Ίσως παραβιάζουμε ανοιχτές θύρες, αλλά οφείλουμε να σας ενημερώσουμε πως το σοβαρότερο πρόβλημα που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση δεν είναι άλλο από αυτό των υπέρογκων λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. Η πίεση τόσο από τα νοικοκυριά, όσο και από τις επιχειρήσεις είναι αφόρητη. Στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν χάσει στην κυριολεξία τον ύπνο τους. Ρωτήσαμε λοιπόν τους αρμοδίους για το τι μέλλει γενέσθαι. Πως δηλαδή μπορούν να επανέλθουν σε σχετικά λογικά και ανεκτά επίπεδα οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος. Η απάντηση που λάβαμε είναι ότι »εξαρτάται από τη διάρκεια του πολέμου , από την αποφασιστικότητα των ευρωπαίων και από τις δικές μας δυνατότητες». Οι στενότεροι των συνεργατών του Πρωθυπουργού επιμένουν ότι το καλύτερο θα ήταν να αποφασίσουν οι Βρυξέλλες κοινές προμήθειες για όλους τους Ευρωπαίους.

Στην περίπτωση αυτή θα επηρεαζόταν η spot αγορά του φυσικού αερίου και οι τιμές θα υποχωρούσαν σημαντικά, επηρεάζοντας αντιστοίχως και τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος. ‘Αυτή θα ήταν η ορθολογικότερη λύση και παρέμβαση σε μια άναρχη και απολύτως ανορθολογική αγορά» αποφαίνεται ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θ. Σκυλακάκης. Ωστόσο είναι επιφυλακτικός κατά πόσον μπορεί να υπάρξει τέτοια συμφωνία. Στην περίπτωση τώρα που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή συμφωνία , η κυβέρνηση επεξεργάζεται σενάρια γενναίας και μακράς διαρκείας επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος. »Δημοσιονομικά το αντέχουμε» τονίζει ο κ. Σκυλακάκης, αποφεύγοντας ωστόσο να δεσμευτεί για το συνολικό ποσό που θα χρειαστεί για κάτι τέτοιο. Προσθέτει πάντως χαρακτηριστικά πως »αν υποχωρήσουν σε ανεκτά επίπεδα οι λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος θα αφαιρεθούν τα δόντια του πληθωρισμού». Καλές οι προσδοκίες ,αλλά επί του παρόντος το ηλεκτρικό καίει τα πορτοφόλια των ψηφοφόρων..

***
Πότε θα δούμε μικρότερους λογαριασμούς

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου είπε πάντως χθες ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει παρέμβαση «όπου ο κόσμος θα δει πολύ μικρότερους λογαριασμούς ρεύματος» Πόσο μικρότερους όμως δεν είπε . Τα κυβερνητικά σχέδια, κατά πάσα πιθανότητα θα τα ανακοινώσει ο Πρωθυπουργός την Παρασκευή στην έναρξη του Συνεδρίου της ΝΔ. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ακόμα ότι «η παρέμβαση που θα κάνει η κυβέρνηση θα έχει αντανάκλαση και στη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα έχει ως αποτέλεσμα όλοι να πληρώνουμε το ρεύμα πολύ φθηνότερα από ό,τι από τη στιγμή που άρχισαν οι αυξήσεις και μετά».

***
Επικρατέστερο σενάριο η επιβολή πλαφόν

Θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι το επικρατέστερο σενάριο που κυκλοφορεί τις τελευταίες ημέρες στα πολιτικά γραφεία είναι η επιβολή πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά ρεύματος. Αυτή τη λύση φαίνεται πως δρομολογεί μονομερώς η ελληνική κυβέρνηση από τον επόμενο μήνα, καθώς το αίτημα για λήψη συντονισμένων μέτρων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν φαίνεται να βρήκε ευήκοα ώτα.

***
Η απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Μήνυμα απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) στην Αλεξανδρούπολη. Στην ομιλία του ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε πως η χερσόνησος των Βαλκανίων μπορεί να έχει τη δική της θέση στην ενεργειακή μετάβαση ολόκληρης της Ηπείρου. «Το έργο στην Αλεξανδρούπολη αποτελεί μια νέα ενεργειακή πύλη και έναν φάρο που εκπέμπει διπλό σήμα: με την ολοκλήρωσή του θα μπορέσουμε πολύ σύντομα να απαλλαγούμε από το αέριο που προέρχεται από ρωσικές πηγές και οι χώρες μας να αναλάβουν κοινό ρόλο στον νέο ενεργειακό χάρτη», τόνισε ο πρωθυπουργός. «Οι ελληνικοί σταθμοί LNG είναι σε θέση να καλύψουν την ελληνική αγορά αλλά και να υποκαταστήσουν ένα σημαντικό τμήμα του ρωσικού αερίου», συμπλήρωσε.

***
Ο απερχόμενος πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Παιατ, είπε για τον σταθμό φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη, η οποία «έχει αποκτήσει σημαντικό γεωστρατηγικό ρόλο»: «Καταδεικνύει το είδος της ηγεσίας που ασκεί η Ελλάδα

***
Η υποψηφιότητα Γεραπετρίτη

Πολύς λόγος γίνεται τελευταίως για την υποψηφιότητα του Γιώργου Γεραπετρίτη στις επικείμενες εκλογές. Άλλοι τον τοποθετούν στην Α Πειραιώς, άλλοι στο Επικρατείας, ενώ υπήρξαν και ορισμένοι που τον θέλουν στην Ευρωβουλή με την προϋπόθεση όμως ότι θα επανέλθει η λίστα. Ποια όμως είναι πραγματικότητα. Μαθαίνω εγκύρως (πιο έγκυρα δεν γίνεται), ότι ο κ. Γεραπετρίτης έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θέλει να είναι στο Επικρατείας, ότι δεν είναι κολλημένος με την καρέκλα, αλλά όλα τα ενδεχόμενα τα αφήνει ανοικτά. Όπως ανοικτά αφήνει και το ενδεχόμενο να μην είναι καθόλου υποψήφιος.

***
Σκέψεις επί ψηφοδελτίων

Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ, όποτε αυτά καταρτισθούν θα έχουν ενδιαφέρον. Θα δούμε φερ΄ειπείν πόσοι από τους 24 εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς και υφυπουργούς θα δοκιμάσουν την τύχη τους με σταυρό, πόσοι από τους νυν ευρωβουλευτές δεν θα είναι υποψήφιοι για την Ευρωβουλή, συνεπώς θα πρέπει να αναζητήσουν εκλογική περιφέρεια και πόσοι από το ψηφοδέλτιο επικρατείας θα παραμείνουν σε αυτό, πόσοι δεν θα είναι πλέον υποψήφιοι και πόσοι (που επιθυμούν να είναι και πάλι υποψήφιοι) θα μετακινηθούν σε εκλογικές περιφέρειες. Και βεβαίως το ενδιαφέρον θα είναι πόσοι αιπόλους αυτούς θα εκλεγούν. Από την πρώτη εκλογική αναμέτρηση, γιατί η δεύτερη θα είναι με λίστα.

***
Όταν οι Τίγρεις δίνουν ραντεβού στο Αιγαίο

Οι ελληνικοί ουρανοί θα γεμίσουν επί δέκα ημέρες με υπερσύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. Πρόκειται για αεροσκάφη του ΝΑΤΟ με την επωνυμία «Tiger». Είναι τα αεροσκάφη που έχουν στην ουρά τους την φιγούρα μιας Τίγρης. Έτσι από τις 9 έως 20 Μαΐου περισσότερα από 60 μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερα θα συμμετέχουν καθημερινά σε αποστολές Σύνθετων Επιχειρήσεων καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα αποστολών του σύγχρονου Αεροπορικού Πολέμου (Αμυντικών/ Επιθετικών Επιχειρήσεων εναντίον Αεροπορικής Ισχύος, Αεροπορική Απομόνωσης, Δυναμική Στοχοποίησης, Στοχοποίησης Χρονικά Ευαίσθητων Στόχων, Επιχειρήσεις Καταστολής – Καταστροφής της εχθρικής αεράμυνας, Επιχειρήσεις Αεροπορικών Δυνάμεων επ’ ωφελεία Χερσαίων – Θαλάσσιων Επιχειρήσεων) οι οποίες θα υποστηρίζονται από Ιπτάμενο RADAR του ΝΑΤΟ. Από την άσκηση Tiger Meet έχει εκδιωχθεί η Τουρκία, μετά τις προκλητικές ενέργειές της με τις υπερπτήσεις πάνω από ελληνικά νησιά. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο Αρχηγός ΓΕΑ, Αντιπτέραρχος Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, διαμορφώνει σενάρια που δραστηριοποιούνται μεν σε όλο το FIR Αθηνών, ωστόσο, θα δοθεί έμφαση στο ανατολικό Αιγαίο, με τους ήχους των συμμαχικών μαχητικών να δονούν τα τουρκικά παράλια. Η 335 Μοίρα «Τίγρης» του Αράξου λοιπόν, δίνει ραντεβού 9 – 20 Μαΐου με τις υπόλοιπες «Τίγρεις» του ΝΑΤΟ, σε μια άσκηση με πολλαπλά μηνύματα και από την πλευρά της Ελλάδας, αλλά και από τη πλευρά της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, εν μέσω πολέμου στην Ουκρανία.

***
Συνέδριο της ΝΔ ως απάντηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Εάν το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ήταν για πολλά κομματικά του στελέχη ξεκαθάρισμα εσωκομματικών λογαριασμών, αλλά με πλήρη επικράτηση του Αλέξη Τσίπρα, το Συνέδριο της ΝΔ που αρχίζει στις 8 Μαΐου, στο Metropolitan Expo τι θα είναι; Όπως μαθαίνω θα είναι ένα Συνέδριο απολογισμού του έως τώρα κυβερνητικού έργου της κυβέρνησης της ΝΔ, με σύνθημα «δίπλα στον πολίτη». Ένα Συνέδριο στο οποίο αναμένεται να αναδειχθούν τα νέα στελέχη (το 1/3 της νέας πολιτικής επιτροπής θα είναι κάτω από 35 ετών) και με την ευκαιρία του Συνεδρίου (στο οποίο θα δοθεί πανηγυρικός χαρακτήρας) αναμένεται να ανακοινωθούν εκείνη την ημέρα και μέτρα κατά της ακρίβειας και κατά της αύξησης των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος.

Εκείνο που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι ο κ. Μητσοτάκης στην ομιλία του θα παραμείνει σταθερός στον στόχο του για εκλογές στο τέλος της τετραετίας και για την αυτοδυναμία, δίνοντας έμφαση στην «Αυτοδύναμη Ελλάδα» (που θα αποτελεί και το νέο σύνθημα. Έχουν προσκληθεί ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, ο υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές της Κύπρου Αβέρωφ Νεοφύτου, ο γγ του ΕΛΚ Αντόνιο Λοπέζ, ο Μάνφρεντ Βέμπερ. Μέσω τηλεδιάσκεψης θα παρέμβει και η Μαλτέζα Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσουλα

***
Νέο κόμμα ανακοινώνει ο Λαφαζάνης

Την ίδρυση νέου κόμματος αναμένεται να ανακοινώσει σε λίγες ημέρες ο Παναγιώτης Λαφαζάνης σύμφωνα με την ιστοσελίδα Iskra. Πρόκειται, σύμφωνα με την ιστοσελίδα, για την ίδρυση ενός «δημοκρατικού, πατριωτικού, κοινωνικού, πολιτικού κινήματος για μια νέα απελευθέρωση και ένα νέο ξεκίνημα της χώρας». Υπόσχεται ένα νέο αναγεννητικό πρόγραμμα, για μια Ελλάδα ελεύθερη και ανεξάρτητη που θα πάψει να είναι “προτεκτοράτο”, “κλωτσοσκούφι” και “μπανανία” των κυρίαρχων Δυτικών κέντρων και πρώτα απ’ όλα των ΗΠΑ και της ευρωενωσιακής, κατά Μπρεζίνσκυ, “αποικίας” τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση..

***
Έπεφτε ο ένας πάνω στον άλλον

Με ένα απίστευτο ατύχημα ολοκληρώθηκε το 4ο ΕΤΑΠ του Διεθνούς Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας στη Λάρισα. Και τούτο γιατί: Ο τερματισμός περιλάμβανε μαζικό σπριντ και ήταν περιπετειώδης, καθώς, με τους πρώτους δέκα ποδηλάτες να έχουν περάσει ή να προσεγγίζουν τη γραμμή του τερματισμού, η επαφή του Λούις Μπέντιξεν της Team Coop με τον Όγκουστ Γένσεν της Human Powered Health προκάλεσε την πτώση του Δανού ποδηλάτη της νορβηγικής ομάδας και αρκετών ακόμα, ελάχιστα μέτρα πριν από τον τερματισμό. Το τι ακολούθησε δεν περιγράφεται. Έπεφτε ο ένας πάνω στον άλλον. Τους βλέπει ο ιατρός βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Κέλλας πηδάει τα κάγκελα και άρχισε να τους δίνει τις πρώτες βοήθειες, γιατί σημειώθηκαν τραυματισμοί. Σε βοήθεια έτρεξαν επίσης και ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης., ο φυσικοθεραπευτής της εθνικής ομάδας Κώστας Καλαμπάκος και άλλοι.