Το ερώτημα αν υπάρχει συμφωνία Τσίπρα – Θεοδωράκη έχει επανέλθει μετά τις τελευταίες αψιμαχίες στο Κίνημα Αλλαγής.
Ο Θεοδωράκης το αρνείται. Αλλά όσοι αναρωτιούνται επιστρατεύουν συγκεκριμένα επιχειρήματα.
1. Τσίπρας και Θεοδωράκης έχουν συναντηθεί δύο φορές από την αρχή του χρόνου με αφορμή τα πολυτραγουδισμένα «εθνικά θέματα».
Οι συναντήσεις κράτησαν συνολικά περίπου 4 ½ ώρες –ούτε το Μεσανατολικό να έλυναν!
Τη δεύτερη φορά (υποτίθεται) λόγω πρωθυπουργικού ενδιαφέροντος για κάποιο «Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας», το οποίο έκτοτε δεν ξανακούστηκε.
2. Ο Θεοδωράκης διαβεβαίωσε τον Τσίπρα πως θα ψηφίσει τη συμφωνία για τα Σκόπια «ό,τι κι αν πουν οι άλλοι». Αρα ότι κινείται αυτόνομα.
Αυτό ο Θεοδωράκης δεν το έχει αρνηθεί, το αντίθετο. Εχει άλλωστε αναπτύξει εσχάτως μια εκκεντρική θεωρία περί «περιοδεύουσας αντιπολίτευσης» στο όνομα κάποιας «επίλυσης προβλημάτων».
Τη Δευτέρα, ας πούμε, ψηφίζουμε για τους ομοφυλόφιλους. Την Τρίτη διαφωνούμε για τα αδέσποτα σκυλάκια. Την Τέταρτη λύνουμε μαζί το Σκοπιανό κ.ο.κ.
Κυριακές και αργίες, εκδρομή.
3. Φυσικά συμφωνία για το Σκοπιανό δεν έχει προκύψει παρά τις προσδοκίες. Τζάμπα η υπόσχεση; Οχι και τόσο τζάμπα.
Διότι μια συμφωνία με τα Σκόπια σημαίνει αυτομάτως αποχώρηση των ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση, άρα ζήτημα κυβερνητικής πλειοψηφίας. Τι να την κάνει ο Τσίπρας την ψήφο του Θεοδωράκη στο Σκοπιανό, αν δεν του στηρίξει και την κυβέρνηση;
Εδωσε ο Θεοδωράκης τέτοια διαβεβαίωση; Ουδείς μπορεί να το επιβεβαιώσει. Κάποιοι θυμίζουν όμως τον Ν. Βούτση που (χωρίς να έχει προκύψει κάτι συγκεκριμένο) μιλούσε τότε για «ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού» μέσω του Σκοπιανού. Ηξερε κάτι;
4. Αιφνιδίως και για ακατανόητους ή έστω αδιευκρίνιστους λόγους το Ποτάμι αποφάσισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να εξαντλήσει την τετραετία και οι εκλογές να γίνουν το 2019.
«Εγώ δεν θέλω πρόωρες εκλογές πριν το 2019» δήλωνε ο Θεοδωράκης στις 27/2. Μόλις προ 24ώρων επαναλάμβανε ότι «πιστεύει στην ολοκλήρωση των εκλογικών κύκλων» και διαφώνησε δημοσίως με τη Φώφη για το αίτημα εκλογών δηλώνοντας ότι «δεν παίρνει εντολές».
Συνεπώς όχι μόνο δεν κάνει αντιπολίτευση διότι λύνει προβλήματα αλλά ούτε εκλογές θέλει. Παρ’ όλο που διακηρύσσει ότι «η χώρα χρειάζεται μια μεγάλη πολιτική αλλαγή» (5/5).
Πώς μπορεί να προκύψει η «πολιτική αλλαγή» χωρίς εκλογές; Μόνο με αλλαγή κυβερνητικής πλειοψηφίας στην ίδια Βουλή –στοιχειώδες!
Αυτά σε επίπεδο Θεοδωράκη. Διότι αν πάμε σε επίπεδο Σπ. Δανέλλη η ρητορική πλέον είναι πανομοιότυπη με του ΣΥΡΙΖΑ –απροσχημάτιστα.
Εξαρτάται από τον Θεοδωράκη πότε θα γίνουν εκλογές; Ενδεχομένως όχι.
Αλλά αν βαφτιστεί «εθνικά επωφελές» να μη γίνουν εκλογές (Δανέλλης, 4/5) τότε η αποφυγή εκλογών και η στήριξη της κυβέρνησης καθίστανται εθνικός στόχος. Και ωραίο άλλοθι.
6. Ηδη από την αρχή του χρόνου η στροφή του Ν. Μαραντζίδη (του οποίου η επιρροή στην ηγετική ομάδα του Ποταμιού θεωρείται ισχυρή…) προμήνυε για πολλούς την κωλοτούμπα.
Η θεωρία της λήθης και το «περασμένα, ξεχασμένα» που επινόησε ο καθηγητής υπονοούν προφανώς να ξεχαστούν όσα ενοχλούν στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι άλλοι δεν έχουν κάνει κάτι ενοχλητικό.
Υποτίθεται ότι η λήθη πρέπει να επέλθει στο όνομα της καταπολέμησης του διχασμού και του εμφυλιοπολεμικού κλίματος, το οποίο πάντως ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε και συντηρεί. Οι συνακόλουθες αστειότητες περί κανονικότητας και σοσιαλδημοκρατικής στροφής του ΣΥΡΙΖΑ μάλλον ενεργοποιούνται για να δικαιολογηθεί η κωλοτούμπα.
Κυρίως όταν την ίδια στιγμή τα ίδια πρόσωπα (Μαραντζίδης, Δανέλλης, Κύρκος) ανακαλύπτουν «ακροδεξιά» ή «συντηρητική στροφή της ΝΔ» –όπως λέει κι ο ΣΥΡΙΖΑ… Ζαλιστήκαμε με τόσες στροφές!
Αλλά έτσι το πρόσχημα βαπτίζεται πλέον σε κολυμπήθρα παραλογισμού.
Τα παραπάνω έχουν ασφαλώς τη σημασία τους. Αλλά ουδείς μπορεί να προεξοφλήσει εξ αυτών ότι υπάρχει συμφωνία Τσίπρα – Θεοδωράκη.
Ούτως ή άλλως στην ελληνική πολιτική η ανοησία αποτελεί συνήθως αυτόνομο μέγεθος. Δεν χρειάζεται να ενταχθεί σε συμφωνίες οιουδήποτε είδους.
Δανεικά
Με αφορμή τη συζήτηση στη Βουλή για την αναδοχή και την υιοθεσία, ο Πρωθυπουργός αποκάλεσε τον Μητσοτάκη «δήθεν φιλελεύθερο».
Ενώ η υπουργός Θεανώ Φωτίου αποφάνθηκε ότι «η ΝΔ σύρεται στις πιο σκοτεινές και αντιδραστικές απόψεις».
Καμία αντίρρηση. Μόνο που ο ένας είναι Πρωθυπουργός και η άλλη υπουργός χάρη στον Κατσίκη που δεν θεωρείται και επιτομή της προόδου. Χωρίς τον Κατσίκη θα έπιναν ακόμη φραπέδες στην Κουμουνδούρου.
Και αφού έγιναν κυβέρνηση χάρη στον Κατσίκη, όταν ο Κατσίκης δεν ευκαιρεί πουλάνε πρόοδο χάρη στη Φώφη και στον Βενιζέλο που ψηφίζουν τα νομοσχέδια.
Ολα με δανεικά, δηλαδή. Εκτός από το θράσος. Αυτό το έχουν από το σπίτι τους.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ