Σχέδιο «έκτο κόμμα»

Ολες οι κυβερνήσεις που έχω γνωρίσει πέρασαν από τέσσερα στάδια.

Ολες οι κυβερνήσεις που έχω γνωρίσει πέρασαν από τέσσερα στάδια.
Πρώτον. Κοιτούν πώς θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές.
Δεύτερον. Οταν συνειδητοποιήσουν ότι δεν μπορούν να τις κερδίσουν, κοιτούν πώς δεν θα τις κερδίσει ο αντίπαλος. Η λογική της ομηρείας.
Τρίτον. Οταν συνειδητοποιήσουν ότι θα κερδίσει ο αντίπαλος, ελπίζουν ότι δεν θα κερδίσει με αυτοδυναμία. Η λογική της ακυβερνησίας.
Τέταρτον. Οταν καταλάβουν ότι μπορεί να πάρει αυτοδυναμία, προσπαθούν να αποδυναμώσουν προκαταβολικά τη διακυβέρνησή του ώστε να συντομεύσουν τη διάρκειά της. Η λογική της παρένθεσης.
Η σημερινή κυβέρνηση κινείται πλέον μεταξύ τρίτου και τέταρτου σταδίου.
Το βράδυ των εκλογών δύο αριθμοί θα δείξουν πού ακριβώς θα ποντάρει: στην ακυβερνησία ή στην παρένθεση;
Ο πρώτος αριθμός θα είναι η κοινοβουλευτική δύναμη της ΝΔ. Λόγω του εκλογικού συστήματος, ο αριθμός εδρών δεν έχει καμία σχέση με την επίδοση του δεύτερου ή του τρίτου κόμματος.
Εξαρτάται αποκλειστικά από την επίδοση του πρώτου κόμματος επί του ποσοστού που εκπροσωπείται στη Βουλή.
Για παράδειγμα, αν η ΝΔ πάρει 37% και στη Βουλή εκπροσωπηθεί το 90% του εκλογικού σώματος, το κοινοβουλευτικό ποσοστό της ΝΔ είναι 41,7%. Παίρνει (περίπου) 155 έδρες –είτε ο ΣΥΡΙΖΑ υπολείπεται είκοσι ποσοστιαίες μονάδες, είτε μόνο μία ψήφο…
Ο δεύτερος αριθμός είναι η προεδρική πλειοψηφία των 180 εδρών. Και αυτός θα προκύψει (καταρχήν) από το άθροισμα των εδρών ΝΔ και ΚΙΝΑΛ.
Πάμε παρακάτω. Οσο κι αν φαίνεται περίεργο, ο δεύτερος αριθμός είναι πιο σημαντικός από τον πρώτο.
Ολες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ έχει ως χαμηλότερο εκλογικό επίπεδο το 34%, άρα κινείται ήδη στα όρια της αυτοδυναμίας. Το πιθανότερο σήμερα σενάριο είναι ότι θα την πάρει.
Αλλά και αν δεν το επιτύχει, θα μπορέσει λογικά να συμπράξει με το ΚΙΝΑΛ, οπότε κυβερνητική και προεδρική πλειοψηφία θα ταυτιστούν.
Σημειώστε ότι η ΚΟ του ΚΙΝΑΛ που αναμένεται να εκλεγεί θα αποτελείται στη συντριπτική πλειοψηφία της από παλαιά στελέχη του ΠαΣοΚ και της συγκυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
Από τους υπολοίπους (Ποτάμι, ΚΙΔΗΣΟ, ΔΗΜΑΡ κ.λπ.) μόνο ο Γ. Παπανδρέου αναμένεται να εκλεγεί, και αυτός επειδή δεν χρειάζεται σταυρό προτίμησης. Ενδεχομένως με σταυρό να βγει και ο Γ. Καμίνης. Οιοσδήποτε άλλος θα αποτελέσει τρομερή έκπληξη.
Με άλλα λόγια, οι 151 έδρες (και περισσότερες) είναι μάλλον απλό. Οι 180 δεν είναι. Για να τις μαζέψουν χρειάζεται ΝΔ και ΚΙΝΑΛ να αθροίσουν πάνω από 46% των ψήφων με τις προϋποθέσεις που περιγράψαμε.
Εκεί πλέον στρέφεται το κυβερνητικό σχέδιο: πώς θα δυσκολέψουν την προεδρική εκλογή. Την οποία ο Κ. Μητσοτάκης θα φέρει προφανώς πιο μπροστά, μέσα στο β’ εξάμηνο 2019.
Στην αναζήτηση των 180 εδρών ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχουν ένα ισχυρό χαρτί: τη «Βουλή πέντε κομμάτων» που φαίνεται να προμηνύουν οι δημοσκοπήσεις.

Αν ισχύσει κάτι τέτοιο θεωρείται απίθανο ΣΥΡΙΖΑ, ΧΑ και ΚΚΕ να συγκεντρώσουν 121 έδρες για να μπλοκάρουν την εκλογή. Θα πρέπει, ας πούμε, ο ΣΥΡΙΖΑ να πάρει πάνω από 30%!
Και γι’ αυτό η κυβέρνηση (και επιχειρηματικοί κύκλοι που τη στηρίζουν) καλοβλέπουν τη δημιουργία ενός κόμματος από μια πανσπερμία δεξιών αποστράτων που δεν γουστάρουν τον Μητσοτάκη (Παπακώστα, Αντώναρος, Ψωμιάδης, Φαήλος Κρανιδιώτης, Βελόπουλος, Καρατζαφέρης κ.λπ.) και οι οποίοι θα μπορούσαν να συμπράξουν με τον Καμμένο και τα υπολείμματα των ΑΝΕΛ.
Θα κόψουν ψήφους από τη ΝΔ; Οχι. Αλλά αν μπουν στη Βουλή, θα δυσκολέψουν τη συγκρότηση προεδρικής πλειοψηφίας και θα υπηρετήσουν τη λογική της παρένθεσης. ‘Η θα επιβάλουν μια επανεκλογή Παυλόπουλου, κάτι το οποίο αποκλείει το ΚΙΝΑΛ.
Γι’ αυτό η «επιχείρηση έκτο κόμμα» είναι στην πραγματικότητα ένα κυβερνητικό σχέδιο πολιτικής κρίσης και αστάθειας. Χωρίς πολλές πιθανότητες επιτυχίας. Αλλά ποτέ δεν ξέρεις.

Προσωπικά

Για τον άτυχο συμπολίτη μας που δολοφονήθηκε μέσα στο σπίτι του προσπαθώντας να προστατεύσει την οικογένειά του θέλω να πω δυο πράγματα.
Πρώτον, δεν θα ήθελα καθόλου να βρεθώ στη θέση των καθαρμάτων που τον σκότωσαν όταν και εφόσον συλληφθούν. Ελπίζω η αστυνομία να το πάρει προσωπικά.
Δεύτερον, δεν θα ήθελα καθόλου να βρεθώ στη θέση του Παρασκευόπουλου αν αποδειχθεί ότι τα καθάρματα βγήκαν από τη φυλακή με δικό του νόμο.
Για να είμαι ειλικρινής, στη θέση του Παρασκευόπουλου δεν θα ήθελα ούτως ή άλλως να βρίσκομαι με όσα καυχιέται ότι έχει κάνει.
Εβγαλε τους βαρυποινίτες από τη φυλακή. Και τους έβαλε σπίτια μας. Πράγμα το οποίο πολλοί παίρνουμε προσωπικά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.