Η συμμετοχή της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Βόρειας Μακεδονίας στο Euro αποκάλυψε το πόσο πρόχειρη ήταν η Συμφωνία των Πρεσπών και παράλληλα πόσο άκαιρη. Υπογράφηκε στο πόδι, χωρίς οι κοινωνίες στην Ελλάδα και στο γειτονικό κρατίδιο να χωνέψουν την αναγκαιότητα της υπογραφής της και της παρεπόμενης άμβλυνσης των αντιθέσεων.
Ακόμη και ο ένας εκ των δύο που την υπέγραψε, ο πρόεδρος Ζάεφ, απέδειξε πως ούτε αυτός κατάλαβε πως η Συμφωνία που συνυπέγραψε προς τριετίας με τον τότε πρωθυπουργό της Ελλάδας Α. Τσίπρα, για να ισχύσει, να υλοποιηθεί και κυρίως να εφαρμοστεί στην πράξη, απαιτεί βαριές θυσίες και κυρίως παραδοχές. Χωρίς τις παραδοχές αυτές, ότι δηλαδή δεν υπάρχει μία Μακεδονία, δεν υπάρχει μακεδονική εθνότητα και δεν υπάρχουν αλυτρωτικές βλέψεις σε βάρος της Ελλάδας, η Συμφωνία είναι ένα κουρελόχαρτο. Χαρτί υγείας σε ώρα ανάγκης…
Αν ο κ. Ζάεφ είχε καταλάβει επακριβώς τι συνέβη το καλοκαίρι του 2018 στις όχθες της Μεγάλης Πρέσπας, προφανώς δεν θα άφηνε να κατέβει η ομάδα της χώρας του στα γήπεδα του Euro με τη φανέλα «Μακεδονία», ούτε θα «αφηνόταν» να τουιτάρει από το γήπεδο του Αμστερνταμ, όλος ενθουσιασμό, ότι παρακολουθεί τον αγώνα της «Μακεδονίας» κόντρα στην Εθνική Ολλανδίας. Πράξη η οποία βεβαίως δεν διορθώνεται εκ των υστέρων, με τη μετάθεση των ευθυνών στις… συνήθειες 45 ετών. Απλά επιβεβαιώνει όσα προαναφέρονται. Οτι δεν κατάλαβε.
Αυτή όμως είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Η άλλη είναι η στάση της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Δύο χρόνια τώρα κλωθογυρίζει την ψήφιση τριών μνημονίων προς υλοποίηση της περιβόητης Συμφωνίας. Η παρελκυστική τακτική που ακολουθεί το Μέγαρο Μαξίμου έχει δώσει την ευκαιρία να διακινηθούν σενάρια σύμφωνα με τα οποία, αν τα μνημόνια αυτά κατατεθούν προς ψήφιση στη Βουλή, η κυβέρνηση θα έχει τις πρώτες σοβαρές απώλειες από την Κοινοβουλευτική της Ομάδα.
Το τελευταίο που ακούσαμε μεσοβδόμαδα, προκειμένου ασφαλώς να συντηρηθεί η καθυστέρηση στην ψήφιση των μνημονίων, είναι ότι έχει οργιστεί η Αθήνα από το tweet περί Μακεδονίας του κ. Ζάεφ. Μάλιστα. Πόσο όμως θα διαρκέσει αυτή η οργή; Ωστε με τη σειρά της να αποτελεί οιονεί άλλοθι για την καθυστέρηση της ψήφισης; Εναν μήνα; Τρεις; Πέντε; Δύο χρόνια; Και ποιος πραγματικά κερδίζει από όλο αυτό;
Αν το Μέγαρο Μαξίμου όντως φοβάται διαρροές από την ΚΟ κατά την ψήφιση των μνημονίων, αυτό θα είναι μια θαυμάσια ευκαιρία για τον κ. Μητσοτάκη να ξεκαθαρίσει λιγάκι την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος. Οσο αναζητεί άλλοθι στα tweets του κ. Ζάεφ, το πραγματικό μήνυμα που θα στέλνει προς τα έξω είναι ότι υφίσταται ενός είδους ομηρεία από τους βαρόνους του κόμματος. Φαντάζομαι πως δεν το θέλει…
Και κάτι τελευταίο: αν ο Πρωθυπουργός, η κυβέρνηση, το κόμμα του θεωρούν εν τέλει, και ύστερα από τρία χρόνια εφαρμογής της Συμφωνίας των Πρεσπών, ότι αυτή παραβιάζεται κατάφωρα από την πλευρά του γειτονικού κρατιδίου, ας την καταγγείλουν. Υπάρχει διαδικασία στο πλαίσιο των διεθνών οργανισμών για την καταγγελία και την ακύρωσή της. Διαφορετικά, ας κάνουν ό,τι πρέπει για την υλοποίησή της. Μέση οδός δεν υπάρχει. Δεν συνιστά σοβαρό κράτος η αναζήτηση αιτιών για το σήμα που έφεραν ένδεκα σωβρακοφανέλες…