Οι δαιδαλώδεις διαδικασίες που απαιτούνται για την αναθεώρηση του Συντάγματος της πΓΔΜ δημιουργούν την αίσθηση ότι όλο αυτό που έγινε στο Νταβός κάτω απο την ασφυκτική πίεση των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης είχε έναν και μόνο στόχο: με ψίχουλα παραχωρήσεων από πλευράς της γειτονικής χώρας, να ανοίξει ο δρόμος για την ένταξή της στις ευρωπαϊκές δομές και στο ΝΑΤΟ.
Πολύπλοκες πλειοψηφίες και ποσοστώσεις ανάμεσα στις εθνότητες που συνθέτουν το κρατίδιο των Σκοπίων κάνουν σχεδόν αδύνατη την αλλαγή του Συντάγματός τους, τόσο απαραίτητη, εκ των ων ουκ άνευ, για να επιτευχθεί βιώσιμη λύση στο πρόβλημα. Διότι λύση χωρίς την απάλειψη των αλυτρωτικών διεκδικήσεων που εμπεριέχονται σε αυτό σε βάρος της Ελλάδας δεν μπορεί να νοηθεί.
Στην παρούσα πολιτική κατάσταση που είναι διαμορφωμένη στα Σκόπια όμως, ακόμα και τυχόν κίνηση της διαδικασίας αναθεώρησης θα συνιστούσε πολιτική υπέρβαση ισοδύναμη με θαύμα. Αν και κανένας δεν μπορεί να παραγράψει τις όποιες πιθανές δυνατότητες ελιγμών, αλλά και ικανότητες του πρωθυπουργού Ζάεφ να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις, η πραγματικότητα είναι ότι ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία οποιαδήποτε στιγμή μπορεί να καταρρεύσει.
Οπότε για ποιο ακριβώς πράγμα μιλάμε εμείς εδώ; Για ποια λύση και με ποιο περιεχόμενο; Ποιον λόγο υπηρετεί η αντιπαράθεση των πολιτικών κομμάτων να έχει χτυπήσει κόκκινο και η Ελλάδα να σέρνεται από συλλαλητήριο σε συλλαλητήριο για να υπερασπιστεί την ελληνικότητα της Μακεδονίας;
Αφού είναι δύσκολο έως αδύνατο να αλλάξει το Σύνταγμα των Σκοπίων, η οποιαδήποτε αλλαγή στάσης προς αυτούς, και ειδικά αυτή του ξεμπλοκαρίσματος της ευρωπαϊκής πορείας του γειτονικού κρατιδίου, συνιστά απαράδεκτη, πολλαπλώς επικίνδυνη, παραχώρηση εθνικών δικαιωμάτων. Αν η κυβέρνηση Τσίπρα πιέζεται τόσο από τους εταίρους στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ να άρει έστω μερικώς το βέτο για την ενταξιακή πορεία των Σκοπίων, ας αντιστρέψει την πίεση και ας ζητήσει από τους εταίρους να πράξουν το ίδιο προς τη γειτονική χώρα.
Να απαιτήσουν να επιδείξει και εκείνη πραγματική διάθεση να αφήσει πίσω της το παρελθόν. Να γυρίσει σελίδα στη σχέση της με την Ελλάδα. Και ένας μόνο τρόπος υπάρχει για αυτό: η αποκήρυξη όλων των αλυτρωτικών διεκδικήσεων. Ρητά. Στη Βουλή της. Θα είναι τουλάχιστον ένα θετικό βήμα.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ