Ηυπόθεση του κορωνοϊού και το πώς αυτή εξελίσσεται και επηρεάζει την παγκόσμια οικονομία είναι ίσως η σημαντικότερη απόδειξη ότι καλοί είναι οι κυβερνητικοί σχεδιασμοί επί χάρτου για την οικονομία, αλλά καλού-κακού το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ας φωνάξει και κανέναν παπά να κάνει ευχέλαιο!
Η βουτιά των μεγάλων διεθνών χρηματιστηρίων που δίνουν και τον τόνο για τα μικρότερα, και επίσης για το δικό μας των Αθηνών, δείχνει ότι οι φόβοι που καλλιεργούνται εξ αφορμής του κορωνοϊού εν πολλοίς είναι τεχνητοί – κάποιοι εκμεταλλεύονται το κλίμα φόβου που έχει προκληθεί μεταξύ των πληθυσμών και το επεκτείνουν και στην οικονομία. Πέφτουν, κατακρημνίζονται για την ακρίβεια, τα χρηματιστήρια, στη λογική ότι αν ο ιός ξεφύγει από τα μέτρα προστασίας που λαμβάνουν όλες οι χώρες και εξελιχθεί σε πανδημία, θα αναγκαστούν να διακόψουν τις παραγωγικές τους αλυσίδες βιομηχανίες και εταιρείες παροχής υπηρεσιών. Ανοησίες.
Ευκαιρία για να κερδοσκοπήσουν βρήκαν (για ακόμη μία φορά) τα μεγάλα επενδυτικά funds, και είναι τόσο εμφανής η προσπάθειά τους ώστε να τρομάζει κανείς με την αφέλεια των απλών επενδυτών αλλά και την ανοχή των κυβερνήσεων που δεν παίρνουν μέτρα για να τους προστατεύσουν. Και αν μεν αυτό είναι έως και αδύνατον να αποφέρει αποτελέσματα στα μεγάλα χρηματιστήρια του εξωτερικού, διερωτάται κανείς γιατί δεν κάνει κάτι η δική μας κυβέρνηση όσον αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο. Περί τα 5 δισ. χάθηκαν στις αρχές της εβδομάδας γιατί το Χρηματιστήριο των Αθηνών βούλιαξε εξαιτίας του… κορωνοϊού! Ο οποίος δεν είχε φτάσει, τουλάχιστον επισήμως, στα μέρη μας. Τρέμω στην ιδέα τού τι θα συμβεί τώρα που βεβαιωμένα υπάρχει εδώ, αλλά αυτό είναι μιας άλλης τάξεως συζήτηση.
Οσον αφορά τώρα τον ιό καθαυτόν, η οικονομία και κατά πόσο αυτή επηρεάζεται πραγματικά ή όχι είναι μία μόνο πτυχή. Το σοβαρότερο πρόβλημα κατά τη γνώμη μου είναι η διαχείριση του πληθυσμού της χώρας απέναντι σε αυτόν. Επ’ αυτού το μόνο που μπορεί να τονιστεί είναι ότι γενικά ο πανικός είναι κακός σύμβουλος, αλλά και ο εφησυχασμός το ίδιο καταστρεπτικός. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ότι έχει λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα, και οι πρώτες εξετάσεις που έδωσε μετά τα αρχικά κρούσματα είναι επιτυχείς. Ομως ας μην αρκεστεί στις πολλές διαβεβαιώσεις. Ας κάνει πράγματα. Μια εκστρατεία ενημέρωσης πανελλήνιας διάστασης αλλά και μεγάλης διάρκειας θα ήταν ίσως η προσφορότερη μέθοδος για την προφύλαξη των πολιτών. Από το πώς πλένουμε τα χέρια, μέχρι του τι πρέπει να κάνουμε όταν βρισκόμαστε σε κλειστούς χώρους – κινηματογράφους, θέατρα, εστιατόρια, κλειστά γήπεδα. Μόνο έτσι θα περιοριστεί το κακό. Τα υπόλοιπα μικρή ή καθόλου σημασία έχουν…