Λείπουν θαρραλέοι ηγέτες

Δεν έχει σημασία αν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία μαζεύτηκαν 90.000 ή 400.000 άτομα. Ενας αριθμός δεν λύνει ποτέ προβλήματα ηθικής, δικαίου ή εξωτερικής πολιτικής!

Δεν έχει σημασία αν στο συλλαλητήριο της Θεσσαλονίκης για τη Μακεδονία μαζεύτηκαν 90.000 ή 400.000 άτομα. Ενας αριθμός δεν λύνει ποτέ προβλήματα ηθικής, δικαίου ή εξωτερικής πολιτικής!
Βεβαίως για αυτό που έγινε πρωτογενώς ευθύνεται η τυχοδιωκτική κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επειδή δεν «προετοίμασε» καθόλου την κοινωνία! Ομως σε αυτό το επίπεδο θα ήθελα να κάνω δύο παρατηρήσεις:
1. «Ακαθοδήγητοι πολίτες».
Ολοι οι απλοί πολίτες που πήγαν στο συλλαλητήριο (πέραν των έξαλλων εθνικιστικών κύκλων) θα πρέπει να σκεφθούν καλόπιστα ένα πράγμα: Πολλοί Βορειοελλαδίτες πηγαίνουν συχνά στα Σκόπια για να αγοράσουν λ.χ. φθηνότερα προϊόντα.
Επομένως δεν είναι δυνατόν «ο Σκοπιανός» τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου να συνιστά το μοντέλο ενός φιλήσυχου γείτονα που μας υποδέχεται φιλόξενα και τη μέρα του συλλαλητηρίου να καταγγέλλεται οργισμένα ως «εχθρός» που θέλει να μας πάρει τη Μακεδονία!
Αν υπήρχαν όμως στη χώρα μας θαρραλέοι ηγέτες, εύκολα θα εξηγούσαν ένα πράγμα στους απλούς πολίτες: ότι οι Σκοπιανοί διαπράττουν τεράστιο λάθος όταν θέλουν να μονοπωλήσουν με αλυτρωτισμούς και τυχοδιωκτικά τη σύγχρονη «μακεδονική συνείδηση» (γιατί αυτή απορρέει από την κρατική οντότητα που κατασκεύασε τεχνητά ο Τίτο το 1946), έχουν όμως δίκιο όταν υποστηρίζουν ότι και αυτοί ανήκουν στον ευρύτερο γεωγραφικό χώρο της Μακεδονίας!
Ας μην ξεχνούμε άλλωστε ότι ο Φίλιππος είχε κατακτήσει την αρχαία Παιονία, δηλαδή εν πολλοίς τα σημερινά Σκόπια, όπως μας λέει ο μεγάλος ελληνιστής Νίκολας Χάμοντ!
2. «Σύγχρονη Ελλάδα».
Ομως πέραν των ανωτέρω ως διαβουλευόμενη κοινωνία των πολιτών πρέπει να αποφασίσουμε πώς θέλουμε να είναι η σύγχρονη Ελλάδα του 2018! Διαφορετικά, αν δεν το κάνουμε, κάθε φορά θα είμαστε εκτεθειμένοι στις πιέσεις των Αμερικανών ή των Ρώσων απέναντι σε ένα ζήτημα που αν δεν λυθεί μπορεί να αποσταθεροποιήσει τραγικά τα Βαλκάνια (λόγω και της ισχυρής αλβανικής παρουσίας στη χώρα τούτη). Εξάλλου δεν πρέπει να αποκρύπτουμε υποκριτικά ότι 98 κράτη αναγνώρισαν ήδη τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας»!
Και αυτά πρέπει να τα σταθμίσει και η μακιαβελική ηγετική ελίτ της κυβέρνησης, αλλά και η φοβισμένη -πλέον –ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας (που εμφανώς πιέζεται για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους από τους βορειοελλαδίτες βουλευτές της)! Και μια σύνθετη ονομασία των Σκοπίων με γεωγραφικό στίγμα (του όρου Μακεδονία) «έναντι πάντων» είναι η μόνη αξιοπρεπής λύση, εάν δεν θέλουμε να διακατεχόμαστε μονίμως από μια ακατανόητη εθνική τύφλωση!
Ο κ. Γρηγόρης Καλφέλης είναι καθηγητής στη Νομική Σχολή του ΑΠΘ.
.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.