Είναι η μεγαλύτερη πυρκαγιά του εφετινού καλοκαιριού. Στις φλόγες τυλίχθηκαν σπίτια στη Βαρυμπόμπη, καθώς η πυρκαγιά που μαινόταν από το μεσημέρι της Τρίτης  έχει φτάσει έως την πλατεία του οικισμού. Δόθηκε εντολή για εκκένωση περιοχών, το 112 ήχησε και πάλι και  ο Πρωθυπουργός το απόγευμα της Τρίτης μετέβη στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, στο Χαλάνδρι. Η όλη κατάσταση ήταν πολύ δύσκολη και γινόταν ακόμα δυσκολότερη μετά από πληροφορίες ότι υπήρχαν εγκλωβισμένοι πυροσβέστες, αστυνομικοί αλλά και ηλικιωμένοι στη φωτιά της Βαρυμπόμπης. Βρίσκονταν σε διάσπαρτα σημεία όπου κοντά ήταν οι φλόγες. Συνεχώς έως χθες το απόγευμα εκκενώνονταν οικισμοί, όπως οι οικισμοί Μορτέρο, Αδάμες, Φασίδερη και Βαρυμπόμπη. Δύσκολες ώρες, δύσκολη νύχτα πέρασαν οι κάτοικοι αλλά και όσοι μάχονται για την κατάσβεση της μεγάλης φωτιάς. Από εδάφους επιχειρούσαν 350 πυροσβέστες με 10 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων, 70 οχήματα, το ΜΕΤΠΕ, 5 Ε/Π και 5 Α/Φ. Παράλληλα από αέρος συνδράμει και το ρωσικό «θηρίο» Beriev-200.
***
Το τρίτο εμβόλιο είναι  ante portas
Την επιχειρησιακή ετοιμότητα του συστήματος Υγείας για χορήγηση τρίτης δόσης του εμβολίου, εφόσον η Επιτροπή δώσει το «πράσινο φως», εκφράζει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας. Σας πληροφορώ πως υπάρχει επάρκεια εμβολίων και για την τρίτη δόση. Να σκεφτείτε ότι η χώρα μας έως τώρα έχει εξασφαλίσει 17 εκατ. εμβόλια, ώστε όχι μόνον να καλύψει ολόκληρο τον πληθυσμό εάν χρειαστεί, αλλά και να βοηθήσει και άλλες χώρες που έχουν έλλειψη εμβολίων. Το θέμα είναι ποιοι θα κάνουν την τρίτη δόση. Κατά αρχάς θα πρέπει να σας πω ότι οι ειδικοί θεωρούν σχεδόν  σίγουρο ότι θα υπάρξει τρίτη δόση, ότι δηλαδή η αρμόδια επιτροπή θα πει το «Ok». Έτσι θα δοθεί προτεραιότητα σε αυτούς που έχουν συγκεκριμένη ηλικία (που θα αποφασιστεί) και όσοι αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, δηλαδή στις ευπαθείς ομάδες. Ακόμα όσοι έχουν εμβολιαστεί από τους πρώτους και ίσως (αυτό θα το δούμε) έχουν εξασθενίσει τα αντισώματά. Ανάμεσα σε αυτούς που έχουν κάνει πρώτοι το εμβόλιο είναι οι υγειονομικοί (που έρχονται σε καθημερινή επαφή με ασθενείς). Ήδη ένα μέλος της Επιτροπής των Ειδικών ο Μάριος Λαζανάς αναφέρει πως η Επιτροπή άργησε να δώσει το πράσινο φως για την τρίτη δόση κυρίως στους υγειονομικούς.
Την ίδια ώρα ο αρμόδιος υπουργός, Βασίλης Κικίλιας, απηύθυνε για άλλη μια φορά έκκληση στους ανεμβολίαστους πολίτες να εμβολιαστούν, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα «αναμενόμενη» την κάμψη που παρατηρείται. Όσον αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών, αναμένεται ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου να υπάρξει αύξηση του αριθμού τους.
***
Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των διασωληνωμένων
Στο μεταξύ σημειώθηκε χθες ένα μεγάλο άλμα στα νέα κρούσματα σε σύγκριση με αυτά τη Δευτέρας. Έφθασαν τα 3.428, ενώ ο αριθμός των διασωληνωμένων συνανθρώπων μας αυξάνεται συνεχώς. Από 188 που ήταν προχθές έγιναν 191 και άρχισε να αυξάνεται και ο αριθμός των θανάτων που έφθασαν τους 14.
***
Η επ΄αόριστον αναστολή εργασίας
Το μέτρο της επ’ αόριστον αναστολής εργασίας στους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και υγειονομικούς που δεν εμβολιάζονται θα ισχύσει από τις 16 Αυγούστου και έπειτα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, διευκρινίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα απολύσεων: «Πέρασε η νομοθετική ρύθμιση για υποχρεωτικότητα εμβολιασμών στα νοσοκομεία και τις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και αναπήρων. Το μέτρο προχωρά από 16 Αυγούστου και μετά θα τίθενται σε αναστολή όσοι δεν εμβολιάζονται και με απόφαση του υπουργού Υγείας μπορεί να επεκτείνεται το μέτρο» εξήγησε.
***
Όταν είσαι 22 χρονών και πραγματοποιείς τέτοιο άλμα
Μια ανάσα από το βάθρο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο βρέθηκε ο Εμμανουήλ Καραλής, ο οποίος κατέκτησε την 4η θέση στο άλμα επί κοντώ. Μετά το τέλος του τρομερού αγώνα του, έκανε μία αφιέρωση στους γονείς του. «Ευχαριστώ μαμά και μπαμπά» ήταν το μήνυμα του Εμμανουήλ Καραλή, ο οποίος απέδειξε ότι το μέλλον του ανήκει, αφού βάζει πλώρη για ένα μετάλλιο στο Παρίσι το 2024! Για να γίνει ξεκάθαρη η επιτυχία του 22χρονου αθλητή, παρά το γεγονός ότι δεν κατέκτησε κάποιο μετάλλιο, σημειώνεται ότι τερμάτισε πάνω από τον θρύλο του αγωνίσματος, Ρενό Λαβιλενί, ενώ τον πέρασαν μόνο ο Τιάγκο Μπρας από τη Βραζιλία, ο Αμερικανός Κρίστοφερ και ο Σουηδός Αρμάντ Ντουπλάντις, ο οποίος κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ στο επί κοντώ.
***
Οι Ολυμπιονίκες στις Ένοπλες Δυνάμεις
Να σημειώσω ότι όλοι οι Ολυμπιονίκες με μια απλή αίτηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας εντάσσονται στις Ένοπλες Δυνάμεις. Συγκεκριμένα όσοι έχουν καταλάβει μια από τις τρεις πρώτες θέσεις ατομικού αθλήματος σε Ολυμπιακούς Αγώνες, μπορούν να καταταγούν στις Ένοπλες Δυνάμεις με την ιδιότητα του αξιωματικού. Η απόφαση υπεγράφη από την Φώφη Γεννηματά όταν ήταν αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και προωθήθηκε στο συναρμόδιο υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού. Αποκτούν τη στρατιωτική ιδιότητα, έχουν τα ίδια μισθολογικά, ασφαλιστικά και συνταξιοδοτικά δικαιώματα και τις ίδιες αντιστοίχως υποχρεώσεις με τους μόνιμους Αξιωματικούς, καθίστανται μέτοχοι των οικείων ασφαλιστικών ταμείων και ταμείων αλληλοβοηθείας του Κλάδου των ενόπλων δυνάμεων στον οποίο ανήκουν και στα οποία καταβάλλουν τις νόμιμες εισφορές και δεν έχουν υποχρέωση ελάχιστης παραμονής στο στράτευμα. Εκπαιδεύονται με μέριμνα του Κλάδου τους και για χρονικό διάστημα 3 μηνών σε θεωρητικά και πρακτικά αντικείμενα απόκτησης βασικών γνώσεων εκτέλεσης καθηκόντων αξιωματικών.
***
Ο Πρωθυπουργός, οι εκλογές και το lockdown
Οσοι βουλευτές (και υπουργοί) πέρασαν τις τελευταίες ημέρες από το Μέγαρο Μαξίμου και συναντήθηκαν με τον Πρωθυπουργό, σε δύο πράγματα διαπίστωσαν ότι επέμεινε ο κ. Μητσοτάκης, είτε τον ρωτούσαν για αυτά είτε όχι. Το πρώτο είναι ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας και το δεύτερο είναι ότι δεν πρόκειται ξανά να επιβληθεί γενικό lockdown.
***
Το φυλάκιο «1» στον Εβρο
Τα εγκαίνια του ΕΦ 1 (Επιτηρητικό Φυλάκιο 1) στις Καστανιές Εβρου  έγιναν από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ στρατηγό Κωνσταντίνο Φλώρο. Το φυλάκιο ανακαινίσθηκε πλήρως με τη συνδρομή του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη. Να θυμίσω εδώ  ότι το ΕΦ1, είχε πρωτοστατήσει στα περσινά γεγονότα του Έβρου, με την απόπειρα λαθροεισβολής από την πλευρά της Τουρκίας, όπου ο Έβρος δεν έπεσε, αλλά συνεχίζει να στέκει όρθιος, πλήρως στρατιωτικά ενισχυμένος! Τα εγκαίνια στις Καστανιές έγιναν το απόγευμα, το πρωί εγκαινιάστηκε πάλι από τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ άλλο το στρατιωτικό φυλάκιο, αυτό των Οθωνών στο δυτικότερο άκρο της Ελλάδας
***
 
Άδωνις εγκαλεί Πολάκη για την ιβερμεκτίνη
Για επικίνδυνες ιατρικές συμβουλές εγκαλεί τον Παύλο Πολάκη ο Άδωνις Γεωργιάδης με αφορμή τη συμβουλή που του είχε δώσει -όταν βρέθηκε θετικός στον κοροναϊό- μέσω των social media να πάρει ιβερμεκτίνη αν επιδεινωθούν τα συμπτώματα. Σε δική του ανάρτηση σήμερα στο Twitter ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε πως «έκανα μια περιήγηση στο διαδίκτυο για την «ευγενική» συμβουλή του κ. Πολάκη (γιατρού γαρ..) για να έπαιρνα ιβερμεκτίνη για τον COVID. Ίσως θα πρέπει κάποιος να του πει να μην δίνει τόσο εύκολα δημοσίως συμβουλές που μπορεί να είναι επικίνδυνες». Μάλιστα ο Άδωνις Γεωργιάδης συνοδεύει την ανάρτησή του με μία ανάλυση του αμερικανικού οργανισμού φαρμάκου. Στη συγκεκριμένη ανάλυση τονίζεται ότι ο FDA δεν έχει δώσει έγκριση για τη χορήγησή της σε νοσούντα με κορωνοϊό Covid-19.
***
Ο Μητσοτάκης, τα αδέσποτα και ο καύσωνας
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δημοσίευσε μια φωτογραφία του Πίνατ, του σκύλου που υιοθέτησε από καταφύγιο αδέσποτων ζώων, και τη συνόδευσε με οδηγίες για την προστασία των τετράποδων φίλων μας τις ημέρες του καύσωνα. Αναλυτικά όσα έγραψε: «Και δεν ξεχνάμε τους τετράποδους φίλους μας, τα αδέσποτα και δεσποζόμενα ζώα, που μπορεί να υποφέρουν από τις υψηλές θερμοκρασίες:
* Κρατάμε τα κατοικίδια μας μέσα στο σπίτι ή σε σκιερό μέρος
* Aφήνουμε ένα μπολ με δροσερό νερό όπου μπορούμε για τα αδέσποτα
* Βγαίνουμε σύντομες βόλτες νωρίς το πρωί ή αργά το βράδυ
* Δεν αφήνουμε τα κατοικίδια μέσα στο αυτοκίνητο
***
Έμοιαζε με συνεδρίαση Υπουργικού Συμβουλίου
Ήταν τόση μεγάλη συμμετοχή υπουργών, αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών που νόμιζε κανείς ότι γινόταν συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου κατακαλόκαιρα σε συνθήκες καύσωνα και με τηλεδιάσκεψη. Συγκεκριμένα μετείχαν σε αυτή την μαμούθ σύσκεψη οι Σκυλακάκης, Τσακλόγλου, Βούλτεψη. Μιχαηλίδου, Βεσυρόπουλος και σε αυτούς θα πρέπει κανείς να προσθέσει τους γενικούς και ειδικούς γραμματείς που πήραν μέρος συν τον Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γ. Πιτσιλή. Θέμα της σύσκεψης η ψηφιοποίηση των επιδομάτων.
***
Οι πρόσφυγες των παρολυμπιακών
Μια ομάδα προσφύγων έκανε την εμφάνισή της στο υπουργείο Εργασίας. Ήταν πρόσφυγες από την ομάδα παρολυμπιακών αγώνων και πήγαν κατευθείαν στην υφυπουργό Δόμνα Μιχαηλίδου. Ίσως να μην το γνωρίζατε αλλά στους παρολυμπιακούς αγώνες (που θα αρχίσουν μόλις τελειώσουν οι Ολυμπιακοί Αγώνες) οι πρόσφυγες μπαίνουν πρώτοι και μετά ακολουθεί η Ελλάδα, όπως με πληροφορεί η υφυπουργός Εργασίας Δόμνα Μιχαηλίδου. Εφέτος θα υπάρχουν έξι αθλητές, οι δύο είναι από τη Συρία και μένουν στην Ελλάδα..
***
Κουΐζ:

Ποιος πολιτικός (που αυτή την περίοδο είναι εκτός ενεργούς πολιτικής) κατέχει το ρεκόρ πτήσεων.  Λόγω των θέσεων που έχει υπηρετήσει λέει ότι μέσα σε πέντε χρόνια έκανε 2 εκατ. ώρες πτήσεις. Δηλαδή (πάλι λέει) ότι έκανε επτά πτήσεις την εβδομάδα. Ό,τι έφθασε το πρωί στο Μεξικό και έφυγε από εκεί το απόγευμα. Για να σας βοηθήσω σήμερα παραθερίζει οικογενειακώς στην Πάρο και ετοιμάζεται να επανέλθει μάλλον στην ενεργό πολιτική, μόλις προκηρυχθούν οι εκλογές, στην Α΄Αθήνας.