Σε αναζήτηση χώρων για τη στέγαση των Τοπικών Μονάδων Υγείας (ΤΟΜΥ) βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τις πέντε Μονάδες που είχαν προγραμματιστεί για την Αθήνα, έχουν «κλείσει» οι τέσσερις και έχουν βρεθεί και οι σχετικοί χώροι. Αυτές αναμένεται να λειτουργήσουν στο Σταθμό Λαρίσης, στην Πλατεία Κάνιγγος, στον Άγιο Παντελεήμονα και η τέταρτη πιθανότατα στην περιοχή του Νέου Κόσμου. Χώροι για να στεγαστούν οι ΤΟΜΥ έχουν επίσης βρεθεί στους δήμους Αγίου Δημητρίου και Καισαριανής.
Ωστόσο, παρά τις υψηλές προσδοκίες του υπουργείου για τη στελέχωση των Μονάδων, το ενδιαφέρον των γιατρών, όπως έχει καταγραφεί, είναι χλιαρό. Στην Αθήνα έχουν κατατεθεί αιτήσεις για το 60% των θέσεων. Εξίσου χαμηλά είναι και τα ποσοστά για τις μονάδες του Πειραιά.
«Από εκεί που περίμεναν ότι οι «πεινασμένοι» επιστήμονες θα κάνουν σωρηδόν αιτήσεις, βρέθηκαν μπροστά στην έκπληξη», δηλώνει γιατρός που εργάζεται σε μονάδα πρωτοβάθμιας περίθαλψης, ο οποίος εκτιμά ότι κι απ’ αυτούς που έκαναν αίτηση, στο τέλος θα δεχθούν τη δουλειά περίπου οι μισοί ή κάτι περισσότερο. «Αυτό δείχνει πολλά και κυρίως ότι πρόκειται για ένα αποτυχημένο σύστημα από τη γέννησή του. Δημιουργεί ανασφάλεια σε ότι αφορά τις εργασιακές σχέσεις των ιατρών, δεν δίνει εργασιακή προοπτική στους ιατρούς οι οποίοι στο τέλος προτιμούν να φύγουν έξω, κάτι το οποίο βολεύει και τους ξένους οι οποίοι παίρνουν έτοιμους επιστήμονες υψηλού επιπέδου χωρίς να έχουν χαλάσει ένα ευρώ. Ο ελληνικός λαός δικαιούται να έχει τον ειδικό γιατρό του. Ο οικογενειακός γιατρός μπορεί να διαχειριστεί έναν φάκελο αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει όλες τις ειδικότητες».
Μαζί του συμφωνεί συνάδελφός του από το χώρο των Νοσοκομείων, ο οποίος θεωρεί ότι το νέο σύστημα χαρακτηρίζεται από αβεβαιότητα και προχειρότητα. «Μειονεκτήματα αποτελούν επίσης ο μισθός και το περιεχόμενο της εργασίας. Με τόσο κόσμο που θα δέχονται δεν θα προλαβαίνουν καλά καλά να γράφουν ακόμη και συνταγές. Είναι ένα αντικείμενο μακριά από την πραγματική επιστήμη».