Βαριά ήταν η ατζέντα του τελευταίου Υπουργικού Συμβουλίου του 2019 (φωτογραφία). Οι αρμόδιοι υπουργοί παρουσίασαν 13 νομοθετήματα, ενώ η συνεδρίαση διήρκεσε πάνω από τρεις ώρες.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε σε όλα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου μια ατζέντα του 2020 με το μονόγραμμα του καθενός, καθώς, όπως είπε ο Πρωθυπουργός, «καλές οι ηλεκτρονικές ατζέντες, αλλά το μπλοκάκι είναι αναντικατάστατο»…

***

Ομόνοια όπως παλιά…

Η αναγέννηση της πλατείας Ομονοίας βρέθηκε χθες στο επίκεντρο σύσκεψης στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην ευρύτερη περιοχή. Με αφορμή την ανάπλαση της πλατείας από τον Δήμο Αθηναίων, συζητήθηκε η δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ των παλαιών παραδοσιακών επιχειρήσεων και των νεοεισερχόμενων επιχειρηματικών σχημάτων που επένδυσαν πρόσφατα στην περιοχή και να εκκινήσει μια πορεία αναγέννησης της περιοχής ώστε να γίνει η Ομόνοια «όπως παλιά».

Με τη συμπαράσταση του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών και σε συνεργασία με την κεντρική διοίκηση, την τοπική αυτοδιοίκηση και όλους τους φορείς της πόλης, η ομάδα αυτή θέτει εξαρχής ως προτεραιότητα την αντιμετώπιση των βασικών θεμάτων της ασφάλειας και της καθαριότητας πριν από την ολοκληρωμένη επαναλειτουργία της ανανεωμένης πλατείας Ομονοίας. Υπό αυτές τις προϋποθέσεις, σύμφωνα με τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, είναι εφικτό οι επιχειρηματίες να αναλάβουν με δικά τους μέσα τη συνολική προβολή του ιστορικού αυτού εμπορικού σημείου της Αθήνας, μετατρέποντάς το σε πραγματικό πόλο έλξης για έλληνες και ξένους επισκέπτες, ώστε το 2020 να αποτελέσει το έτος της εμπορικής ανάκαμψης της πλατείας Ομόνοιας.

***

Πιστεύουν σε αυτό που «τρέχουν»

Σε μπαράζ αγορών μετοχών της Lamda Development έχουν επιδοθεί τα υψηλόβαθμα στελέχη της εταιρείας τις τελευταίες ημέρες. Ξεχωρίζει ο διευθύνων σύμβουλος κ. Οδυσσέας Αθανασίου που ξόδεψε 2,9 εκατ. ευρώ για να αποκτήσει περί τις 370.000 μετοχές. Ακολούθησαν άλλα δέκα στελέχη, μεταξύ αυτών ο αντιπρόεδρος Βαγγέλης Χρόνης, ο οικονομικός διευθυντής Βασίλης Μπαλούμης και ο διευθυντής Ανάπτυξης και υπεύθυνος για την ανάπλαση του Ελληνικού Ζήσιμος Δανηλάτος, που απέκτησαν μέσω του ΧΑ μετοχές της Lamda αξίας περίπου 1 εκατ. ευρώ. Αν μη τι άλλο, είναι ένα δείγμα για το πόσο πιστεύει το στελεχιακό δυναμικό της Lamda στο project του Ελληνικού και γενικότερα στις προοπτικές της εταιρείας, η οποία πρόσφατα «μεγάλωσε» κατά 650 εκατ. ευρώ ολοκληρώνοντας με επιτυχία τη μεγαλύτερη αύξηση κεφαλαίου της δεκαετίας (πλην τραπεζών).

***

Τα κάλαντα στον Πρόεδρο

Η Μπάντα των Ενόπλων Δυνάμεων και η Προεδρική Φρουρά θα ψάλουν τα κάλαντα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, σήμερα στις 11.00, στο Προεδρικό Μέγαρο. Στη συνέχεια, τα κάλαντα θα ψάλουν στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο Σύλλογος Ηπειρωτών Ανω Λιοσίων, το Χαμόγελο του Παιδιού, το Πνευματικό Κέντρο Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ», ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος, ο Λαογραφικός Σύλλογος Αρτας «ΚΩΣΤΗΛΑΤΑ», το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών και Βαρηκόων Λυκόβρυσης – Πεύκης, ο Λαογραφικός Χορευτικός Ομιλος «ΚΡΗΤΕΣ», η Παιδική Χορωδία της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Πολιτιστικός Επιμορφωτικός Σύλλογος Φερών «Η ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ», το Αρσάκειο Δημοτικό Σχολείο Ψυχικού, ο Σύλλογος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής Μεγάρων και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων.

***

Ο τουρισμός περνάει από το… στομάχι

«Τα προϊόντα του πρωτογενούς τομέα πρέπει να καταστούν αναπόσπαστο μέρος του συνολικού τουριστικού μας προϊόντος. Η γαστρονομία και τα τοπικά προϊόντα πρέπει να αποτελούν μέρος της εμπειρίας του επισκέπτη» δήλωσε ο υφυπουργός Τουρισμού Μάνος Κόνσολας μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Ενωσης Ξενοδόχων Ρόδου Μανώλη Μαρκόπουλο με αντικείμενο τον γαστρονομικό τουρισμό.

«Διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα και των προϊόντων του με τον τουρισμό δεν μπορεί να υπάρξει αν δεν διασφαλιστεί η επάρκεια αλλά και η ανταγωνιστικότητα της εφοδιαστικής αλυσίδας. Για αυτό και πρέπει να προηγηθεί η συλλογή στοιχείων για τη ζήτηση σε πρώτες ύλες και τοπικά παραδοσιακά προϊόντα από τις ξενοδοχειακές μονάδες» τόνισε ο υφυπουργός Τουρισμού.

Ο κ. Κόνσολας θα έχει συναντήσεις και με τις ενώσεις ξενοδόχων άλλων περιοχών προκειμένου να προχωρήσει ο σχεδιασμός του εγχειρήματος.

***

«Απογείωση» αφίξεων

 

Μια και μιλάμε για τουρισμό, σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία του ΙΝΣΕΤΕ από τα κυριότερα αεροδρόμια της χώρας, οι διεθνείς αεροπορικές αφίξεις τον Νοέμβριο ήταν αυξημένες κατά 18,5% σε σχέση με τον Νοέμβριο του 2018, ενώ συνολικά καταγράφηκαν 531 χιλιάδες διεθνείς αεροπορικές αφίξεις. Η αύξηση αυτή προέκυψε κατά κύριο λόγο στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπου παρουσιάστηκε η μεγαλύτερη αύξηση τόσο σε ποσοστιαία όσο και σε απόλυτη διαφορά +22,5%, φθάνοντας τους 319 χιλιάδες επιβάτες. Από τα περιφερειακά αεροδρόμια, σημαντική κίνηση αλλά και σημαντική αύξηση είχε μόνο το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης με 119 χιλιάδες επιβάτες (+14,1% / +15 χιλιάδες).

Η χώρα μας κατέκτησε μάλιστα την πρώτη θέση μεταξύ των ανταγωνιστικών στον γενικό δείκτη ικανοποίησης (GRI) των ξενοδοχείων με 87,2%. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται η Κροατία με 86,6%, ενώ ακολουθούν η Κύπρος και η Ισπανία με 85% αντίστοιχα και η Ιταλία με 84,3%. Την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για τη νησιωτική Ελλάδα κατέχουν οι Κυκλάδες με GRI 91,4% και την υψηλότερη θέση ικανοποίησης για την ηπειρωτική Ελλάδα η Ηπειρος με 90%.

***

Μιζέρια

Θλίψη, μιζέρια και μια αίσθηση παρακμής και παραμονής σε εποχές που έχουν τελειώσει ήταν τα συναισθήματα που σου προκαλούσε η εικόνα της κινητοποίησης – διαμαρτυρίας έξω από το θέατρο «Παλλάς» εκπροσώπων από το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, τον Πανελλήνιο Μουσικό Σύλλογο και το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα το περασμένο Σάββατο. Οχι για το τι ζητούσαν βέβαια, εκεί μαζί τους είμαστε, αλλά στο πώς! Οι καλλιτέχνες-εργαζόμενοι διεκδικούν την υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας στους χώρους του θεάματος – ακροάματος. Μέχρι εδώ καλά. Τώρα, κατά πόσο πρωτότυπος και δημιουργικός τρόπος μπορεί να θεωρηθεί να ζητείς όλα αυτά τραγουδώντας τα… κάλαντα, είναι ένα ερώτημα. Με την παρουσία μουσικών οργάνων, τα μέλη των σωματείων διασκεύασαν και τραγούδησαν χριστουγεννιάτικα κάλαντα και τραγούδια μοιράζοντας ταυτόχρονα ανακοινώσεις στους περαστικούς και στο κοινό! Και φυσικά ουδείς τους έδινε σημασία! Από την άλλη, έλειπε η αρκούδα. Μπορεί να έφταιγε κι αυτό…