Το απόγευμα της Τρίτης 17 Μαΐου ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναμένεται να γίνει ο πρώτος Ελληνας ο οποίος θα μιλήσει σε κοινή συνεδρίαση των δύο σωμάτων του Κογκρέσου (Βουλής των Αντιπροσώπων και Γερουσίας), στο πλαίσιο της επίσκεψής του στις ΗΠΑ. Η σχετική πρόσκληση, την οποία υπογράφει η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, έφθασε στο Μέγαρο Μαξίμου την Πέμπτη 28 Απριλίου. Η κυρία Πελόζι, με πολύ θερμά λόγια, καλωσορίζει τον έλληνα πρωθυπουργό επί τη ευκαιρία και της επετείου των 200 ετών από την κήρυξη της Επανάστασης του 1821, ο εορτασμός της οποίας, όπως επισημαίνει, καθυστέρησε λόγω της πανδημίας. Η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων χαρακτηρίζει τις ΗΠΑ και την Ελλάδα ως «συμμάχους-κλειδιά στην παγκόσμια σκηνή» σε μία στιγμή «κομβική» στην αναμέτρηση αυταρχισμού και δημοκρατίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία.
Το παρασκήνιο της νέας έντασης με την Τουρκία
Αυτά ίσως βλέπουν οι γείτονές μας Τούρκοι… εκνευρίζονται και το ρίχνουν στις παραβιάσεις του εθνικού μας εναέριου χώρου. Οπως πληροφορούμαι, υπάρχει αρκετό παρασκήνιο πίσω από την απόφαση της Αθήνας να παγώσει τις συνομιλίες για τα ΜΟΕ με την Αγκυρα, να εκδιώξει τους Τούρκους από τη συμμαχική άσκηση «Tiger Meet» και να ενεργοποιήσει την αντιαεροπορική άμυνα ως απάντηση στις υπερπτήσεις τουρκικών αεροσκαφών πάνω από νησιά. Και ακόμα να αναγκάσει τον Πρωθυπουργό να τηλεφωνήσει στον Γ.Γ. του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ καταγγέλλοντας την επιθετικότητα των Τούρκων. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά: Εδώ και καιρό οι επιτελείς του υπουργείου Εθνικής Αμυνας παρακολουθούσαν με έκδηλη ανησυχία την αυξανόμενη τουρκική προκλητικότητα, όχι μόνο με τις παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου, αλλά και με τις υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών πάνω από ελληνικά νησιά. Την προηγούμενη εβδομάδα ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου και παρουσίασε στον Πρωθυπουργό στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία, από τη συνάντηση που είχαν οι Μητσοτάκης και Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, η προκλητικότητα των Τούρκων στο Αιγαίο αντί να μειωθεί σχεδόν διπλασιάστηκε.
Αυτό όμως που προβλημάτισε περισσότερο τον Πρωθυπουργό καθώς και τους στρατιωτικούς ήταν οι υπερπτήσεις των τουρκικών μαχητικών πάνω από νησιά. Μέσα σε μία ημέρα οι τούρκοι εναέριοι εισβολείς πραγματοποίησαν 168 παραβιάσεις, με τις 41 εξ αυτών να είναι υπερπτήσεις πάνω από μεγάλα ελληνικά νησιά, όπως η Ρόδος, η Κως, η Σάμος, η Κάλυμνος, το Καστελλόριζο, η Νίσυρος, η Σύμη, η Κάρπαθος, ακόμα και πάνω από τα Ιμια. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος, σε μια ασυνήθιστη κίνηση για ειρηνική περίοδο συγκάλεσε εκτάκτως σύσκεψη ανωτάτων αξιωματικών, με συμμετοχή των αρχηγών ΓΕΑ, ΓΕΝ και ΓΕΣ, και τους έδωσε εντολή να αντιμετωπίζουν άμεσα τις προκλήσεις. Την ίδια ώρα το ΓΕΕΘΑ δίνει εντολή για ενεργοποίηση όλων των συστημάτων αεράμυνας της χώρας. Αν και η εντολή δόθηκε με τη μορφή «άσκησης ετοιμότητας» και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου επιχειρεί να ρίξει τους τόνους λέγοντας πως είναι μια άσκηση, έκτακτη μεν, αλλά άσκηση των αντιαεροπορικών συστημάτων, ωστόσο όλα τα συστήματα όπως Patriot, S-300, ΤΟΡ Μi-1 και λοιπά τέθηκαν σε εγρήγορση λόγω της τεταμένης κατάστασης με τις υπερπτήσεις. Δηλαδή, όπως εξηγούν οι επιτελείς του ΓΕΕΘΑ, παρακολουθούν, καταγράφουν τον εθνικό εναέριο χώρο και κατόπιν εντολής «λοκάρουν». Πάντως οι επιτελείς σπεύδουν να δηλώσουν με νόημα ότι «προφανώς δεν έχουμε πόλεμο, ούτε πολεμικές συνθήκες» και ότι οι Ενοπλες Δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε ετοιμότητα.
Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος είχε έναν ακόμα λόγο για να είναι εξοργισμένος με τους γείτονες και κυρίως με τον τούρκο ομόλογό του. Την προηγούμενη ημέρα των τουρκικών υπερπτήσεων στα νησιά, είχε συναντηθεί στο Ραμστάιν της Γερμανίας με τον Χουλουσί Ακάρ. Ο τούρκος υπουργός ήταν αυτός που επιδίωξε τη συνάντηση. Είχε φροντίσει μάλιστα να φέρει μαζί του και τηλεοπτικό συνεργείο για να την απαθανατίσει, θέλοντας προφανώς να δείξει ότι εξακολουθεί να υπάρχει ανοικτός δίαυλος επικοινωνίας ανάμεσα στις δύο χώρες. Ο έλληνας υπουργός αμέσως αναφέρθηκε στις υπερπτήσεις και στις παραβιάσεις, συνιστώντας στον κ. Ακάρ να είναι εποικοδομητικός. Αντί άλλης απαντήσεως ο τούρκος υπουργός ρώτησε τον κ. Παναγιωτόπουλο πότε θα πάει για επίσκεψη στην Αγκυρα, ώστε να πάρει σειρά να επισκεφθεί και αυτός την Αθήνα. Και όταν ο έλληνας υπουργός επέμενε λέγοντάς του για τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις και ότι αυτές πρέπει να σταματήσουν, διότι πέραν των άλλων μπορεί να σημειωθεί και ατύχημα, ο Τούρκος γελώντας έλεγε συνεχώς: «I know, I know». Την επομένη έστειλε πάλι τα αεροπλάνα του να πετάξουν πάνω από ελληνικά νησιά. Ετσι η Αθήνα αποφάσισε να παγώσει τις συνομιλίες για τα ΜΟΕ που είχαν προγραμματισθεί για τις αρχές Μαΐου.
Στα αζήτητα η έκθεση της Greek Mafia
Μετά το σκληρό φονικό του Γιάννη Σκαφτούρου πασχαλιάτικα στο σπίτι του στα Σκούρτα Βοιωτίας, θυμηθήκαμε ότι πριν από ενάμιση χρόνο ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Μ. Χρυσοχοΐδης είχε καταθέσει στη Δικαιοσύνη λεπτομερή έκθεση της οργάνωσης και της σύνθεσης του εγκλήματος στη χώρα, όπου καταγράφονταν τόσο η δομή όσο και τα πιθανά πρόσωπα που συγκροτούν την περιβόητη αιματοβαμμένη και αλληλοσπαρασσόμενη Greek Mafia. Σε εκείνη την έκθεση καταγράφονταν 500 συνδεδεμένα με το έγκλημα πρόσωπα. Και συγκεκριμένα κατάδικοι, υπόδικοι και κατηγορηθέντες κατά καιρούς με αποδείξεις εμπλοκής ή συμμετοχής σε παράνομες δραστηριότητες. Εκείνος ο φάκελος είχε προωθηθεί στις δικαστικές αρχές προκειμένου να οργανωθούν παράλληλες έρευνες για τις δραστηριότητες, τα εισοδήματα και τον αποκτηθέντα πλούτο των συγκεκριμένων προσώπων, ώστε να αποκαλυφθούν πλήρως και να χάσουν τα όποια προνομιακά πεδία της παράνομης δράσης τους. Οι δικαστικές αρχές καλούνταν να διασταυρώσουν με τις φορολογικές αρχές εισοδήματα, να ελέγξουν λαθρεμπορικές πράξεις και άλλα πεδία που οδηγούν στον πλουτισμό και στη νομιμοποίηση των μαφιόζων. Να ελέγξουν δηλαδή τη βάση της πρώτης συσσώρευσης που αρχικώς τους προικοδοτεί και σε επόμενη φάση τους «ξεπλένει» και τους αποδίδει ως άλλες «λευκές περιστερές» στην κοινωνία. Ρωτήσαμε λοιπόν για την τύχη εκείνης της έκθεσης. Και λάβαμε την απάντηση ότι «την έχουν αφήσει ανέγγιχτη» οι αρμόδιοι. Προτιμούν να φωτογραφίζονται και να αυτοθαυμάζονται παρατηρώντας το έγκλημα να ανθεί και να διευρύνει τον κύκλο των δραστηριοτήτων του…
Το μέλλον του ψηφιακού Πιερρακάκη
Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι αφιερωμένος αυτές τις μέρες στην ηλεκτρονική πλατφόρμα εφαρμογής του μέτρου της επιδότησης των καυσίμων, που απεδείχθη αρκετά… μπελαλίδικη. Ωστόσο αναρτώμενη προκάλεσε μεγάλο ενδιαφέρον. Ηδη περισσότεροι από 600.000 έχουν μπει στο σχετικό πρόγραμμα και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι αιτήσεις θα ξεπεράσουν τις επόμενες μέρες το 1.000.000. Εχει δε ενδιαφέρον το γεγονός ότι ένας στους δύο αιτούντες προτιμά το ποσό της επιδότησης να καταχωρηθεί σε χρεωστική κάρτα, που σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθεί όντως για αγορά καυσίμων. Παρότι ωστόσο ο κ. Πιερρακάκης φροντίζει με επιμέλεια το ψηφιακό μας μέλλον, το πρωθυπουργικό περιβάλλον έχει άλλα σχέδια για αυτόν. Γράφτηκε πρόσφατα ότι πρόκειται να χρισθεί κυβερνητικός εκπρόσωπος στη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου και να είναι αυτός που θα περιδιαβαίνει τις τηλεοράσεις συμμετέχοντας σε κρίσιμες και επίμαχες τηλεμαχίες. Ο ίδιος επί του παρόντος αναφέρει ότι δέχεται ψηφοφόρους προκειμένου να υποστηρίξει την υποψηφιότητά του στην Περιφέρεια της Α’ Αθηνών. Ωστόσο καλά πληροφορημένες πηγές επιμένουν ότι έχει συζητηθεί το ενδεχόμενο να αναλάβει το έργο της προεκλογικής κυβερνητικής εκπροσώπησης κερδίζοντας μία από τις εκλόγιμες θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Και αυτό γιατί με την παρουσία του μπορεί να διευκολύνει την προσέγγιση του ακροατηρίου της Κεντροαριστεράς και να αφαιρέσει δυνάμεις και δυνατότητες από το ΚΙΝΑΛ του κ. Ανδρουλάκη. Οι ίδιες πηγές διευκρινίζουν ότι η πρόταση έχει συζητηθεί, διατηρεί σοβαρές πιθανότητες να επιβεβαιωθεί, αλλά δεν έχει ακόμη αποφασιστεί. Αυτό θα το μάθουμε λίγο πριν την προκήρυξη των εκλογών.
Εφυγε από τη ζωή σε ηλικία 88 ετών το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο Ευάγγελος Κωφός (φωτογραφία). Ο κορυφαίος ιστορικός και επί 33 χρόνια στέλεχος του υπουργείου Εξωτερικών για τα ζητήματα της Βαλκανικής άφησε ένα ξεχωριστό αποτύπωμα τόσο συγγραφικά (όπως με το βιβλίο «Εθνικισμός και Κομμουνισμός στη Μακεδονία») όσο και στα θέματα που καταπιάστηκε υπηρεσιακά. Το γεγονός ότι το υπουργείο Εξωτερικών δεν απέστειλε στεφάνι στην κηδεία του Κωφού – η οποία τελέστηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα του Εδεσσα – αλλά και το ότι ο ΥΠΕΞ Νίκος Δένδιας δεν έκανε ούτε μία ανάρτηση για την εν λόγω απώλεια σχολιάστηκαν ποικιλοτρόπως. Κάποιοι, κακοπροαίρετα, έλεγαν ότι ο υπουργός δεν κάνει πράγματα που δεν ενισχύουν τη δημοφιλία και το προφίλ που χτίζει. Αλλοι, πάλι, εστίαζαν στο ότι ο Κωφός ήταν υπέρ της επίλυσης του ονοματολογικού με τη γειτονική χώρα και αυτό δεν τον καθιστούσε ιδιαίτερα «αγαπητό». Ο,τι και αν ισχύει, πρόκειται για φάουλ. Η «θεσμική» μνήμη πρέπει να τιμάται, όχι να λησμονείται.