Οταν σε μια έκδοση διαπιστώνεται η λεπταίσθητη συνάντηση ενός βλέμματος με τη Φύση, αλλά και με κάποια από τα εκλεκτά δημιουργήματά μας, τότε αυτό το προκύπτον έργο αξίζει ευρύτερα να κοινοποιηθεί.

Ο Γιάννης Σ. Πιέρης, ο πρόεδρος της Αναγνωστικής Εταιρείας Κέρκυρας (1836), συνθέτει ένα εκδοτικό έργο που μας χορηγεί την πόλη του και το νησί του στη μέγιστη απόλαυσή τους. Και με την πιο κομψή λιτότητα. Οπως άλλωστε και ο χαρακτήρας του.

Εχοντας τώρα στα χέρια μας το βαρύτιμο βιβλίο του «Κέρκυρα: Πορεία στον χρόνο», μαθαίνουμε πως όσο και αν προδόθηκαν η φύση και η αρχιτεκτονική επίπλωσή της, αυτά που έχουν διασωθεί είναι σπουδαία.

Ο συγγραφέας προειδοποιεί, ab initio, ότι το βιβλίο του «δεν απευθύνεται στην επιστημονική κοινότητα». Λάθος η επιφύλαξη. Σήμερα ξέρουμε πως όλες οι επιστήμες έχουν ανάγκη από παρακείμενες διηγήσεις. Αν βέβαια θέλουμε και εμείς, ως αναγνώστες, να συμμετέχουμε στην κατανόηση της πληρότητας της ζωής.

Στο έργο αυτό, για παράδειγμα, ο Γιαλλινάς «ανταγωνίζεται» το τοπίο και τα κτιστά του έργα – ακέραια ή υπόλοιπα -, όπου όμως κανείς δεν βγαίνει νικητής πάνω στον άλλον. Είναι η σύνθεση που διεκδικεί το χειροκρότημά μας. Ταυτόχρονα και όχι παράλληλα παρελαύνουν σε αυτό το βιβλίο γεγονότα, χάρτες, πορτρέτα, κριτικά κείμενα, καθημερινότητα, όλα εκείνα με τα οποία απεικονίζονται στιγμές της κοινωνικής, πολιτικής αλλά και καλλιτεχνικής ιστορίας της Κέρκυρας. Αλλά και ευρύτερα της Επτανήσου. Το βιβλίο, με πρόλογο του Σπύρου Στεφανίδη, αμύνεται και του παρόντος και των αναμνήσεων. Και έτσι σου επιτρέπει το πρώτο να το ζεις, βλέποντάς το όμως μέσα από την άδολη ποιότητα του «πρότερου απερασμένου χρόνου».

Στο βιβλίο αυτό συνέπραξαν στην επιμέλειά του ο Δημήτρης Ζυμάρης και η Φιλένη Λοράνδρου, ενώ τη γλωσσική φροντίδα είχαν η Ελένη Μαρτζούκου και η Αφροδίτη Καμάρα. Μια πλειάδα ευαίσθητων καλλιτεχνών εγγυήθηκε τη φωτογράφιση. Μια ομολογία ανάμεσα στον συγγραφέα και στους συνεργάτες του μας έχει έτσι προσφερθεί.

Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτό το βιβλίο το έχω στα χέρια μου αρκετούς μήνες. Συγχωρέστε με αν δεν μπόρεσα την απόλαυσή του να τη μοιραστώ νωρίτερα μαζί σας.

 

Ο κ. Γιάννης Μεταξάς είναι επίτιμος καθηγητής πανεπιστημίων, τακτικό μέλος της Academie Europeenne Interdisciplinaire des Sciences.