Ενα από τα ερωτηματικά που απασχολούν την κοινή γνώμη είναι ποιος υπαγορεύει σε ποιον τι να κάνει. Η κυβέρνηση στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων ή η επιτροπή στην κυβέρνηση;
Πριν δώσω τη δική μου εκδοχή στο τι πραγματικά συμβαίνει, νομίζω ότι είναι απαραίτητο να αναφερθεί κάτι που προσωπικά κρίνω ιδιαίτερα σημαντικό: κατά τη γνώμη μου, λοιπόν, έχουμε να κάνουμε με μια εν δυνάμει ομηρεία. Η κυβέρνηση, η εκλεγμένη κυβέρνηση της χώρας, τελεί, θεωρώ, υπό την ομηρεία μιας ομάδας επιστημόνων, οι οποίοι αποφασίζουν μεν (θέλω να πιστεύω τουλάχιστον) με βάση τα δεδομένα και την επιστημονική τους υποδομή, αλλά ορισμένοι εξ αυτών, για να μην αναφέρω σχεδόν η πλειοψηφία, έχει στο πίσω μέρος του μυαλού της το τι θα συμβεί όταν περάσει ο εφιάλτης της πανδημίας. Κυρίως ποια θα είναι η δική τους θέση στο σκηνικό που θα διαμορφωθεί.
Είναι κοινό μυστικό ότι ορισμένοι εξ αυτών φλερτάρουν ήδη με την ιδέα της πολιτικής. Κάποιοι μάλιστα, πληγέντες ανεπανόρθωτα από την οίηση της έκθεσης στα τηλεοπτικά κανάλια, έχουν αλλάξει και τον τρόπο που εκφέρουν τον λόγο. Δυο-τρεις μιλούν ωσάν να μην πρόκειται για επιστήμονες και πανεπιστημιακούς δασκάλους, αλλά διπλωμάτες καριέρας. Που φροντίζουν πρωτίστως να μην εκτεθούν από την εξέλιξη των γεγονότων, αλλά με «ήξεις αφήξεις» να βρίσκονται αυτά που δηλώνουν στις παρυφές της επαλήθευσης.Υπάρχουν και άλλοι οι οποίοι τους βλέπεις να χαράσσουν κανονικά πολιτική για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Συνήθως, δε, αδιαφορούν αν η πολιτική αυτή την οποία «χαράσσουν» είναι σε ευθεία αντίθεση με την επίσημη πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Από την άλλη, η κυβέρνηση προσπαθεί να απομειώσει το όποιο πολιτικό κόστος έχει από τις αλληλοσυγκρουόμενες αποφάσεις της, υποστηρίζοντας ότι όσες αποφάσεις έχουν ληφθεί ελήφθησαν έπειτα από πρόταση της επιτροπής.
Θα νόμιζε κανείς ότι πρόκειται για μια ιδιότυπη εκδοχή του παιχνιδιού «μουτζούρης», αλλά τα πράγματα είναι πολύ πιο σοβαρά και οπωσδήποτε πιο σημαντικά για την κοινωνία, τους πολίτες, την οικονομία και γενικότερα την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα. Κατά τη γνώμη μου, αυτό που στην πραγματικότητα συμβαίνει είναι ότι στο παρασκήνιο εξελίσσεται μια διελκυστίνδα ανάμεσα στην κυβέρνηση που παίρνει τις αποφάσεις και στην επιτροπή των λοιμωξιολόγων, οι οποίοι προσπαθούν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο να αποφύγουν να χρεωθούν ευθύνες που δεν τους ανήκουν.
Ωστόσο, όση αλήθεια περιλαμβάνει αυτή η εκτίμηση άλλη τόση είναι και η πραγματικότητα, σύμφωνα με την οποία στις εκλογές, όποτε κι αν αυτές γίνουν, οι πολίτες δεν θα κληθούν να ψηφίσουν κανέναν λοιμωξιολόγο και πολύ περισσότερο καμιά επιτροπή. Θα κληθούν να ψηφίσουν κόμματα και, εξ όσων γνωρίζω μέχρι στιγμής, δεν υπάρχει κανένα κόμμα που να ονομάζεται Επιτροπή Λοιμωξιολόγων. Υπάρχει όμως ως κόμμα η Νέα Δημοκρατία, που κέρδισε τις πιο πρόσφατες εκλογές και σχημάτισε κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτή θα κριθεί γιατί αυτή παίρνει τις αποφάσεις και αυτή πρέπει να αποφασίσει αν οι αποφάσεις της κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση. Οτιδήποτε άλλο λέγεται απλώς επιτείνει τη σύγχυση, επιβαρύνει την κοινωνία και πολύ περισσότερο αυξάνει την κούραση των πολιτών, που δεν αντέχουν άλλα ημίμετρα και μέτρα που δεν υλοποιούνται, ούτε περιφρουρούνται…