Η υποδοχή που επιφύλαξε ο Εμανουέλ Μακρόν στον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν αρκούντως τιμητική και δηλωτική των γαλλικών διαθέσεων. Αλλά και ο έλληνας πρωθυπουργός δεν πήγε με άδεια χέρια. Στις φωτογραφίες που δημοσιεύθηκαν και στις εικόνες που μεταδόθηκαν ο γάλλος πρόεδρος φαίνεται να ξεφυλλίζει μπροστά στον κ. Μητσοτάκη ένα βιβλίο, το οποίο του είχε προσφέρει λίγο νωρίτερα. Οπως μάθαμε, συνεργάτες του Πρωθυπουργού, επηρεασμένοι και από την επίσκεψη στο Αουσβιτς που προηγήθηκε της επίσκεψης στο Παρίσι, ενημέρωσαν τον κ. Μητσοτάκη ότι μόλις προσφάτως είχε εκδοθεί στη γαλλική γλώσσα το ιστορικό βιβλίο του Ιάκωβου Καμπανέλλη «Μαουτχάουζεν», το οποίο 50 χρόνια μετά την πρώτη κυκλοφορία του στην Ελλάδα έτυχε ευρύτατης αποδοχής και  από το γαλλικό αναγνωστικό κοινό. Βραβεύθηκε μάλιστα. Ο Πρωθυπουργός αναζήτησε τη γαλλική έκδοση του «Μαουτχάουζεν» στα βιβλιοπωλεία του Παρισιού και το προσέφερε στον γάλλο πρόεδρο, εξηγώντας του ότι της πρώτης έκδοσης ακολούθησε συμφωνικό έργο του Μίκη Θεοδωράκη, το οποίο πρωτοερμήνευσε η Μαρία Φαραντούρη. Ο κ. Μακρόν εντυπωσιάστηκε από την ενημέρωση, ένιωσε τη διαχρονικότητα του έργου και είδε πώς οι κλασικές δημιουργίες μένουν αναλλοίωτες στον χρόνο και πάντα βρίσκουν ευκαιρίες ανάδειξης, όπως συνέβη προσφάτως με την  επέτειο των 75 χρόνων από την απελευθέρωση των τελευταίων του Ολοκαυτώματος στο Αουσβιτς.

Το άγος της μπάλας

Αυτές ήταν από τις καλές στιγμές της επίσκεψης Μητσοτάκη στο Παρίσι. Δεν σας κρύβω ότι ο Πρωθυπουργός αγωνιούσε για τα συμβαίνοντα στην Αθήνα. Και ιδιαιτέρως για την εξελισσόμενη τις ίδιες ώρες ψηφοφορία στη Βουλή για την τροπολογία μετριασμού των ποινών ομάδων οι οποίες βαρύνονται με το σκάνδαλο της πολυϊδιοκτησίας στο ποδόσφαιρο και την αλλοίωση, επί της ουσίας, των όρων διεξαγωγής ενός πραγματικά ανταγωνιστικού πρωταθλήματος. Ταυτόχρονα με το βαρύ έργο των συνομιλιών για τα μείζονα εθνικά θέματα ο Πρωθυπουργός ήταν υποχρεωμένος να συνομιλεί με τους επιτελείς του στην Αθήνα για το άγος του ποδοσφαίρου και τις κυβερνητικές ακροβασίες επί της μπάλας. Ακούστηκε μάλιστα κάποια στιγμή να οικτίρει τον εαυτό του και τους συνεργάτες του για το απίθανο μπλέξιμο, που ωστόσο οι ίδιοι προκάλεσαν εξαιτίας της επιλεκτικής ευαισθησίας και της υποχωρητικότητας στις απαιτήσεις παρανόμων, που εκβιάζουν ασυστόλως απειλώντας, άκουσον άκουσον, την κυβέρνηση και το κυβερνών κόμμα με διάσπαση του εθνικού χώρου και με τη δημιουργία «Λέγκας του Βορρά». Κακά τα ψέματα, άνοιξε πληγή χαίνουσα στο ποδόσφαιρο για την κυβέρνηση, η οποία, ας μην ξεχνούμε, έχει το υπόβαθρό της στο Μακεδονικό, όπου οι παράνομοι της μπάλας πρωταγωνίστησαν στις διαμαρτυρίες κατά της Συμφωνίας των Πρεσπών και έπαιξαν ρόλο στη συγκράτηση συντηρητικών ψηφοφόρων εντός των νεοδημοκρατικών τειχών. Αλλά, φευ, στην πολιτική τίποτε δεν είναι αδιάφορο, όλες οι επιλογές έχουν τις συνέπειές τους, ό,τι σπέρνεις θερίζεις…

Μεταξύ εθνικού συναγερμού και… κατευνασμού

Aλλά ας επανέλθουμε στα παρόντα επίμαχα εθνικά θέματα. Το πρωί της περασμένης Παρασκευής σήμανε συναγερμός στο Πολεμικό Ναυτικό και στο υπουργείο Αμυνας μόλις διαπιστώθηκε κίνηση του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις» προς τα δυτικά, κοντά δηλαδή σε ζώνες ελληνικών συμφερόντων. Ωστόσο στη διάρκεια της ημέρας έπεσε ο «πυρετός» και οι κυβερνώντες ήσαν καθησυχαστικοί. Διέβλεπαν μάλιστα και μια διάθεση της Τουρκίας για άμβλυνση των συνθηκών έντασης. Και από την ελληνική πλευρά πάντως εκδηλώνεται κάποια διάθεση διαλόγου, αν και είμαστε πολύ μακριά από αυτόν. Κυβερνητικά στελέχη επικαλούνται συχνά-πυκνά τις πολλές παροτρύνσεις διεθνών παραγόντων για αναζήτηση κάποιων πεδίων διαλόγου με τη γείτονα, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο, αν και άπαντες αντιλαμβάνονται ότι η όποια διαπραγμάτευση με την Τουρκία δεν μπορεί παρά να είναι συνολική, να περιλαμβάνει δηλαδή και τις διαφορές στο Αιγαίο, χωρίς τη διευθέτηση των οποίων κανείς δεν επιτρέπεται να παραχωρήσει δικαιώματα στον Ερντογάν στην Ανατολική Μεσόγειο. Το παρασκήνιο επί του θέματος είναι πυκνό και οι εξελίξεις μπροστά. Μπορούμε να βεβαιώσουμε επίσης ότι το όλο θέμα συζητήθηκε στις πρόσφατες συναντήσεις του Πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς…

Και η ΔΕΗ στο κόλπο της ΔΕΠΑ

Ακόμη και σε αυτές πάντως τις δύσκολες και απαιτητικές μέρες, οι κάθε λογής «καταφερτζήδες» δεν σταματούν να εργάζονται, δι’ ίδιον όφελος πάντα βεβαίως. Οπως πληροφορούμαστε, η κρατική ακόμη ΔΕΠΑ ολοκλήρωσε άρον-άρον τη συναλλαγή με την εταιρεία του κ. Κοπελούζου για την εξαγορά του 20% της επένδυσης αποαεριοποίησης στην Αλεξανδρούπολη, παρά τις πολλές αντιρρήσεις και τις τεχνικο-οικονομικές αμφισβητήσεις του όλου έργου. Αλλά και πάλι προκειμένου να καταδειχθεί η βιωσιμότητα της επένδυσης στο επόμενο τεστ αγοράς επιστρατεύθηκε και η ΔΕΗ, η οποία φέρεται να δεσμεύθηκε για 500 εκατ. κυβικά μέτρα αερίου τον χρόνο και έτσι να στηρίξει την εταιρεία του πολυπράγμονος τεχνίτη του μεταπρατισμού. Το ερώτημα που τίθεται είναι πώς δεσμεύεται η νέα διοίκηση της ΔΕΗ και πώς αντιμετωπίζει όλα αυτά ο αρμόδιος υπουργός Κωστής Χατζηδάκης.

Ασκήσεις αναξιοκρατίας

Τι ψάχνετε, θα μου πείτε τώρα, ψύλλους στα άχυρα… Ωστόσο οφείλω να επισημάνω ότι η νέα διοίκηση της ΔΕΗ που υπόσχεται λειτουργία αξιοκρατική και σύμφωνη με τους κανόνες και τις αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης προκήρυξε εσωτερικό διαγωνισμό στελεχών, «ανεβάζοντας» τη σχετική ανακοίνωση παραμονές των Χριστουγέννων μόνο στο site της επιχείρησης και ορίζοντας προθεσμία υποβολής των υποψηφιοτήτων μέχρι τις 7 Ιανουαρίου. Προφανώς για να ανταποκριθούν μόνοι οι μυημένοι και να αποκλειστούν όλοι οι άλλοι. Να σημειώσουμε ότι στο παρελθόν, τότε που η ΔΕΗ ήταν κανονική επιχείρηση, τέτοιες διαδικασίες αναγγέλλονταν στον εγχώριο και διεθνή Τύπο, οι υποψήφιοι είχαν επαρκή χρόνο να καταθέσουν τα χαρτιά τους και το αδιάβλητο της διαδικασίας εγγυόνταν διεθνείς και αναγνωρισμένοι σύμβουλοι. Δυστυχώς δεν αρκούν οι διακηρύξεις για την εξυγίανση και την εξασφάλιση της αξιοκρατίας, απαιτούνται και πράξεις συγκεκριμένες που θα επιβεβαιώνουν τις προθέσεις και τις διαθέσεις. Με ασκήσεις αναξιοκρατίας προκοπή δεν γίνεται.

Ριμέικ της περιόδου 1990-93

Ο Αλέξης Τσίπρας αρχίζει σιγά-σιγά να βρίσκει τα νέα αντιπολιτευτικά πατήματά του. Οι επιτελείς του επιμένουν ότι θεωρεί πως η κυβέρνηση θα αντιμετωπίσει δυσκολίες στο έργο της. Πιστεύει ότι η συζήτηση θα επανέλθει βαθμιαία στην οικονομία, καθώς τα δημόσια οικονομικά δεν θα προσφέρουν τις ευκαιρίες δημιουργίας δημοσιονομικού χώρου που αναμένει ο κ. Σταϊκούρας, εκτιμά ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα στηρίξουν το ελληνικό αίτημα για μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων και ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις δεν θα έχουν τον δυναμισμό που αναμένει ο κ. Μητσοτάκης. Επίσης υπολογίζει ότι η κυβέρνηση θα δοκιμαστεί από τους εξελισσόμενους ανταγωνισμούς μεταξύ των οικονομικών συμφερόντων και ακόμη πως οι επερχόμενοι πλειστηριασμοί θα προκαλέσουν κοινωνικό σεισμό την άνοιξη. Αξιολογεί ακόμη ως ιδιαίτερα ξεχωριστή τη στάση Σαμαρά, πιστεύει ότι βαθμιαία θα δοκιμάσει με την πολυπληθή ομάδα του τη συνοχή του κυβερνώντος κόμματος και βεβαίως επιμένει, βάσει των ανωτέρω, στα σενάρια των πρόωρων εκλογών. Ο ίδιος ακριβώς για αυτούς τους λόγους  ετοιμάζει περιοδείες σε όλη την Ελλάδα. Ενθαρρύνθηκε από τη συμμετοχή και το εκλογικό κλίμα που διακατέχει τους ψηφοφόρους του κόμματός του στην εκδήλωση του Πύργου Ηλείας και μέχρι το συνέδριο του Μαΐου θα επισκέπτεται κάθε βδομάδα μια μεγάλη πόλη. Επόμενος σταθμός του η Καβάλα. Οι συνεργάτες του δεν κρύβουν ότι μελετά συστηματικά την περίοδο 1990-93 και ιδιαιτέρως την αντιπολιτευτική τακτική που ακολούθησε τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου προκειμένου να φθείρει τον πατέρα του σημερινού πρωθυπουργού Κωνσταντίνο Μητσοτάκη. Λέτε να δούμε να εξελίσσεται από την πλευρά του κ. Τσίπρα ένα αντιπολιτευτικό ριμέικ εκείνης της περιόδου;..

***

Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για τη χώρα μας: Η Ευρωπαϊκή Διεπιστημονική Ακαδημία των Παρισίων (l’Academie Europeenne Interdisciplinaire des Sciences) εξέλεξε τον επίτιμο καθηγητή και αρθρογράφο του «Βήματος» Αναστάσιο-Ιωάννη Μεταξά, ήδη από καιρό τακτικό μέλος της, αντιπρόεδρο. Σε ώρες που τα προβλήματα του κόσμου είναι σύνθετα και δυσεπίλυτα όσο ποτέ και οι επιστημονικές συνέργειες αναγκαίες, η εκλογή αυτή είναι όχι μόνο τιμητική αλλά και αποκαλυπτική της αναγνώρισης μιας ερευνητικής κατεύθυνσης, την οποία από χρόνια υπηρετεί ο φίλος και συνεργάτης της εφημερίδας μας καθηγητής.

***

«Κλιματική αλλαγή: επείγουσα παράμετρος του νέου μοντέλου ανάπτυξης» είναι το θέμα της ημερίδας του Κύκλου Ιδεών για την Εθνική Ανασυγκρότηση και του Konrad Adenauer Stifrung που διοργανώνεται την Τρίτη στις 4 το απόγευμα στο ξενοδοχείο King George. Θα υπάρξει χαιρετισμός του Henri Bohbnet, διευθυντή τη αντιπροσωπείας του Ιδρύματος Adenauer σε Ελλάδα και Κύπρο, ενώ εισηγητές θα είναι οι Κ. Καρτάλης, Φοίβη Κοντούρη, Μιχαέλα Μπαλή, Κ. Χατζηδάκης, Γ. Σταθάκης, Γιάννης Μανιάτης. Χαιρετισμό θα απευθύνει ο Ευάγγελος Βενιζέλος.