Ασφαλή και ίσως «συντηρητική» χαρακτήρισε ο Τόμας Βίζερ την εκτίμηση ότι το πρώτο εξάμηνο του 2015, την πρώτη περίοδο δηλαδή της κυβέρνησης Αλέξη Τσίπρα, όταν υπουργός Οικονομικών ήταν ο Γιάνης Βαρουφάκης (η φωτογραφία από την περίοδο της «συγκατοίκησής» τους), η ελληνική οικονομία υπέστη ζημίες που υπολογίζονται σε 200 δισ. ευρώ. Μιλώντας την Παρασκευή το πρωί στο φόρουμ των Δελφών, ο κ. Βίζερ επιβεβαίωσε την εκτίμηση που είχε εκφράσει και πρόσφατα, ότι δηλαδή λόγω της μεθόδου των διαπραγματεύσεων από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 μέχρι να συμφωνηθεί το 3ο Μνημόνιο, η ελληνική οικονομία έχασε 200 δισ. ευρώ. Περιέγραψε μάλιστα και δύο περιστάσεις που η Ελλάδα βρέθηκε κοντά στο Grexit το 2012 αλλά κυρίως το καλοκαίρι του 2015. Σημείωσε ότι η τακτική ενός τμήματος της ελληνικής κυβέρνησης από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Ιούλιο του 2015 ήταν να «προκαλεί» το Grexit. Αυτός είναι και ο λόγος που ο Κ. Μητσοτάκης θέλει εξεταστική επιτροπή για την πρώτη περίοδο διακυβέρνησης Τσίπρα και για το πώς φτάσαμε στο δημοψήφισμα.

Ενδιαφέρον για την ομιλία Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, από τον αμερικανό και γερμανό πρέσβη όπως και απο την πρέσβειρα του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι καθόντουσαν στην πρώτη σειρά των καθισμάτων. Παρόντες στους Δέλφους ήταν μεταξύ άλλων ο Κ΄. Σημίτης – καθήμενος στην πρώτη σειρά – ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδος Κ. Μπακογιάννης και πολλοί υπουργο’ι.

Γαλάζιο σαφάρι σκανδάλων

Με εντολή της ηγεσίας της ΝΔ και εν όψει της συζήτησης στη Βουλή την προσεχή Πέμπτη για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής για τους Ξανθό, Πολάκη και Κουρουμπλή άρχισε, όπως με πληροφορούν, ένα ιδιότυπο σαφάρι σε όλα ανεξαιρέτως τα υπουργεία και τους οργανισμούς για την εξεύρεση πιθανών σκανδάλων της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παράνομοι διορισμοί, απευθείας αναθέσεις έργων, δάνεια, χαριστικές ή φωτογραφικές συμβάσεις ή διατάξεις, προμήθειες, διαγραφή χρεών και προστίμων, τα πάντα μπαίνουν πλέον στο μικροσκόπιο της ΝΔ. Η οποία, να σημειώσω ότι στη σκανδαλολογία που επιχειρεί η κυβέρνηση, απαντά και αυτή με σκανδαλολογία, ώστε να αφαιρέσει το επιχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ περί ηθικού πλεονεκτήματος της Αριστεράς.
Φωτογραφικές προκηρύξεις

Οι πρώτες γαλάζιες αναζητήσεις σκανδάλων της παρούσας κυβέρνησης έφεραν αποτελέσματα: Η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε κατάθεση επίκαιρης επερώτησης στη Βουλή με στοιχεία για «φωτογραφικές» προκηρύξεις ώστε να αποκλείονται άλλοι ενδιαφερόμενοι και να επιλέγονται τελικά μόνο οι εκλεκτοί ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Μεταξύ άλλων, όπως καταγγέλλει η ΝΔ, υπάρχει φωτογραφική προκήρυξη για κόρη βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και απίθανες φωτογραφικές διατάξεις, όπως το ότι απαραίτητο προσόν για τον νέο διοικητικό γραμματέα στο υπουργείο Τουρισμού είναι η προηγούμενη 5ετής άσκηση δικηγορίας με εμπειρία σε θέματα Δημοσίου Δικαίου.

Η μετανάστευση και ο Μουζάλας

«Είχα διάφορα γραμμένα… χέσ’ τα, δεν μπορώ» είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής (παραδίδοντας το υπουργείο του στον κ. Βίτσα) και ευχαρίστησε με δάκρυα στα μάτια Τσίπρα, Τόσκα και Βίτσα. «Εγώ δεν μπορώ, δεν βγαίνει άλλο. Η μόνη μου προσπάθεια ήταν να είμαι χρήσιμος. Οταν ανέλαβα ήξερα ότι η μετανάστευση θα με ταπεινώσει» είπε εμφανώς καταβεβλημένος και με δάκρυα στα μάτια ο Γιάννης Μουζάλας, εξηγώντας τους λόγους της αποχώρησής του από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της τελετής παράδοσης – παραλαβής. Xαρακτήρισε άριστη την επιλογή του διαδόχου του, κ. Βίτσα, που συνιστά, όπως είπε, ιστορική συνέχεια στην αντιμετώπιση του Προσφυγικού, εκτιμώντας ότι θα διοικήσει καλύτερα από ό,τι ο ίδιος τα ζητήματα του υπουργείου που αφορούν το Μεταναστευτικό, ενώ εξήρε τον ρόλο του στρατού στην αντιμετώπιση του προβλήματος αλλά και τον κ. Τόσκα προσωπικά.


Δωράκι από τον Πάνο ένα… G3

Δυσκολεύομαι να καταλάβω τα δωράκια που δίνουν οι υπουργοί Αμυνας ο ένας στον άλλον όταν αποχωρούν από το υπουργείο. Παλαιότερα στους απερχόμενους υπουργούς έδιναν καμιά τιμητική πλακέτα, μια στολή καμουφλάζ, άντε και κανένα παράσημο. Τώρα με τους Συριζαίους τα πράγματα άλλαξαν. Επειδή στο Αμυνας δεν γίνονται πολιτικές αλλαγές (λόγω συγκυβέρνησης), δεν γνωρίζαμε τι είδους δώρα έδιναν σε απερχόμενους υφυπουργούς έως ότου ήρθε η στιγμή της αποχώρησης του Δ. Βίτσα για άλλο υπουργείο, αυτό της Μεταναστευτικής Πολιτικής. Και ξέρετε τι δώρο τού έκανε ο (large) Πάνος Καμμένος; Ενα ολοκαίνουργο αυτόματο πολεμικό τουφέκι G3A3 (αλλά αποενεργοποιημένο ευτυχώς) που κατασκευάζουν τα Ελληνικά Αμυντικά Συστήματα. Τώρα θα πείτε, τι θα κάνει το αποενεργοποιημένο πολεμικό τουφέκι ο συριζαίος υπουργός; Πού θα το φυλάξει; Στο σπίτι του; Στο νέο του υπουργείο; Για ποιον λόγο άραγε;
nnn
Αλλά τι φταίει ο κ. Βίτσας για το πολεμικό G3; Του το δώρισαν, το δέχτηκε, είπε και ένα ευχαριστώ και γνωρίζοντας προφανώς τη στρατιωτική αξία που έχει ένα τέτοιο δώρο, ήθελε να δείξει και την ευγνωμοσύνη σε αυτόν που του το χάρισε (λες και τα όπλα είναι ιδιοκτησία του υπουργού Αμυνας). Κάλεσε το προσωπικό του υπουργείου Αμυνας να… αγαπούν και να εκτιμούν τον υπουργό Καμμένο, ο οποίος να σημειώσω ότι στο παρελθόν όταν επισκέφθηκε τη Μόσχα πήρε και αυτός ένα… Καλάσνικοφ δώρο από τον τότε ρώσο υπουργό Αμυνας. Ουδείς γνωρίζει τι απέγινε το Καλάσνικοφ του Καμμένου. Αραγε το γνωρίζει ο κ. Τσίπρας;
Ο Καρανίκας πανηγυρίζει για την κάνναβη

«Αισιόδοξος» δηλώνει μέσω Facebook o σύμβουλος στρατηγικού σχεδιασμού του Πρωθυπουργού Νίκος Καρανίκας μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη νομιμοποίηση της φαρμακευτικής κάνναβης χρησιμοποιώντας ένα από τα σλόγκαν του ΣΥΡΙΖΑ (και του κ. Τσίπρα) «Ηταν δίκαιο και έγινε πράξη!». Τέλος, ζητεί «συγγνώμη» από τους χρήστες της κάνναβης που, όπως σημειώνει, «για δεκαετίες λοιδορήθηκαν, κακοποιήθηκαν, καταγγέλθηκαν και οδηγήθηκαν ακόμα και στη φυλακή».

HeliosPlus