Η δεύτερη μέρα του »ξεκλειδώματος» της χώρας από τα δεσμά της πανδημίας κύλησε ομαλά κατά τα φαινόμενα αφήνοντας μάλιστα μια γενικότερη αίσθηση αισιοδοξίας για τη συνέχεια. Οι πολίτες έδειχναν πειθαρχημένοι να τηρούν τις αποστάσεις στους δρόμους, να φορούν  τις μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς και γενικά να προσέχουν στις επαφές τους.

Επίσης, παρατηρήθηκε προσέλευση στα καταστήματα, οι αγορές αυξήθηκαν και γενικώς σταδιακά δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι επανερχόμεθα σε καλύτερες και ομαλότερες συνθήκες.

Ενθαρρυμένα ορισμένα κυβερνητικά στελέχη έσπευσαν να μεταδώσουν πληροφορίες ότι μπορεί να επιταχυνθεί η διαδικασία »ξεκλειδώματος» της οικονομίας, ιδιαιτέρως στον χώρο της εστίασης  (εστιατόρια, καφέ, μπαρ και άλλα) για τον οποίο προβλέφθηκε και ευρύτερο »άπλωμα» στα πεζοδρόμια.

Ωστόσο, το απόγευμα επανήλθαν οι προειδοποιήσεις του κ. Τσιόδρα, ο οποίος δεν έκρυψε πως »αν χρειαστεί να στρίψουμε το καράβι θα το κάνουμε».

Στη συνέχεια ο συνήθως αυστηρότερος Χαρδιαλιάς επέκρινε καταστηματάρχες που διαθέτουν καφέ και ποτά με τη μουσική στη διαπασών και τους πελάτες να συνωστίζονται στην εξώπορτα των μαγαζιών τους, μετατρέποντας τη ζώνη σε περιβάλλον μετάδοσης του ιού, ο οποίος καλόν είναι όλοι να γνωρίζουν ότι είναι εδώ, παραμονεύει στην κοινότητα και είναι έτοιμος να στείλει πολλούς από εμάς με δύσκολα συμπτώματα στις εντατικές μονάδες. Και βεβαίως δήλωσε ότι η Πολιτική Προστασία δεν θα διστάσει να λάβει μέτρα και να επιβάλει τις προβλεπόμενες ποινές.

Ο πολιτικός Τσιόδρας…

Την παράσταση πάντως έκλεψε και πάλι ο Σωτήρης Τσιόδρας, ο οποίος εξήγησε γιατί επιμένει να αναφέρεται στους θανάτους, επανέλαβε ότι το κάνει για να τιμήσει τους νεκρούς της πανδημίας και για να σημειώσει την ορθότητα της επιλογής μας, με την οποία συντονίζονται πλέον ολοένα και περισσότερες χώρες, ακόμη και εκείνες που αρχικώς έπαιξαν με την απολύτως προβληματική »ανοσία της αγέλης». Και μαζί κάλεσε τους πολίτες να δουν την τρέχουσα δοκιμασία ως ευκαιρία εσωτερικών αναζητήσεων , »να αναζητήσουμε τον εσωτερικό άνθρωπο»  και να »εκτιμήσουμε ξανά όσα έχουμε» είπε χαρακτηριστικά, αξιολογώντας προφανώς και τις τρέχουσες αγωνίες για την πορεία των οικονομικών.

Ηταν από τις φορές που ο κ. Τσιόδρας ξεπερνά τον γιατρό  ή καλύτερα επιβεβαιώνει εκείνους που του αποδίδουν και άλλες ιδιότητες και δυνατότητες. Η ευρύτητα με την οποία προσεγγίζει την υγειονομική κρίση φανερώνει μια ξεχωριστή προσωπικότητα, ικανή να ξεπερνά τις περισσότερες της τρέχουσας πολιτικής. Οπότε μην εκπλαγείτε προσεχώς, στο τέλος δηλαδή αυτής της κρίσης, να αναλαμβάνει ευρύτερα καθήκοντα.

..και οι  θιγόμενοι κομπογιαννίτες

Το δυστύχημα είναι ότι διάφοροι κομπογιαννίτες, που προφανέστατα βλέπουν τα ψευδοπροϊόντα τους να καταρρέουν μπρος στη δύναμη και την αλήθεια του επιστημονικού υποδείγματος και του πολιτικού παραδείγματος σπεύδουν να επιτεθούν στον »εθνικό γιατρό», να τον συκοφαντήσουν και να τον σπιλώσουν με τις συνήθεις θεωρίες συνωμοσίας που τους συνοδεύουν.

Πρώτος και καλύτερος ο τηλεπωλητής παραϊατρικών, αμφιβόλου ποιότητας και δράσης προϊόντων, πολιτικός αρχηγός, ο οποίος από του βήματος της Βουλής επιχείρησε να τον μειώσει. Δεν αντιλαμβάνεται αυτός ο »γίγαντας» του πολιτικού παρεμπορίου ότι με τις προσβολές του ανυψώνει παρά μειώνει τον καθηγητή του ήθους και της προσφοράς.

Τα νέα δάνεια, οι υποθήκες και οι προσημειώσεις

Ο πρωθυπουργός πάντως τρέχει και δεν φτάνει. Χθες είχε αγωνιώδη συνάντηση με τους επικεφαλής των τραπεζών, δηλαδή με τους επόμενους μεγάλους ασθενείς της υγειονομικής κρίσης. Στο Μέγαρο Μαξίμου βρέθηκαν όλοι και μαζί τους οι κ.κ Σταικούρας και Στουρνάρας. Αντικείμενο της συνάντησης οι όροι και οι προϋποθέσεις των νέων δανείων για κεφάλαια κίνησης προς επανεκκίνηση του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας, τα οποία εγκρίνει η εποπτεύουσα Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προτρέποντας μάλιστα τις διοικήσεις των Τραπεζών να τα διαθέσουν τάχιστα, χωρίς τις συνήθεις καθυστερήσεις. Αργότερα έγινε γνωστό ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα πηγάζει από τις εγγυήσεις που διεκδικούν οι τράπεζες πέραν των δύο ετών που το κράτος θα καλύπτει το βάρος των τόκων. Για την υπόλοιπη διάρκεια των νέων δανείων απαιτούνται εγγυήσεις από τις επιχειρήσεις, η εγγραφή των οποίων είναι γραφειοκρατική και χρονοβόρος. Ολα του γάμου δύσκολα και η νύφη γκαστρωμένη που λέει ο λαός… Μέχρι να εγγραφούν από τις τράπεζες  οι διεκδικούμενες  υποθήκες και προσημειώσεις θα έχει περάσει η υγειονομική κρίση και θα έχει παρασύρει στο διάβα της και τις επιχειρήσεις. Τέλος πάντων, στη μεγάλη συνάντηση αναζητήθηκαν τρόποι επιτάχυνσης των σχετικών διαδικασιών..

Οι μπελάδες του Αλέξη Τσίπρα

Και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης πάντως δεν περνάει καλύτερα. Η απραξία και η ακινητοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ στον καιρό της καραντίνας έφερε αναστατώσεις και πάμπολλες αμφισβητήσεις. Οι εχθροπαθείς του κόμματος, ο απαίδευτος κύκλος των λαϊκιστών που συντονίζονται με τις παλαιοπασοκικές και αυριανιστικές πρακτικές ακατάσχετης σκανδαλοθηρίας, ανέπτυξαν πεδία διεκδίκησης όλο το προηγούμενο διάστημα και απαιτούν »σκληρή αντιπολίτευση» από τον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αντιλαμβάνεται πόσο προβληματικό είναι την ώρα που καίγεται ο τόπος εκείνος περί άλλων να λαλεί..

Ωστόσο ταλαντεύεται, δεν παίρνει θέση καθαρή και με τον αστυφύλαξ και με τον χωροφύλαξ, δεν τους ακολουθεί, αλλά ούτε τους αποτρέπει. Κοινώς τους αφήνει ανενόχλητους. Μάλλον παραγνωρίζει το γεγονός ότι φτιάχνουν βάση αποδόμησης, η οποία προφανέστατα θα ενεργοποιηθεί με την πρώτη ευκαιρία. Και ας λέει ο Θανάσης ότι δεν τρέχει τίποτε.. Τρέχει και παρατρέχει. Οσο καθυστερεί την αλλαγή και την ανανέωση του κόμματος  ο κ. Τσίπρας, τόσο περισσότερο ευνοεί τις εκπαιδευμένες στον εσωκομματικό πόλεμο τάσεις και δυνάμεις.