Σημαντικές αλλαγές στις ειδικότητες και στις εξειδικεύσεις των γιατρών και των οδοντιάτρων δρομολογεί η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ύστερα από 24 χρόνια. Η πρόταση του Κεντρικού Συμβουλίου Υγείας (ΚΕΣΥ), που αφορά τόσο την εισαγωγή νέων ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων στο πρόγραμμα όσο και την αύξηση των ετών για την απόκτησή τους, έχει ήδη σταλεί στο υπουργείο Υγείας και αναμένεται η θεσμοθέτησή της.

Οι νέες εξειδικεύσεις

Σύμφωνα με την τελική πρόταση του ΚΕΣΥ θεσμοθετούνται η νέα ιατρική ειδικότητα της Ιατρικής Γενετικής και οι νέες εξειδικεύσεις της Επειγοντολογίας και της Διαβητολογίας, ενώ στους οδοντιάτρους θεσπίζεται μια νέα ειδικότητα που αφορά τη διενέργεια μικροεπεμβάσεων στη στοματική κοιλότητα η οποία δεν έχει ακόμη «βαπτιστεί», κυρίως λόγω των εκπεφρασμένων αντιδράσεων των γναθοχειρουργών. Παράλληλα, υπάρχει ανοιχτή συζήτηση για τη θέσπιση δύο ακόμα ειδικοτήτων ή εξειδικεύσεων: της Αθλητιατρικής και της Γηριατρικής. Με την εισαγωγή νέων ιατρικών ειδικοτήτων και εξειδικεύσεων στο σύστημα, η ηγεσία του υπουργείου Υγείας ευελπιστεί ότι θα αναχαιτιστεί μέρος των πτυχιούχων Ιατρικής που μεταβαίνουν σε άλλες χώρες για τη λήψη ειδικότητας. «Εμμέσως επηρεάζονται δύο κατηγορίες νέων γιατρών: αυτοί που φεύγουν στο εξωτερικό διότι θεωρούν ότι δεν είναι ποιοτική η εξειδίκευση στην Ελλάδα και εκείνοι που δεν μπορούσαν να κάνουν στη χώρα μας την εξειδίκευση που ήθελαν. Οι αλλαγές που δρομολογούνται σε αυτόν τον τομέα θα καλύψουν επιστημονικά κενά και θα δώσουν προοπτικές επαγγελματικής απασχόλησης» λέει παράγοντας του χώρου της Υγείας.
Αξίζει να αναφερθεί ότι την τελευταία δεκαετία περισσότεροι από 3.635 ειδικευόμενοι γιατροί έφυγαν από νοσοκομεία της Αθήνας για το εξωτερικό. Ειδικότερα το 2017, από την αρχή του χρόνου, 253 ειδικευόμενοι ζήτησαν πιστοποιητικά για το εξωτερικό από τον Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΙΣΑ, το 2016 δόθηκαν 1.168 πιστοποιητικά για το εξωτερικό. Από αυτά, τα 306 αφορούσαν ανειδίκευτους γιατρούς.
Οσο για τη συζήτηση που έχει ανοίξει για την εισαγωγή της Αθλητιατρικής και της Γηριατρικής στο πρόγραμμα εξειδικεύσεων, έρχεται μετά τη διαπίστωση ότι οι γιατροί που δηλώνουν τη μία ή την άλλη ειδικότητα δεν έχουν λάβει σχετική εξειδίκευση. «Οι αθλητίατροι που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα είναι, στην πλειονότητά τους, ορθοπαιδικοί. Ωστόσο η Αθλητιατρική δεν είναι μόνο πόδια, είναι και καρδιά και πνεύμονες και πολλά άλλα όργανα» σχολιάζει.

Χρόνος εκπαίδευσης

Αλλαγές σχεδιάζονται και σε άλλες δύο σημαντικές ειδικότητες, αυτές της Παιδιατρικής, της Γενικής Ιατρικής και της Χειρουργικής. Στην Παιδιατρική και στη Γενική Χειρουργική αυξάνονται τα χρόνια ειδικότητας σε πέντε από τέσσερα που είναι σήμερα, ενώ εισάγεται για πρώτη φορά εκπαιδευτικό πρόγραμμα στην ειδικότητα της Χειρουργικής. «Οσο κι αν ακούγεται περίεργο, στη Χειρουργική δεν υπήρχε εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Για πρώτη φορά θα έχουν δεδομένο τι πρέπει να γνωρίζει ο κάθε γιατρός προκειμένου να γίνει χειρουργός» τονίζει.
Ετσι, το νέο πρόγραμμα το οποίο είναι προϊόν ομάδων εργασίας στις οποίες συμμετείχαν 600 γιατροί, θα περιλαμβάνει συνολικά 45 ειδικότητες και ιατρικές εξειδικεύσεις, οι οποίες θα αυξηθούν όταν ολοκληρωθεί η συζήτηση για την Αθλητιατρική και τη Γηριατρική.
Αναφορικά με τον συνολικό χρόνο εκπαίδευσης των ειδικοτήτων, αυτός θα είναι:
¢ Επτά χρόνια στην Αγγειοχειρουργική, στη Νευροχειρουργική, στη Χειρουργική Θώρακος και στη Χειρουργική Παίδων.
¢ Εξι χρόνια θα είναι στην Αιματολογία, στην Αλλεργιολογία, στη Γαστρεντερολογία, στην Ενδοκρινολογία (που ο τίτλος της αλλάζει και γίνεται Ενδοκρινολογία –Διαβήτης –Μεταβολισμός), στην Καρδιολογία, στη Νεφρολογία, στην Ορθοπαιδική και Τραυματολογία, στην Παθολογική Ογκολογία, στην Πλαστική Χειρουργική, στην Πνευμονολογία –Φυματολογία, στη Ρευματολογία και στη Χειρουργική.
¢ Πέντε χρόνια θα είναι ο χρόνος εκπαίδευσης στην Ακτινολογία, στην Ακτινοθεραπευτική Ογκολογία, στην Αναισθησιολογία, στη Γενική Ιατρική, στη Δερματολογία και Αφροδισιολογία, στη Δημόσια Υγεία –Κοινωνική Ιατρική, στην Εσωτερική Παθολογία, στην Ιατρική Βιοπαθολογία / Εργαστηριακή Ιατρική, στη νέα ειδικότητα της Ιατρικής Γενετικής, στην Ιατροδικαστική, στη Μαιευτική και Γυναικολογία, στη Νευρολογία, στην Ουρολογία, στην Παιδιατρική, στην Παιδοψυχιατρική, στην Πυρηνική Ιατρική, στη Στοματική και Γναθοπροσωπική Χειρουργική (Ιατρική και Οδοντιατρική Ειδικότητα), στη Φυσική Ιατρική και Αποκατάσταση, στην Ψυχιατρική και στην Ωτορινολαρυγγολογία.
¢ Τέσσερα χρόνια στην Ιατρική Εργασίας και Περιβάλλοντος και στην Οφθαλμολογία.
¢ Τρία χρόνια στην Ορθοδοντική και πέντε στην Εργαστηριακή Γενετική.

Οι πανελλαδικές εξετάσεις

Από τον Σεπτέμβριο του 2018 αλλάζει η διαδικασία λήψης ιατρικής ειδικότητας. Καθιερώνονται οι πανελλαδικές εξετάσεις οι οποίες θα γίνονται έως τέσσερις φορές τον χρόνο (ανάλογα με την προσέλευση και την ειδικότητα) σε δύο εξεταστικά κέντρα, στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, και θα αξιολογούνται όλοι από κοινή επιτροπή. Οι εξετάσεις θα είναι γραπτές και προφορικές. Στις γραπτές εξετάσεις θα υπάρχει βαθμός. Οι εξεταζόμενοι θα πρέπει να έχουν εξασφαλίσει τη βάση στα γραπτά, η οποία θα είναι το «5», για να προχωρήσουν στα προφορικά. Κάθε επιτυχώς εξετασθείς, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, θα λαμβάνει τίτλο ειδικότητας με βαθμό (Αριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς). Η αξιολόγηση αυτή θα λαμβάνεται υπόψη σε μελλοντικές προκηρύξεις για κατάληψη θέσεων στο ΕΣΥ. Κάθε εξεταστική υποομάδα θα απαρτίζεται από τρεις εξεταστές. Η επιλογή των εξεταστών θα είναι από ολόκληρη την Ελλάδα και θα πραγματοποιείται από κατάλογο εκπαιδευτών ύστερα από πρόταση της αντίστοιχης Ομάδας Εργασίας Ειδικότητας για τη διενέργεια της εξεταστικής διαδικασίας και σχεδιάζεται να αλλάζει σε κάθε εξεταστική περίοδο.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ