροί…

***
Γιατί ενθουσιάστηκε η Microsoft

Ας σταθούμε ακόμα λίγο στο Νταβός για να σας περιγράψω τη χαρά που έκανε το αφεντικό της Microsoft για όλα όσα έχουν γίνει στην Ελλάδα σχετικά με την ψηφιοποίηση του κράτους. Ε, δεν είναι και λίγο να λέει ο τεχνολογικός κολοσσός της Microsoft, πόσο «φανταστικό» είναι αυτό που έγινε με την ψηφιοποίηση της Ελλάδας. Όταν ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Microsoft Satya Nadella και με τον Πρόεδρο της εταιρείας Brad Smith, συνέβησαν τα εξής: Πρώτον ο κ. Nadella απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό του ανέφερε πως «όλα όσα κάνετε εσείς και η κυβέρνησή σας, και η πρόοδος που επιτυγχάνετε όσον αφορά την οικοδόμηση δυνατοτήτων, είναι φανταστικό να το βλέπει κανείς. Δεν έχω δει κάτι παρόμοιο σε αυτή την κλίμακα». Δεύτερον εξέφρασε τον ενθουσιασμό του για τη δυνατότητα που δόθηκε ώστε η Microsoft να αποτελέσει ένα μικρό μέρος της αναπτυξιακής σας διαδρομής ως χώρας και συμπλήρωσε: «ενδιαφερόμαστε πολύ να συνεργαστούμε με μία χώρα που δίνει προτεραιότητα στην προσπάθεια οικοδόμησης δυνατοτήτων σε αυτό το επίπεδο».

***
Η πιο πετυχημένη μεταρρύθμιση

Και ξέρετε τι απάντησε ο κ. Μητσοτάκης; «Αν ρωτήσετε τους Έλληνες σήμερα ποια είναι η πιο πετυχημένη μεταρρύθμιση που έχει υλοποιήσει αυτή η κυβέρνηση, το 80% θα σας πει: ο ψηφιακός τομέας», γιατί, όπως σημείωσε είναι επανάσταση να επικοινωνείς με το κράτος από το κινητό. Και τρίτον στη συνάντηση συζητήθηκε η πρόοδος στην υλοποίηση της επένδυσης της Microsoft για τη δημιουργία κόμβου με τρία data centres στην Αττική.

***
Κάνει λάθος ο Ερντογάν εάν νομίζει…

Απάντηση στο «Μητσοτάκης γιοκ» του κ. Ερντογάν έδωσε από το Νταβός ο Πρωθυπουργός λέγοντας πως «κάνει λάθος ο Ερντογάν αν νομίζει ότι δεν θα υπερασπιστώ τα κυριαρχικά μας δικαιώματα». Μίλησε και για τις υπερπτήσεις λέγοντας ότι: «Θα θίγω το συγκεκριμένο ζήτημα, όποτε μου δίνεται η ευκαιρία, έως ότου η Τουρκία αλλάξει τη συμπεριφορά της»

Την παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προκάλεσαν ωστόσο οι παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών, που πέταξαν 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Και εξηγούμαι: Ο Γενικός Γραμματέας της Υπηρεσίας Εξωτερικής Δράσης της ΕΕ Στέφανο Σανίνο, ανακοίνωσε στο Twitter ότι πραγματοποίησε διαμαρτυρία στη Μόνιμη Αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην ΕΕ για τις προκλήσεις της Άγκυρας, εκφράζοντας τη σοβαρή ανησυχία» των Βρυξελλών για τις τουρκικές παραβιάσεις. Στο μήνυμά του, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τόνισε ότι «ο σεβασμός του διεθνούς δικαίου και η αποχή από ενέργειες που υπονομεύουν τη συνοχή μεταξύ των συμμάχων είναι σε αυτήν την κρίσιμη καμπή, πιο σημαντικά από ποτέ».

***
Η πρόκληση ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη

Όταν λέμε ότι τα τουρκικά αεροπλάνα πέταξαν 2,5 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη, τι ακριβώς εννοούμε; Δεν πέταξαν βεβαίως μέσα στο τουρκικό FIR σε απόσταση 2,5 μιλίων από την Αλεξανδρούπολη, αλλά ανάμεσα στην Αλεξανδρούπολη και τη Σαμοθράκη. Αυτή ήταν θρασύτατη πρόσκληση την οποία η χώρα μας την κατήγγειλε στην ΕΕ.

***
Οι Τούρκοι τον χαβά τους με τις παραβιάσεις

Πάντως να ξέρετε ότι η Άγκυρα επιμένει σταθερά στην προκλητική της στάση στο Αιγαίο, την ώρα μάλιστα που καταβάλλεται προσπάθεια να πέσουν οι τόνοι. Την Τετάρτη καταγράφηκαν άλλες 41 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου, από πέντε μαχητικά και κατασκοπευτικά αεροσκάφη, ενώ καταγράφηκαν και επτά παραβάσεις του FIR Αθηνών. Τα τουρκικά F-16 πέταξαν σε σχηματισμό ζεύγους, πραγματοποιώντας τη μία παραβίαση, ενώ οι 34 από τις 41 παραβιάσεις έγιναν από δύο κατασκοπευτικά ATR-72 και άλλες έξι από drone, σε περιοχές πάνω από το βορειοανατολικό, κεντρικό και νοτιοανατολικό Αιγαίο.

***
Τι είδους οπλισμό στείλαμε στην Ουκρανία;

Πολύς λόγος (και κριτική από την αντιπολίτευση) έγινε για τη νέα αποστολή οπλικών συστημάτων στην Ουκρανία. Υπήρξε κριτική ότι μπορεί με τα όπλα αυτά να έχει αποδυναμωθεί η άμυνα στης χώρας, ότι εστάλησαν χωρίς να ληφθεί απόφαση από το ΚΥΣΕΑ, ενώ μια άλλη κριτική (ίσως η πιο οξεία) έλεγε ότι με τον τρόπο αυτό η χώρα μας μπορεί να εμπλακεί στην εμπόλεμη κατάσταση. Τι συνέβη όμως στην πραγματικότητα; Ρώτησα, έψαξα και έμαθα: Οχι αυτή τη φορά δεν στείλαμε οπλικά συστήματα, ούτε άρματα μεταφοράς προσωπικού, δεν στείλαμε δηλαδή ούτε τους S-300 (που μας τους είχαν ζητήσει στο παρελθόν), ούτε τους Tor-M1. Απλά στείλαμε και άλλα πυρομαχικά, σύμφωνα με τις υποχρεώσεις μας στο ΝΑΤΟ. Πυρομαχικά από τα αποθέματα των Ενόπλων Δυνάμεων που δεν επηρεάζουν την άμυνα ούτε των νησιών, ούτε της υπόλοιπης χώρας.

***
Το αγαπάτε αλλήλους της αμερικανικής πρεσβείας

Μεσίστια κυμάτιζε η αστερόεσσα στην πρεσβεία των ΗΠΑ μετά το σοκαριστικό έγκλημα στο Τέξας με θύματα 19 παιδιά, 2 εκπαιδευτικούς αλλά και τον ίδιο τον 18χρονο δράστη. Στο ανείπωτο πένθος των Αμερικανών κλείνει το γόνυ η ανθρωπότητα ενώ η ελληνική πλευρά έχει επισήμως δια της διπλωματικής οδού εκφράσει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια.

Αλλά στην αμερικανική πρεσβεία αναρτήθηκε χθες και ένα πανό για τα δύο χρόνια από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ που έγραφε «Love each other», δηλαδή «Αγαπάτε αλλήλους» και από κάτω με κόκκινα γράμματα «οι ζωές των μαύρων μετράνε» και δίπλα μια φωτογραφία του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ μαζί με τον τότε Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ιάκωβο. Νέα ήθη στην αμερικανική πρεσβεία με την έλευση του νέου πρεσβευτή κ. Τσούνη.

***
Οι υψηλοί τόνοι της προεκλογικής περιόδου

Τη στιγμή που η χώρα εισήλθε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο οι τόνοι στη Βουλή συνεχώς ανεβαίνουν. Έτσι σε υψηλούς τόνους και λεκτικές αντιπαραθέσεις μεταξύ κυβερνητικών στελεχών και βουλευτών της αντιπολίτευσης άρχισε στην Ολομέλεια, η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Περιβάλλοντος για τον νέο κλιματικό νόμο, η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα με την ψήφισή του. Η κυβερνητική πλευρά υπεραμύνεται της νέας νομοθετικής πρωτοβουλίας, υποστηρίζοντας ότι βασίζεται σε ένα φιλόδοξο, ρεαλιστικό σχέδιο με συγκεκριμένους στόχους και μετρήσιμα αποτελέσματα για τη δίκαιη κλιματική μετάβαση και την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Από την πλευρά τους, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης αντιτείνουν ότι πρόκειται για ένα νομοσχέδιο κατώτερο των περιστάσεων, το οποίο δεν διασφαλίζει ούτε τη κοινωνική δικαιοσύνη ούτε την προστασία του περιβάλλοντος, αλλά εξυπηρετεί συγκεκριμένα συμφέροντα.

***
Ο… Μπαϊντενίδης, το τζουκ- μποξ και τα μανικετόκουμπα

Ο Αμερικανός πρεσβευτής βρισκόταν χθες στη Θεσσαλονίκη για να επισκεφθεί τον δήμαρχο κ. Ζέρβα. Λίγο προτού εισέλθει στο γραφείο δημάρχου για να ξεκινήσουν τις συνομιλίες, ο κ. Ζέρβας έδειξε στον κ. Τσούνη τη γραβάτα του, σχολιάζοντας ότι είναι η ίδια μ’ αυτή που φορούσε ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά την πρόσφατη επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, με τον Αμερικανό πρέσβη να τονίζει ότι ο πρόεδρος των ΗΠΑ έχει «πραγματική αγάπη για την Ελλάδα», πως είναι ο πρόεδρος «με τη βαθύτερη κατανόηση για την Ελλάδα» και να χαρακτηρίζει «ιστορική επιτυχία» την επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη. Σχολίασε δε με χιούμορ, στα ελληνικά, πως αν ο Τζο Μπάιντεν βρισκόταν, σήμερα, στη Θεσσαλονίκη θα τον αποκαλούσαν Μπαϊντενίδη (με αφορμή τα ελληνικά «υποκοριστικά» που και ο ίδιος ο Αμερικανός πρόεδρος έχει χρησιμοποιήσει σε αποστροφή του λόγου του). Πρώτος «σταθμός» στο γραφείο του κ. Ζέρβα ήταν το φημισμένο πλέον τζουκ-μποξ, με τον κ. Τσούνη να δείχνει ν’ απολαμβάνει την αυθεντική (πρώτη) εκτέλεση του «Αν θυμηθείς τ’ ονειρό μου», που τού έβαλε ν’ ακούσει ο κ. Ζέρβας, την κομψότητα του οποίου εξήρε με ενθουσιασμό στις μετέπειτα κοινές τους δηλώσεις ο κ. Τσούνης. Ο κ. Ζέρβας χάρισε στον Αμερικανό πρέσβη ένα ζευγάρι μανικετόκουμπα με τον θυρεό του Δήμου Θεσσαλονίκης. Το τραγούδι αυτό σε στίχους του Νίκου Γκάτσου (που υπόγραφε τότε με το ψευδώνυμο Βασίλης Καρδής) και με μουσική του αείμνηστου Μίκη Θεοδωράκη το είχαν συμπεριλάβει και οι Beatles, όταν στην αρχή της καριέρας τους βρέθηκαν στο στούντιο του BBC του Λονδίνου για να κάνουν ζωντανή ηχογράφηση.

***
Αίτημα Μεϊμαράκη

Στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής έγινε συζήτηση για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης. Ο επικεφαλής της ευρωομάδας της ΝΔ Βαγγέλης Μειμαράκης θέλοντας να εξάρει τη συμβολή του Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στα ευρωπαϊκά πράγματα αλλά και στην ανάγκη να αναβαθμιστεί το ελληνικό ενδιαφέρον για τις ευρωπαϊκές εξελίξεις, είπε ότι πρέπει να υπάρχει Υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και όχι Αναπληρωτής Υπουργός. Και συμπλήρωσε: «Εγώ, ως ευρωβουλευτής, σας λέω ότι δεν αισθάνομαι και πολύ καλά να έχουμε αναπληρωτή Υπουργό. Τι θα πει αυτό; Πρέπει να γίνει Υπουργός. Ταυτόχρονα, να σας πω, ότι πρέπει να διεκδικήσουμε και όλοι μαζί, αφού μας νοιάζει, να υπάρξει Επίτροπος Άμυνας. Δεν μπορεί να μην υπάρχει Επίτροπος Άμυνας και να ζητάμε να δούμε, πώς θα έχουμε στρατιωτική επιχείρηση φύλαξης συνόρων Ευρώπης;

***
Ο Αρχιεπίσκοπος στηρίζει Δόμνα

Θέση πήρε η Ιερά Αρχιεπισκοπή στην αντιπαράθεση του Χαμόγελου του Παιδιού και της υφυπουργού Δόμνας Μιχαηλίδου. Σε μια ασυνήθιστη κίνηση εξέδωσε ανακοίνωσε σύμφωνα με την οποία η «Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών ακολουθώντας πάντα πιστά τις διατάξεις που ορίζουν την αποτελεσματική και διαφανή λειτουργία των Ιδρυμάτων της, εκφράζει την ικανοποίησή της για το νέο σχετικό νομοθετικό πλαίσιο που θέσπισε η Βουλή, κατόπιν εισηγήσεως της Υφυπουργού Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης κυρίας Δόμνας Μιχαηλίδου. Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών προσβλέπει στη συνέχιση της αγαστής συνεργασίας της με την κυρία υφυπουργό, η οποία εμπράκτως συμπαρίσταται στο έργο των Ιδρυμάτων της».