Πάρτε χαρτί και μολύβι και υπολογίστε: Με δεδομένη και τη θετική στάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Αικατερίνη (ή Κατερίνα, όπως προτιμά να την αποκαλούν) Σακελλαροπούλου (φωτογραφία) αναμένεται να λάβει τουλάχιστον 266 ψήφους (ΝΔ 158, ΣΥΡΙΖΑ 86, ΚΙΝΑΛ 22). Ιστορικά έχω να προσθέσω και τούτα:

***

Το ρεκόρ ψήφων στην εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας κατέχει μέχρι σήμερα ο Κάρολος Παπούλιας, ο οποίος εξελέγη το 2005 με 279 ψήφους (ΝΔ, ΠαΣοΚ) και ακολουθεί ο Κωστής Στεφανόπουλος, ο οποίος εξελέγη το 2000 με 269 ψήφους (ΠαΣοΚ, ΝΔ). Το 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη με 266 ψήφους (ΠαΣοΚ, ΝΔ, ΛΑΟΣ), όσους αναμένεται να συγκεντρώσει τώρα η κυρία Σακελλαροπούλου. Ο απερχόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος το 2015 είχε συγκεντρώσει 233 ψήφους (ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ).

***

Ο αιφνιδιασμός Τσίπρα

Πώς όμως ο ΣΥΡΙΖΑ (και προσωπικά ο Αλέξης Τσίπρας) πήρε την απόφαση να πει το «ναι» στην υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου; Μου λένε ότι όντως υπήρξε έκπληξη όταν ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε (με διάγγελμα) το όνομά της. Ο κ. Τσίπρας μετά της συντρόφου του Περιστέρας (Μπέτυς) Μπαζιάνα είχαν προγραμματίσει το βράδυ της Τετάρτης νυχτερινή έξοδο, να πάνε στον Κραουνάκη, και δεν περίμεναν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα ανακοίνωνε εκείνη την ημέρα το όνομα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και οι συνεργάτες του υπολόγιζαν ότι ο Πρωθυπουργός θα ανακοίνωνε το όνομα μετά την επιστροφή του από το Νταβός και ότι η κυβέρνηση θα συνέχιζε την «παρέλαση ονομάτων ή καλλιστεία ονομάτων», όπως τα αποκαλούσε, έως το τέλος του Γενάρη. Συνεπώς η επίσπευση της ανακοίνωσης ήταν έκπληξη και για τον κ. Τσίπρα, όπως έκπληξη ήταν και το γεγονός ότι έως εκείνη την ώρα δεν διέρρευσε τίποτα, καταρρίπτοντας έτσι τον μύθο ότι στην Ελλάδα όταν δύο άτομα γνωρίζουν ένα μυστικό, παύει να είναι μυστικό.

***

Αμέσως μετά την ανακοίνωση του ονόματος, έπεσαν ορισμένα τηλεφωνήματα αφού ο κ. Τσίπρας θέλησε να πάρει και τις γνώμες των συντρόφων του. Η δική του άποψη ήταν θετική για την υποψηφιότητα της κυρίας Σακελλαροπούλου. Πώς αλήθεια θα μπορούσε να ήταν διαφορετική;

***

Η κυρία Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν πρόταση του διευθυντή του γραφείου του Αλ. Τσίπρα Μιχ. Καλογήρου για την προεδρία του ΣτΕ το 2018. Ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης είναι από τα πρόσωπα που η άποψή τους επηρέασε αρκετά τον κ. Τσίπρα για να πει το «ναι» στην Κ. Σακελλαροπούλου. Η αλήθεια ήταν ότι έβαλε δύσκολα στην αντιπολίτευση ο κ. Μητσοτάκης με την πρότασή του για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

***

Ετσι ο κ. Τσίπρας και οι σύντροφοί του είπαν το «ναι» την επομένη ημέρα (Πέμπτη), κατά την οποία συνεδρίασε η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος. Και με την ευκαιρία (ίσως για την τιμή των όπλων της… αντιπολίτευσης) επιτέθηκε και κατά του Πρωθυπουργού κατηγορώντας τον για αντιφάσεις, αμοραλισμό και υποταγή στις ανάγκες της επικοινωνίας. Είπε μάλιστα ότι στο ζήτημα της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας κράτησε την ίδια ανεύθυνη στάση που είχε κρατήσει και όταν ήταν στην αντιπολίτευση, προχωρώντας σε μια «μακρά και εξευτελιστική για τον θεσμό διαδικασία προεδρικών καλλιστείων» και διασύροντας τον θεσμό της Προεδρίας. Και στο τέλος είπε ότι ήταν μεγάλο λάθος που ο κ. Μητσοτάκης δεν πρότεινε και πάλι τον κ. Παυλόπουλο. Αλλά το «ναι» το έχει ήδη πει.

***

Οι δικαστές και η Πρόεδρος

Δεν ξέρω αν η επιλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου έτυχε αποδοχής στον πολιτικό κόσμο της χώρας, αλλά σίγουρα στον χώρο της Δικαιοσύνης είχε θετικό αντίκτυπο. Από τα πρώτα σχόλια ήταν η δημόσια ανάρτηση στα social media του εισαγγελέα Εφετών Βασίλη Φλωρίδη, ο οποίος έγραψε επί λέξει: «Καλό για τη Χώρα μας αλλά καλό και για τη Δικαιοσύνη μας που τα τελευταία χρόνια, εξαιτίας ολίγων, ελαφρώς τραυματίστηκε». Και όλοι καταλάβαμε πως ο κ. Φλωρίδης, ο οποίος ποτέ ως τώρα δεν έκρυψε τα λόγια του, αναφέρεται στην υπόθεση Novartis, ο χειρισμός της οποίας από συγκεκριμένους δικαστικούς λειτουργούς εξέθεσε τη Δικαιοσύνη και άφησε κακές εντυπώσεις στους πολίτες. Θυμίζουμε εδώ ότι εξαρχής ο κ. Φλωρίδης ήταν αντίθετος με τον θεσμό του Εισαγγελέα Διαφθοράς, τον οποίο χαρακτήρισε «Παρα-Εισαγγελέα», επέμενε δε ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς πρέπει να ελέγχονται από Σώμα Οικονομικών Εισαγγελέων που θα λειτουργεί συλλογικά, αφού τελικά όταν κυνηγάς τη διαφθορά, κυνηγάς στην ουσία το παράνομο χρήμα.

***

Το Paris II βγάζει και πάλι Πρόεδρο

Μια λεπτομέρεια στο βιογραφικό της υποψήφιας Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που δεν πρέπει να περάσει απαρατήρητη, είναι το ότι μετά τις σπουδές της στη Νομική Αθηνών έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο στο Πανεπιστήμιο ΙΙ του Παρισιού. Στο ίδιο Πανεπιστήμιο και στον ίδιο τομέα σπούδασε όμως (και δίδαξε) και ο απερχόμενος Πρόεδρος Προκόπης Παυλόπουλος. Το Paris II βγάζει έλληνες Προέδρους, σαν να λέμε…

***

Γιατί δεν ψηφίζει το ΚΚΕ Πρόεδρο

Από τους βουλευτές του ΚΚΕ η Κατερίνα Σακελαροπούλου δεν έχει να λαμβάνει ψήφους αλλά, όπως πιστεύουν στον Περισσό, δεν θα το πάρει και προσωπικά, γιατί όπως είναι γνωστό το ΚΚΕ έχει μια πάγια θέση σε ό,τι αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ποτέ δεν έχει επικεντρώσει – ούτε τώρα θα το κάνει – στο πρόσωπο αλλά στον ίδιο τον θεσμό, ο οποίος όπως συνηθίζει να λέει το ΚΚΕ είναι «ο θεματοφύλακας της κυρίαρχης πολιτικής και της επικύρωσης των αντιλαϊκών κατευθύνσεων της εκάστοτε κυβέρνησης».

***

«Εβίβα λοιπόν Κοινοποιώ»

Στο εστιατόριο «Duende» συναντήθηκαν την Τετάρτη το βράδυ (λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας της Κατερίνας Σακελλαροπούλου) ο Αλέξης Τσίπρας, η σύντροφός του Μπέτυ Μπαζιάνα και ο Σταμάτης Κραουνάκης και η βραδιά επισφραγίστηκε με μία σέλφι τραβηγμένη από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Στη σέλφι που αναρτήθηκε στις 23.22 το βράδυ της Τετάρτης απεικονίζονται μόνο οι δύο άνδρες: ο Αλέξης Τσίπρας ευδιάθετος και χαμογελαστός και ο Σταμάτης Κραουνάκης χαιρετώντας τον φακό: «Ηρθε ο Αλέξης με την Μπέτυ και μια πολύ ωραία παρέα. Εξωπολιτική και πολύ μ’ άρεσε αυτό. Βρέθηκα γνωστός απ’ τα νιάτα μου με κάποιους. Ετσι σφράγισε η τελευταία μας βραδιά στο Τέχνης. Η σέλφι είναι με το κινητό του στο τρυφερό Ντουέντε πάροδος Αρεοπαγίτου που του αρέσει πολύ, κι είναι και δικό μας σταθερό στέκι μετά το θέατρο. Ανθρωπιά, χιούμορ και πολιτικά σχόλια και εντός και εκτός παράστασης. Εβίβα λοιπόν Κοινοποιώ» έγραψε στο προφίλ του στο Facebook o μουσικοσυνθέτης και κοινοποίησε τη φωτογραφία.

***

Το ΚΚΕ για τις βάσεις

Η συμφωνία με τις ΗΠΑ έχει ήδη κατατεθεί στη Βουλή και αναμένεται να επικυρωθεί τις επόμενες μέρες. Μαθαίνω μάλιστα πως ο Θανάσης Παφίλης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής Κωνσταντίνο Τασούλα ζητεί η συζήτηση για την ελληνοαμερικανική συμφωνία να πραγματοποιηθεί με τις κανονικές διαδικασίες και όχι με το ασφυκτικό πλαίσιο του άρθρου 108 του Κανονισμού της Βουλής για την κύρωση των διεθνών συμβάσεων. Τι λέει ο Παφίλης; Οτι η σύμβαση αυτή αφορά το άρθρο 27 του Συντάγματος, δηλαδή έχει να κάνει με κυριαρχικά δικαιώματα και συγκεκριμένα «την παραμονή και διέλευση ξένης στρατιωτικής δύναμης στην Ελληνική Επικράτεια» και επομένως η συζήτηση πρέπει να γίνει με τις κανονικές διαδικασίες συζήτησης και ψήφισης των νομοσχεδίων, όπως ρητά ορίζεται στην παράγραφο 3 του άρθρου 112 του Κανονισμού της Βουλής. Θα ικανοποιηθεί το αίτημα του ΚΚΕ; Ιδωμεν.