Πέντε γυναίκες αξιωματικοί της Πολεμικής Αεροπορίας είναι σήμερα οι ιπτάμενες Ελληνίδες σε πολεμικά αεροσκάφη και ελικόπτερα. Δύο απ΄αυτές είναι χειρίστριες σε μαχητικά αεροσκάφη και άλλες σε μεταγωγικά ή σε Super Puma. Και θα ακολουθήσουν κι άλλες στα επόμενα χρόνια ιπτάμενες καθώς και μηχανικοί αεροπλάνων, χειρίστριες ραντάρ και ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας που αυτή τη στιγμή φοιτούν στην Σχολή Ικάρων.  Στον Στρατρό Ξηράς, υπηρετούν 21 Ιπτάμενες χειρίστριες ελικοπτέρων (ακόμα και στα επιθετικά ελικόπτερα Apache) μετέχοντας σε καθημερινές αποστολές και ασκήσεις.

***
Την Παρασκευή η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου θα επιδώσει τα ξίφη στους νέους ανθυπολοχαγούς αποφοίτους της Σχολής Ευελπίδων. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η Πρόεδρος της Δημοκρατίας άρχει των Ενόπλων Δυνάμεων και θα είναι η πρώτη φορά που γυναίκα Πρόεδρος επιδίδει τα ξίφη στους νέους αξιωματικούς. Αλλωστε στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας υπηρετεί και η πρώτη (και μοναδική) γυναίκα υπασπιστής. Πρόκειται για την υποπλοίαρχο Καλλιόπη Πορόγλου η οποία μέχρι πρότινος υπηρετούσε σε πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και είναι μητέρα δύο παιδιών. Ανάμεσα στους αποφοίτους της Σχολής Ευελπίδων αποφοιτούν και πολλές γυναίκες αξιωματικοί, οι οποίες με μια σεμνή τελετή (λαμβάνοντας παράλληλα όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας) θα παραλάβουν το ξίφος τους από την Πρόεδρο.

***
Στις 3 Ιουλίου η Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα επιδώσει στη Σχολή Ικάρων τα ξίφη (και τις «πουλάδες») από στους νέους ανθυποσμηναγούς, δηλαδή στους νέους πιλότους και τεχνικούς της Πολεμικής Αεροπορίας. Ανάμεσά τους και στην πρώτη γυναίκα αρχηγό της Σχολής και ιπταμένη Μαρίνα Κωνσταντίνου, η οποία μετά από την προβλεπόμενη εκπαίδευσή της θα δούμε την ανθυποσμηναγό πλέον Κωνσταντίνου σε ένα από τα F-16 στο Αιγαίο. Δεν είναι όμως η μόνη γυναίκα ιπταμένη στην Πολεμική Αεροπορία. Υπάρχουν ήδη άλλες τέσσερις, εκ των οποίων η μία είναι και…«Φαντομάς», υπηρετεί δηλαδή στα F-4 (Phantom) και συγκεκριμένα στην 338 Μοίρα Δίωξης Βομβαρδισμού στην Ανδραβίδα. Αλλη μία είναι συγκυβερνήτης σε μεταγωγικό αεροσκάφος C-27, άλλη μία σε Super Puma και μία εκπαιδεύεται αυτή την περίοδο στα Mirage- 2000/5 και μόλις τελειώσει την εκπαίδευσή της την περιμένουν οι ουρανοί του Αιγαίου.

***
Ατζέντες» – «outsourcing» και Παππάς

Αναμφισβήτητα οι αποκαλύψεις του επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή για το πως έβλεπε ο Νίκος Παππάς την «ατζέντα» και το «outsourcing» του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου έχουν μια βαρύτητα, διότι βγαίνουν από το στόμα του ίδιου του κ. Παππά. Δεν αποτελούν δηλαδή εκτιμήσεις του ίδιου του κ. Μιωνή. Αντιθέτως ο κ. Μιωνής διαβεβαίωσε με τη χθεσινή δήλωσή του πως «ο Νίκος Παππάς δεν έχει απολύτως καμία σχέση με οποιαδήποτε πράξη εκβίασης» και πως «προσπάθησε να είναι μέρος της λύσης, χωρίς να έχει οποιαδήποτε σχέση με το πρόβλημα». Το τί θα συμβεί με τον Νίκο Παππά και την υπόθεση Παπαγγελόπουλου – Novartis δεν το ξέρω. Το ξέρει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής και όσοι εμπλέκονται στη διερεύνηση της υπόθεσης.

***
Αυτό όμως που πληροφορούμαι και σας μεταφέρω με ασφάλεια είναι πως σύντομα θα έχουμε αποκαλύψεις για την «ατζέντα» και το «outsourcing» του στενού συνεργάτη του Νίκου Παππά, του περιβόητου Μανώλη Πετσίτη, καθώς όπως μαθαίνω η Βουλή έχει αποφασίσει να τρέξει τη δικογραφία για την υπόθεση Πετσίτη – Λαυρεντιάδη – ΔΕΠΑ που του έχει σταλεί από την εισαγγελία ήδη από τις αρχές Ιανουαρίου, καθώς κατά την ανάκριση προέκυψε εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Οπότε, όταν έρθει η ώρα του Πετσίτη θα μάθουμε εάν στη συγκεκριμένη υπόθεση ο Νίκος Παππάς ήταν το πρόβλημα ή η λύση…

***
Ο οχετός των ηχογραφημένων αποκαλύψεων

Εκείνο που επίσης γνωρίζω είναι ότι οι αποκαλύψεις για παρακράτος στην προανακριτική επιτροπή προκάλεσαν πολιτική θύελλα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα να κάνει λόγο για «πρωτοφανή προσπάθεια παραβίασης διάκρισης των εξουσιών» και να δηλώνει: «Αν όσα περιγράφονται είναι πραγματικά βρισκόμαστε μπροστά στην αποκάλυψη ενός αδίστακτου παρακράτους». Ο κ. Πέτσας κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να απαντήσει εάν γνώριζε όλα αυτά γιατί ήταν τότε Πρωθυπουργός. Και κάτι ακόμα…

***
Με όρους παρακράτους

Αυτός ο κυκεώνας αποκαλύψεων από την ηχογραφημένη συνομιλία του Νίκου Παππά με τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή δεν είχε τίποτα να ζηλέψει από τις μεθόδους του παρακράτους. Και εξηγούμαι: Εγινε λόγος για λεφτά, για «πολλά λεφτά», ειπώθηκε για ένα… μαγαζί (μέσα στην τότε κυβέρνηση) με δική του ατζέντα, ακούστηκε να λέει ο Παππάς ότι θα φέρει την εισαγγελέα διαφθοράς, ακούστηκε επίσης ότι υπάρχει πρόσβαση σε φακέλους της δικογραφίας πολιτικών προσώπων ενώ εκκρεμούν υποθέσεις εις βάρος τους και πολλά άλλα…

***
Στον εισαγγελέα με το ερώτημα της ψευδορκίας η κατάθεση Παππά

Στον αρμόδιο εισαγγελέα, μαθαίνω ότι αποφάσισε τελικά να στείλει τα πρακτικά από την αρχική κατάθεση του Νίκου Παππά στην προανακριτική επιτροπή, αλλά και το ηχητικό ντοκουμέντο που κατέθεσε ο Σάμπυ Μιωνής, με το ερώτημα της ψευδορκίας, η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής. Ο Θανάσης Πλεύρης (μέλος της Προανακριτικής) ανέφερε ότι οι διάλογοι που ακούγονται στο σημερινό ηχητικό είναι εντελώς διαφορετικοί από όσα είχε καταθέσει ο κ. Παππάς στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τον κ. Παπαγγελόπουλο και γι’ αυτό υπάρχει θέμα για το οποίο πρέπει να αποφασίσει η Δικαιοσύνη.

***
24 χρόνια χωρίς τον Αντρέα

Συμπλήρωνονται στις 23 Ιουνίου 24 χρόνια από το θάνατο του πρώην Πρωθυπουργού και ιδρυτή του ΠαΣοΚ Ανδρέα Παπανδρέου. Η οικογένεια Παπανδρέου, όπως μου είπε ο Νίκος Παπανδρέου τέλεσε την Κυριακή το μνημόσυνο στον τάφο του Αντρέα στο Α΄Νεκροταφείο Αθηνών. Την Τετάρτη, μαθαίνω ότι ο Γιώργος Παπανδρέου θα παραστεί στο μνημόσυνο του πατέρα του στο Καλέντζι Αχαίας, στον γενέθλιο τόπο της πολιτικής δυναστείας των Παπανδρέου (που έχει δώσει τρεις πρωθυπουργούς στην χώρα). Την Τρίτη θα τελεστεί άλλο μνημόσυνο του Αντρέα Παπανδρέου στα Τρίκαλα Κορινθίας όπου διαμένει η Μαργαρίτα Παπανδρέου 97 ετών σήμερα, ενώ και άλλοι έχουν προγραμματίσει να τελέσουν μνημόσυνο την Τρίτη στο τάφο του Αντρέα στο Α΄Νεκροταφείο

***
Ο άνθρωπος που θέλει να νικήσει τον Covid-19

Ο μεσήλικας ιδιωτικός φρουρός των ταμείων του δημοσίου οργανισμού στην πλατεία Ομονοίας, γνωστός αυτήν την περίοδο, για την ακριβοδίκαιη αντιμετώπιση όσων καταναλωτών προσέρχονται να πληρώσουν ή να ρυθμίσουν παλαιότερες οφειλές, δεν διαθέτει απλώς τα τυπικά προσόντα υγιεινής προστασίας αλλά πολλά παραπάνω τα οποία ασκεί με ζέση παρά την αφόρητη ζέστη. Φορά πάντα τη μάσκα, full face έως μέτωπο, απολυμαίνει συνεχώς τα χέρια του με το αντισηπτικό και πραγματοποιεί προσεκτικά θερμομετρήσεις σε όλους τους πολίτες – «πελάτες» του φορέα. Τον ρωτώ αν του έχει «ξεφύγει» κρούσμα. «Ποτέ, ο «κοβί» (Covid 19) δεν θα περάσει ποτέ από δω» απαντά και εξηγεί: « Μου τυχαίνουν περιστατικά με θερμοκρασία στο 38 με 38,5. Τους συστήνω να καθίσουν λίγο στον ίσκιο, να πιουν νεράκι δροσερό και να ξανάρθουν. Όταν επιστρέφουν έχουν 37,5 με 37,8. Τότε τους αφήνω να μπουν μόνο με μάσκα. Δεν έχω διώξει άνθρωπο γιατί σέβομαι την ταλαιπωρία τους». Αλίμονο , η Ελλάδα γεννιέται και πεθαίνει στις γειτονιές της κι έτσι επιβίωσε στα βάθη των αιώνων. Μόνο που η τωρινή πανδημία έχει χαρακτηριστικά ανεπίτρεπτα σε οποιαδήποτε στωικότητα κι η θερμομέτρηση ως ιατρική πράξη, επιβάλλεται να εκτελείται μόνον από επαγγελματίες της υγείας.