Σύμφωνα με τον συντονιστή των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας των Γιατρών του Κόσμου κ. Πάνο Δούρο, το πρώτο διήμερο υπήρχε μεγάλη προσέλευση στα ιατρεία της περιοχής, κυρίως για την αντιμετώπιση πνευμονολογικών περιστατικών. Τις τελευταίες ημέρες, πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται τους ψυχολόγους και τους κοινωνικούς λειτουργούς.
Μόνιμος κάτοικος στο Μάτι. Εκεί ζει μαζί με τη μητέρα του και τη σύντροφό του, η οποία απουσίαζε. Το σπίτι τους και το αυτοκίνητό τους κάηκαν ολοσχερώς. Οι ίδιοι όμως σώθηκαν. Ο κ. Ράμφος ήρθε αντιμέτωπος με καταστάσεις οι οποίες δεν χρειάζεται, ούτε είναι σωστό, να περιγραφούν.
Ο πόνος τους ήταν βουβός. Το βλέμμα τους χαμένο. Μπορεί να σώθηκαν από τις θανατηφόρες φλόγες και να δοξάζουν την τύχη τους για αυτό, αλλά όχι, δεν μπορούν να χαρούν. Δεν μπορούν να χαμογελάσουν. Δεν μπορούν να ξεχάσουν...
Συγκινητική είναι η μεγάλη προσέλευση των πολιτών στα Νοσοκομεία «Σισμανόγλειο», «Θριάσιο», «Ελπίς», προκειμένου να δώσουν αίμα για τους δεκάδες εγκαυματίες που νοσηλεύονται. Και στα τρία νοσοκομεία η αναμονή έφθανε τις τέσσερις ώρες.
Ευθεία απειλή για τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων είναι η επέκταση έως το 2022 του μηχανισμού αυτόματων επιστροφών (clawback).
Την πρόθεση του υπουργείου Υγείας να έχει υπό τον έλεγχό του το Νοσοκομείο «Ερρίκος Ντυνάν», χωρίς όμως τους εργαζόμενους, φέρεται να αποκάλυψε ο υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός στους εκπροσώπους των νοσοκομειακών γιατρών (ΟΕΝΓΕ).
Οριακή είναι η λειτουργία κλινικών και τμημάτων του Θριάσιου Νοσοκομείου, κάτι το οποίο αντικρίζει κανείς στο σύνολο των μονάδων του Εθνικού Συστήματος Υγείας.
Μια σημαντική παράμετρο η οποία μπορεί να επιφέρει αλλαγές στη διάγνωση της στεφανιαίας νόσου αποκαλύπτει νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στην έγκριτη Αμερικανική Επιθεώρηση JACC (Journal of the American College of Cardiology).
Αδικαιολόγητη χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της νέας Επιτροπής Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ), καθηγητής Φαρμακολογίας στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Κούβελας, την ανησυχία της αγοράς για το clawback
Ηπια, αλλά όχι αδιάφορη, κινητικότητα παρουσιάζει το τελευταίο διάστημα ο χώρος της Υγείας.
Η εκπεφρασμένη πρόθεση της κυβέρνησης για εξαγορά (ή εκμίσθωση;) του Νοσοκομείου «Ερρίκος Ντυνάν», το μεσημέρι της Πέμπτης, έσκασε σαν βόμβα στο ήδη ανταριασμένο τοπίο της ιδιωτικής υγείας.
Στο 20% του συνολικού φορτίου νοσηρότητας στην Ελλάδα και στο 9,5% της δημόσιας δαπάνης για την υγεία αντιστοιχούν τα κακοήθη νεοπλάσματα. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μελέτης αναδείχθηκαν ως βασική προτεραιότητα για την κατανομή των πόρων.
Με απεργιακές κινητοποιήσεις στα Δημόσια Νοσοκομεία απαντούν οι υγειονομικοί στις απολύσεις συμβασιούχων συναδέλφων τους.
Αλλάζει σταδιακά το τοπίο των εξαρτήσεων στη χώρα μας, σύμφωνα με τα απολογιστικά στοιχεία που παρουσίασε τη Δευτέρα το ΚΕΘΕΑ.
Αναταραχή τόσο στον ιατρικό κόσμο όσο και στους κόλπους των χρονίων πασχόντων προκαλεί το σχέδιο της κυβέρνησης για την ανάπτυξη της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας με τη δημιουργία των ΤΟΜΥ (Τοπικές Μονάδες Υγείας) - αρκετών εντός των υπαρχόντων Κέντρων Υγείας ελλείψει διαθέσιμων χώρων - και την εγκαθίδρυση του συστήματος παραπομπής από τον οικογενειακό γιατρό προς την εξειδικευμένη φροντίδα. Μέχρι στιγμής, η προσέλευση του ιατρικού κόσμου για τη συμμετοχή του στο σύστημα δεν είναι ζωηρή.
Η κατάθλιψη και το άγχος είναι οι σημαντικότερες και συχνότερες ψυχολογικές διαταραχές που αγγίζουν πάνω από το 50% των ατόμων με σκλήρυνση κατά πλάκας. Σε πολλές περιπτώσεις δεν διαγιγνώσκονται - κυρίως η κατάθλιψη - και κατά συνέπεια δεν αντιμετωπίζονται, επηρεάζοντας έτσι τη λειτουργικότητα, τη συμμόρφωση στη θεραπεία και την ποιότητα ζωής ασθενούς και οικογένειας.
Τη δυσλειτουργία του ΕΚΑΒ στη Βόρεια Ελλάδα, που βίωσε από τη θέση του ασθενή καταγγέλλει με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΚΑΒ ο αντιδήμαρχος Παιονίας κ. Ελευθέριος Γαρόπουλος.
Με απόλυση κινδυνεύουν οι επικουρικοί γιατροί η θητεία των οποίων υπερβαίνει το 24μηνο. Αυτό σημαίνει ότι τα Νοσοκομεία, τα οποία βασίζονται κυρίως στους επικουρικούς γιατρούς καθώς δεν γίνονται προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα λειτουργίας.
Την έντονη αντίδραση των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γιατρών ΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ (ΠΟΣΕΥΠΕΟΠΥΥ-ΠΕΔΥ) προκάλεσε το μήνυμα που εμφανίζεται από τις 13 Ιουνίου, στις ηλεκτρονικές συνταγές και στα παραπεμπτικά εξετάσεων, το οποίο στην ουσία του ενημερώνει τους ασφαλισμένους ότι πρέπει να εγγραφούν σε οικογενειακό γιατρό πριν την επομένη προγραμματισμένη επίσκεψή τους σε γιατρό της ΠΦΥ (Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας).
Χωρίς εθνικό σχέδιο δράσης κατά των ναρκωτικών και με σοβαρές ελλείψεις προσωπικού στις μονάδες «στεγνών» προγραμμάτων απεξάρτησης του ΚΕΘΕΑ θα εορταστεί εφέτος στην Ελλάδα η 26η Ιουνίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών.