Θυμάμαι τα πράσινα μάτια της να παίρνουν άλλο σχήμα τα χείλη να σφίγγονται «“ils sont des animaux”… “Είναι ζώα», άκουγα πριν από χρόνια στο Παρίσι, στο διπλανό έδρανο, μια φοιτήτρια να μιλά για τους μουσουλμάνους. “Tous”. «Να πεθάνουν. Όλοι τους».
Μεγαλωμένη με θυμό επικροτώντας τις βόμβες που έπεφταν τότε στο Λίβανο.
Δικαίωση τον ονόμαζε εκείνο τον θάνατο τότε, μεταμορφώνοντας το όμορφο πρόσωπό της σε άγριο και απότομα γερασμένο.
Σήμερα στο Αφγανιστάν δεν υπάρχει σήμερα. Ούτε χτες, ούτε αύριο. Ο χρόνος είναι παγωμένος εκεί χρόνια τώρα. Ζεις για να σκοτώσεις και να σκοτωθείς. Ο πατέρας το έμαθε στο γιο και ο παππούς στον εγγονό. Αδιάκοπα και διαγενεακά. Χωρίς τέλος. Γιατί το μίσος φέρνει μίσος και πόλεμος με την επίφαση ειρήνης δεν υπάρχει.
Κορίτσια δεν υπάρχουν, ούτε γυναίκες, ήρθαν μόνο για να γεννήσουν αγόρια. Ούτε παιδιά υπάρχουν, γεννήθηκαν κι έμειναν αιώνιοι αγριεμένοι έφηβοι που απαντούν μόνο με «όχι». Αν τους πάρεις το θυμό το αίμα και την εκδίκηση δεν είναι τίποτα.
Θηρία άγρια που εμείς τα ταΐσαμε είτε από συμφέρον, είτε απο αδιαφορία. Γιατί αν σπείρεις μίσος, θα θερίσεις θάνατο. Ανερμάτιστα όντα, φτιαγμένα από μπολιασμένη στάχτη και αίμα, έχοντας για προσκέφαλο, όπλα και για νανούρισμα μοιρολόγια εκδίκησης.
Οι ευρωπαίοι τρέχουμε να σώσουμε τους δικούς μας. Τους δικούς μας.
Μόνο που όσο υπάρχει δικός μου και δικός σου, εκείνος και ο άλλος είμαστε κιόλας Κανείς.
Αν δε φροντίσουμε αλλιώς αυτά τα βρέφη που κυοφορούνται τώρα, αυτή τη νέα γενιά, ν’ ακούσουν λόγια αγάπης να βγαίνουν απο χείλη μητρικά κ ας τα έβγαλε άλλη κοιλιά , και ας τα μεγάλωσαν αλλά σπλάχνα, να νιώσουν χάδι, κι όχι μίσος για εκδίκηση… αν στο Αφγανιστάν δεν αρχίζουν να γεννιούνται παιδιά, πραγματικά παιδιά από κείνα που γελούν γάργαρα και τρέχουν με ξέφρενα ποδοβολητά σε αναψοκοκκινισμένα μάγουλα, μονάχα από τη λαχτάρα του παιχνιδιού και όχι για να γλιτώσουν το θάνατο… Αν δεν καταλάβουμε ότι ξένα παιδιά δεν υπάρχουν… είμαστε κιόλας νεκροί.
Δρ. Κανδαράκη Άννα, Κλινική Ψυχολόγος
Ψυχοθεραπεύτρια, Διδάκτωρ Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών, Αριστούχος Paris V René Descartes της Σορβόννης, Διευθύντρια Ψυχοθεραπευτικού Κέντρου Therapy Nest