Η τελευταία δεκαετία έδειξε ότι δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να περνάμε από τη μια κρίση στην άλλη. Η Ευρώπη πρέπει να αποτρέπει τις κρίσεις αντί να αντιδράει σε αυτές. Γνωρίζουμε ότι ο Πούτιν, η Κίνα και ο κόσμος δεν αναμένουν την Ευρώπη να είναι έτοιμη. Η Ευρώπη πρέπει να δράσει τώρα. Για να γίνει αυτό, η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης καταθέτει εκτεταμένες προτάσεις πολιτικής βασισμένες σε ιδέες και προτάσεις δεκάδων χιλιάδων Ευρωπαίων.
Η αδικαιολόγητη και βάρβαρη εισβολή του Πούτιν στην Ουκρανία ήταν ΄’ενα κάλεσμα αφύπνισης για την Ευρώπη. Ποιος, αν όχι εμείς οι Ευρωπαίοι, θα υπερασπιστεί τον τρόπο ζωής μας;
Χρειαζόμαστε κοινές ένοπλες δυνάμεις εντός του ΝΑΤΟ. Ειδικότερα, χρειαζόμαστε ευρωπαϊκές λύσεις ενάντια στον σύγχρονο πόλεμο. Οι Ευρωπαίοι ζητούν ισχυρότερη Κυβερνοασφάλεια ενισχύοντας το Ευρωπαϊκό Κέντρο Κυβερνοεγκλήματος της Γιούροπολ με σκοπό τη δημιουργία κοινών ευρωπαϊκών δυνατοτήτων άμυνας στον κυβερνοχώρο.
Η Ευρώπη πρέπει να προστατεύσει τα εξωτερικά της σύνορα. Η Ευρώπη, και όχι οι διακινητές, πρέπει να αποφασίζει ποιος θα εισέλθει στην Ευρώπη. Για να γίνει αυτό, πρέπει να υποστηρίξουμε και να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή συνοριοφυλακή και ακτοφυλακή μας.
Πανδημία, διαταραχή των παγκόσμιων αλυσίδων εφοδιασμού, εκτίναξη των τιμών της ενέργειας, πληθωρισμός και αυξανόμενη απειλή της κλιματικής αλλαγής. Παρ’ όλα αυτά, παραδώσαμε το εμβόλιο Covid-19, το οποίο αναπτύχθηκε σε χρόνο ρεκόρ και με τεράστιες δυνατότητες για μελλοντικές εφαρμογές.
Το να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης κυρίως σημαίνει να εστιάζουμε στη νέα γενιά. Η ενίσχυση των προγραμμάτων ανταλλαγών όπως το Erasmus και το DiscoverEU αποτελούν σαφή προτεραιότητα. Αλλά η φυγή από τη χώρα πρέπει να είναι επιλογή, όχι η μοναδική επιλογή που απομένει. Πρέπει να κάνουμε περισσότερα για να αποτρέψουμε τη «διαρροή εγκεφάλων» παρέχοντας οικονομικά προσιτή στέγαση στους νέους και δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ξεκινήσουν τη ζωή τους.
Πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να αποφύγουμε μια χαμένη γενιά. Η νεολαία μας χρειάζεται ποιοτικές θέσεις εργασίας. Για το σκοπό αυτό, πρέπει να δημιουργήσουμε ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον, όπου οι επιχειρήσεις και οι ΜΜΕ μας μπορούν να αναπτυχθούν. Προτείνουμε τη θέσπιση ενός «ελέγχου ανταγωνιστικότητας της ΕΕ» όλων των νέων πρωτοβουλιών πολιτικής της ΕΕ για την ανάλυση του αντικτύπου τους στις εταιρείες. Πρέπει επίσης να συνάψουμε νέες φιλόδοξες εμπορικές συμφωνίες και να εφαρμόσουμε πλήρως τις υφιστάμενες: πρέπει να επεκτείνουμε την ιδέα μας για την ενιαία αγορά και να δημιουργήσουμε μια παγκόσμια ενιαία αγορά για τον ελεύθερο κόσμο.
Το σημαντικότερο είναι ότι το μέλλον της Ευρώπης πρέπει να αποφασιστεί από τους ευρωπαίους πολίτες. Αυτό ξεκινά με τους πολίτες να έχουν λόγο για το ποιος ηγείται της Ένωσής μας. Πρέπει να είμαστε σαφείς σχετικά με το ποιος είναι υπόλογος στην Ευρώπη.
Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο πρέπει είτε να ενισχύσουμε το σύστημα των “κορυφαίων υποψηφίων”, είτε θα μπορούσαμε να είμαστε ακόμη πιο τολμηροί και να καθιερώσουμε την άμεση εκλογή του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η ενίσχυση της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας στην Ευρώπη αποτελεί άλλη μια προτεραιότητα για τους πολίτες σε όλη την Ευρώπη. Η Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης, ζητεί δικαίωμα νομοθετικής πρωτοβουλίας, πλήρεις δημοσιονομικές εξουσίες και ενισχυμένο δικαίωμα κοινοβουλευτικής έρευνας. Αυτό σημαίνει επίσης την ενίσχυση του ρόλου των εθνικών κοινοβουλίων με ένα βελτιωμένο σύστημα παρακολούθησης της αρχής της επικουρικότητας και της δυνατότητας κατάθεσης νομοθετικής πρωτοβουλίας.
Ωστόσο, καμία θετική μεταρρύθμιση δεν θα οδηγήσει σε αποτελέσματα, εάν η Ευρώπη δεν είναι σε θέση να δράσει γρήγορα για να εκπληρώσει πραγματικά τις πολιτικές της δεσμεύσεις. Σε βασικούς τομείς, όπως η προστασία των συνόρων, πιστεύουμε ότι η ΕΕ πρέπει να έχει άμεση εξουσία εφαρμογής επί τόπου. Χρειαζόμαστε πράξεις, όχι ατελείωτες συζητήσεις κεκλεισμένων των θυρών. Η Ευρώπη πρέπει να είναι εκεί όταν υπάρχει σαφής προστιθέμενη αξία. Θέλουμε μια ισχυρή Ευρώπη, όχι ένα ευρωπαϊκό υπερκράτος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χρειαζόμαστε έναν έλεγχο ικανοτήτων για να προσδιορίσουμε ποιοι τομείς πολιτικής μπορούν να επιστραφούν σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, τηρώντας την αρχή της επικουρικότητας.
Για την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΕΛΚ, είναι σαφές: τα αποτελέσματα της Διάσκεψης για το Μέλλον της Ευρώπης πρέπει να παρουσιαστούν, όχι στο μακρινό μέλλον, αλλά τώρα! Ζητούμε μια νέα Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τη μεταρρύθμιση των Συνθηκών όταν τα τρέχοντα μέσα δεν επαρκούν. Οι Ευρωπαίοι διανύουν μια από τις πιο δύσκολες στιγμές της ευρωπαϊκής ιστορίας. Εμείς, ως Χριστιανοδημοκράτες, δεν αποφεύγουμε αυτή την κρίσιμη στιγμή: όπως και οι ιδρυτές της ΕΕ, πρέπει να είμαστε τολμηροί, πρέπει να είμαστε γενναίοι, πρέπει να κάνουμε την Ευρώπη ισχυρότερη.
Μάνφρεντ Βέμπερ, Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Βαγγέλης Μεϊμαράκης, Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΕΛΚ και επικεφαλής των ευρωβουλευτών της Νέας Δημοκρατίας
Λευτέρης Χριστοφόρου, επικεφαλής των ευρωβουλευτών του ΔΗΣΥ