Το πόσο ζορισμένο είναι πλέον το σύστημα Τσίπρα φάνηκε κατά την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή. Ενας πρωθυπουργός προβληματισμένος, άκεφος, κουρασμένος, αγχωμένος, χωρίς τη σπιρτάδα που τον διέκρινε στις προηγούμενες κοινοβουλευτικές εμφανίσεις του. Ενας Αλέξης Τσίπρας που έφτασε στο σημείο να διαμαρτυρηθεί επειδή έχασε… «πολύτιμο χρόνο» προσερχόμενος στη Βουλή για να ψηφίσει τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής που ζήτησε η ΝΔ. Δήλωση που σχολιάστηκε δυσμενώς από την αντιπολίτευση, η οποία έκανε λόγο για «πρωθυπουργική αλαζονεία που χορηγεί η εξουσία» ή για «απουσία πολιτικής παιδείας».
nnn
Ο συνδυασμός πολλών ανοικτών θεμάτων που διαχειρίζεται ο Πρωθυπουργός σχεδόν μόνος του, αφού δεν έχει πλέον εμπιστοσύνη στους αρμόδιους υπουργούς του, αρχίζουν να τον ζορίζουν πολιτικά. Δύσκολα και περίπλοκα ζητήματα, όπως το Μακεδονικό, τα ελληνοτουρκικά, το Αλβανικό, το Κυπριακό, οι τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Κύπρο, η έξοδος τον Αύγουστο της χώρας στις αγορές, η συζήτηση για το χρέος, το πρόγραμμα για τη μεταμνημονιακή εποχή, η σκανδαλολογία κ.τ.λ., όλα αυτά έκαναν τον κ. Τσίπρα να χάσει τη «λάμψη» του. Κουβαλά, δηλαδή, ένα φορτίο πολύ βαρύ για τους ώμους του.


Αναζητεί νέους συμμάχους

Ηδη άρχισε να αναζητεί νέους συμμάχους για την κυβέρνησή του, μετά την εμφανή αποστασιοποίησή του από τον «συγκυβερνήτη» του Πάνο Καμμένο. Το θέμα της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών το έχει πάρει αποκλειστικά επάνω του μέσω των διπλωματικών του συμβούλων, ενώ κάλεσε τηλεφωνικώς τον Στ. Θεοδωράκη να προσέλθει τη Δευτέρα στο Μέγαρο Μαξίμου για να συζητήσουν την ίδρυση Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας (ΣΕΑ) βάσει μιας πρότασης που κατήρτισε το Ποτάμι.
nnn
Και όμως, η προτίμηση του κ. Τσίπρα προς τον κ. Θεοδωράκη έφερε τα πάνω κάτω στο πολιτικό σκηνικό. Να ξέρετε κατ’ αρχάς ότι πρόταση, και μάλιστα ολοκληρωμένη, για τη σύσταση ΣΕΑ έκαναν πρώτος ο Κ. Μητσοτάκης και η ΝΔ. Ο κ. Τσίπρας παρακάμπτει τον κ. Μητσοτάκη και απευθύνεται στον κ. Θεοδωράκη, αναζητώντας (μάλλον απεγνωσμένα) στο πρόσωπό του την πολυπόθητη συναίνεση, τώρα που δεν εμπιστεύεται πλέον τον κ. Καμμένο και που αρχίζουν τα δύσκολα με τα εθνικά και οικονομικά ζητήματα.
nnn
Ο κ. Θεοδωράκης αποδέχθηκε, όπως ήταν αναμενόμενο, την πρωθυπουργική πρόταση, προκαλώντας όμως την έκρηξη της Φώφης Γεννηματά, πλην όμως ουδόλως απασχολεί το ζήτημα αυτό τον επικεφαλής του Ποταμιού (παραμονές μάλιστα του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής), τη στιγμή που θα βρεθεί στο πρωθυπουργικό γραφείο, παρουσιάζοντας με άνεση και μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες την πρότασή του για τη σύσταση ίσως του σημαντικότερου κυβερνητικού οργάνου, του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας.
nnn
Τώρα θα πείτε, τρία χρόνια στην κυβέρνηση ο κ. Τσίπρας και ποτέ δεν σκέφτηκε την ίδρυση ενός τέτοιου Συμβουλίου –το οποίο να σημειώσω ότι λειτουργεί σε όλες τις αναπτυγμένες χώρες αλλά και στη γειτονιά μας –και περιμένει ενημέρωση από τον Στ. Θεοδωράκη; Μαθαίνω λοιπόν ότι πολλές φορές προτάθηκε στον Πρωθυπουργό (σε αυτές τις ατέλειωτες κλειστές συσκέψεις στο Μαξίμου) η σύσταση του ΣΕΑ, πλην όμως κάποιος υπουργός που νόμιζε ότι με ένα τέτοιο Συμβούλιο θα έχανε αρμοδιότητες απέρριπτε την πρόταση. Ο κ. Τσίπρας, που δεν είναι της εσωκομματικής ή ενδοκυβερνητικής ρήξης, δεν του χαλούσε το χατίρι. Αφήστε που οι υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας δύσκολα πλέον ανταλλάσσουν «καλημέρα».

Θα τους στριμώξει ο Βενιζέλος

Κάτι μου λέει ότι με την παρέμβαση του Ευ. Βενιζέλου την προσεχή Τρίτη το απόγευμα στην προανακριτική επιτροπή της Βουλής για τη Novartis θα ξεκαθαρίσει πλήρως το τοπίο για τις πραγματικές προθέσεις και επιδιώξεις της πλειοψηφίας ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ ως προς τον ρόλο που θα διαδραματίσει η Επιτροπή. Αν δηλαδή θα μπει στην ουσία της διερεύνησης της υπόθεσης βάσει της εντολής που έλαβε από την Ολομέλεια, πράγμα που μου φαίνεται «χλωμό», ή αν θα την αναπέμψει στη Δικαιοσύνη δηλώνοντας η ίδια αναρμόδια. Από τις μέχρι τώρα τοποθετήσεις βουλευτών της πλειοψηφίας φαίνεται ότι είναι αποφασισμένη να μην παρεκκλίνει από τη γραμμή που έχει εξ αρχής ακολουθήσει, δηλαδή την αναρμοδιότητα της Επιτροπής να μπει στην ουσία της υπόθεσης. Ωστόσο, η αποχώρηση του ΚΚΕ και η διαφαινόμενη αποχώρηση της ΝΔ, ίσως και της ΔΗΣΥ και ενδεχομένως και του Ποταμιού, διαμορφώνει νέα δεδομένα.

nnn

Πρακτικά, δηλαδή, ακυρώνει την τακτική της πλειοψηφίας, η οποία θα κληθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα: γιατί διέσυρε δέκα πολιτικά πρόσωπα παραπέμποντάς τους σε προανακριτική επιτροπή για να καταλήξει (και μάλιστα εκ των προτέρων) ότι είναι αναρμόδια, και άρα δεν συντρέχει λόγος διερεύνησης εκ μέρους της Βουλής της πολύκροτης υπόθεσης. Το επιχείρημα ότι η Βουλή, βάσει του νόμου περί ευθύνης υπουργών, ήταν αναγκασμένη να παραπέμψει τα αναφερόμενα πρόσωπα σε Προανακριτική δεν ευσταθεί.
nnn
Το θέμα της αρμοδιότητας ή της παραγραφής των αδικημάτων θα μπορούσε να διευκρινιστεί από το προβλεπόμενο Τριμελές Γνωμοδοτικό Συμβούλιο που θα έκανε έλεγχο των στοιχείων της κατηγορίας και αξιολόγηση της ουσιαστικής βασιμότητάς τους. Κάποιοι προτίμησαν τον διασυρμό των δέκα πολιτικών προσώπων και εν τέλει τον αυτοδιασυρμό τους, καθώς όλοι θεωρούν σχεδόν βέβαιη την (προδιαγεγραμμένη) κατάληξη των εργασιών της Επιτροπής με την επιστροφή της υπόθεσης στον φυσικό δικαστή.

Η επιθυμία που γίνεται πράξη

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής επί της προτάσεως της ΝΔ για σύσταση ειδικής κοινοβουλευτικής επιτροπής του άρθρου 86 του Συντάγματος και 155 του Κανονισμού της Βουλής, ο βουλευτής Ηλείας και κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Τζαβάρας βλέποντας να ανέρχονται στο βήμα διάφοροι υπουργοί, μεταξύ των οποίων και… εξωκοινοβουλευτικοί, με έκδηλη αγανάκτηση και έντονο προβληματισμό ακούστηκε να λέει:
nnn

«Τελικά επί κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑ η κοινοβουλευτική διαδικασία καθημερινά καταρρακώνεται, με αποτέλεσμα να έχει ξεπέσει τόσο πολύ ώστε να υπακούει στο αξίωμα της κυβέρνησης Τσίπρα «είναι η επιθυμία μας που γίνεται πράξη»».
Ο Κανονισμός της Βουλής με τον τρόπο αυτόν έχει πλέον περιπέσει με την ανοχή όλων σε αχρησία και ο μόνος κανόνας που επιβάλλει ποιος έχει δικαίωμα λόγου ή παρέμβασης στις εργασίες του Κοινοβουλίου εν ολομελεία είναι η ανεξέλεγκτη και πολλές φορές άκριτη θέληση της κυβέρνησης και του προεδρείου.
nnn
Για να ξέρετε ακριβώς τι συμβαίνει, η Ολομέλεια της Βουλής συνεδρίασε για να ασκήσει την εξαιρετική και μοναδική αρμοδιότητά της που έχει δικαστικό χαρακτήρα, δηλαδή αφορά την άσκηση ποινικής δίωξης κατά μελών της κυβέρνησης ή υφυπουργών, και είναι εντελώς διαφορετική από τις κανονικές της αρμοδιότητες (νομοθετική και κοινοβουλευτικός έλεγχος). Είναι φανερό ότι η αρμοδιότητα αυτή που ανατίθεται αποκλειστικά στη Βουλή αφορά μόνο τα μέλη του Κοινοβουλίου, κατ’ επέκταση οι μόνοι που έχουν δικαίωμα λόγου είναι οι βουλευτές και εκ των υπουργών μόνον όσοι διαθέτουν τη βουλευτική ιδιότητα.

Σπασμένο τηλέφωνο…

Ακόμη κι αν δεν έχουμε πρόωρη προσφυγή στις κάλπες εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2018, όπως προβλέπει η αντιπολίτευση, και οι εκλογές γίνουν στο τέλος της τετραετίας, το 2019 (ή έστω μαζί με τις ευρωεκλογές την άνοιξη του 2019), η κυβέρνηση φαίνεται πως κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς.

nnn

Τον τόνο έδωσε (ηθελημένα ή άθελά του, ποιος ξέρει) ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος μιλώντας σε εκδήλωση της ΓΣΕΒΕE δεσμεύθηκε για μείωση της εξαιρετικά «υψηλής φορολογίας» μετά την ελάφρυνση του χρέους. Πάντως ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να ενημερώνει για την κεντρική κυβερνητική γραμμή και τον… υπουργό Οικονομικών.

nnn

Γιατί το λέω αυτό; Επειδή προ 20ημέρου ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είχε απορρίψει το ενδεχόμενο μείωσης των φόρων για τη μεσαία τάξη υποστηρίζοντας ότι θα δημιουργηθεί «ένα δημοσιονομικό πρόβλημα και τότε θα γίνουν περικοπές στο κοινωνικό κράτος».

***

Στις ΗΠΑ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης πηγαίνει για δύο λόγους: Για να συναντήσει τον γιο του που φοιτά στη Βοστώνη και για επαφές κυρίως με επενδυτές στη Νέα Υόρκη. Θα δώσει συνεντεύξεις σε μεγάλα αμερικανικά τηλεοπτικά δίκτυα και θα έχει γεύματα με αμερικανούς πολιτικούς και με ομογενείς. Σε όλες τις συναντήσεις του θα αναφερθεί στη σύλληψη των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τους Τούρκους.

***

Στην υποβάθμιση του αξιόχρεου 14 τουρκικών τραπεζών προχώρησε ο οίκος πιστοληπτικής αξιολόγησης Moody’s, ενώ επιβεβαίωσε το αξιόχρεο τριών άλλων τραπεζών. Είχε προηγηθεί η υποβάθμιση της τουρκικής οικονομίας, γεγονός που προκάλεσε την έκρηξη του Ερντογάν, που ψέλλισε κάτι παράξενα για την Ελλάδα, όπως: «Πείτε μας με ποια μέτρα και ποια σταθμά μάς υποβαθμίσατε. Οι γείτονές μας έχουν καταποντιστεί, είναι εξαντλημένοι».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ