Ο Τραμπ κλείνει το μάτι στην Ακροδεξιά

Το ξέραμε από την αρχή, αλλά τώρα πια δεν κρύβεται, και είναι χειρότερο από όσο νομίζαμε.

Το ξέραμε από την αρχή, αλλά τώρα πια δεν κρύβεται, και είναι χειρότερο από όσο νομίζαμε. ΟΝτόναλντ Τραμπδεν κλείνει απλώς το μάτι στην Ακροδεξιά, φλερτάρει άγρια και απροκάλυπτα με τον εξτρεμιστικό εθνικισμό, τον ρατσισμό και τον βίαιο νεοναζισμό.

Το έδειξε καθαρά η άρνησή του να καταδικάσει αμέσως και απερίφραστα τους φασίστες στα αιματηρά επεισόδια στο Σάρλοτσβιλ,επαληθεύοντας τις σκοτεινές προβλέψεις ότι η αμερικανική Ακροδεξιά «ανθεί» και αποκτά νέα αυτοπεποίθηση μαζί του.Το είδαμε και στο πρωτοσέλιδο του «Stern», που δείχνει τον Τραμπ να χαιρετάει ναζιστικά τυλιγμένος με την αμερικανική σημαία. Ο τίτλος του περιοδικού, «Ο Αγών του», παραπέμπει κατευθείαν στον Χίτλερ.

Πράγματι, είναι η πρώτη φορά στα χρονικά που πρόεδρος των ΗΠΑ σχετικοποιεί και ανέχεται, αν δεν καλύπτει, τη βία και τον ρατσισμό νεοναζιστών. Για τον έξω κόσμο, για όλους τους Δημοκρατικούς και για πολλούς Ρεπουμπλικανούς στην Αμερική, ο Τραμπ έχει ξεπεράσει πλέον κάθε όριο.
Κανένας δεν έπεσε βέβαια από τα σύννεφα. Φτάνει να θυμηθούμε τι έλεγε προεκλογικά για τους ξένους, τους μετανάστες, τους μαύρους, τους μουσουλμάνους, τις γυναίκες, τους γκέι, τους «βιαστές και εγκληματίες» Μεξικανούς. Αρκεί να φέρουμε στον νου μας την αρχή της πολιτικής καριέρας του.
Ο Μπαράκ Ομπάμα
Το 2011, προς τα τέλη της πρώτης θητείας τουΜπαράκ Ομπάμα, ο Τραμπ, διάσημος τότε ως δισεκατομμυριούχος οικοδεσπότης του reality show «Ο ασκούμενος», κατηγόρησε τον Ομπάμα ότι δεν είχε γεννηθεί στις ΗΠΑ και επομένως δεν είχε το δικαίωμα να γίνει πρόεδρος. Η εκστρατεία δεν είχε καμία πραγματική βάση, βρήκε όμως απήχηση μεταξύ όσων δεν μπορούσαν να ανεχθούν την ιδέα ότι ένας μαύρος θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος των ΗΠΑ. Μέσω του λεγόμενου κινήματος των Birthers (αυτών που υποστήριζαν τις θεωρίες συνωμοσίας για τον τόπο γέννησης του Ομπάμα), ο Τραμπ βρήκε την πρώτη καλή ευκαιρία να συνδεθεί με αυτό το εκλογικό σώμα.
Είναι επίσης γνωστό πως οι πεποιθήσεις του Τραμπ για τους μη αμερικανούς πολίτες, τους Μεξικανούς και γενικά τους μετανάστες, απηχούν εν πολλοίς τις απόψεις τηςΚου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ)και των ρατσιστών που πιστεύουν στην ανωτερότητα της λευκής φυλής.Δεν είναι τυχαίο πως οΝτέιβιντ Ντιουκ, επικεφαλής της ΚΚΚ τη δεκαετία του ’70, δήλωσε εν μέσω των βίαιων επεισοδίων στο Σάρλοτσβιλ πως «αυτό που συμβαίνει εδώ αποτελεί ιστορική καμπή για τη χώρα. Είμαστε αποφασισμένοι να ξαναπάρουμε την Αμερική στα χέρια μας. Θα υλοποιήσουμε στο ακέραιο τις υποσχέσεις του Ντόναλντ Τραμπ. Σε αυτές τις υποσχέσεις πιστεύουμε και για τον λόγο αυτόν τον ψηφίσαμε».
Η επικίνδυνη αλήθεια είναι πως η ακροδεξιά σκηνή στις ΗΠΑ αισθάνεται εξαιρετικά ενισχυμένη από την εκλογή του Τραμπ. Ενας σκληρός πυρήνας ψηφοφόρων του θεωρεί ότι η «κυριαρχία των λευκών» απειλείται στις ΗΠΑ σήμερα και αντιτίθεται με μανία σε εξελίξεις με προοδευτικό χαρακτήρα, όπως ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών.
Εθνικιστικές κορόνες
Οσο για εκείνους που πίστευαν ότι μετά την εκλογή του ο Τραμπ θα γινόταν πιο μετριοπαθής, διαψεύστηκαν οικτρά. Η ομιλία της ορκωμοσίας του ήταν γεμάτη εθνικιστικές κορόνες για το «αμερικανικό μεγαλείο».
Μία από τις πρώτες κινήσεις του ήταν το διαβόητο διάταγμα για την απαγόρευση εισόδου μουσουλμάνων στις ΗΠΑ.
Στην ομιλία του στην Πολωνία αναφέρθηκε εκτενώς στη σύγκρουση των πολιτισμών χριστιανών – μουσουλμάνων. Και την περασμένη εβδομάδα έβαλε μπροστά το σχέδιο κατασκευής του περιώνυμου «τείχους» στα σύνορα με το Μεξικό, για να κρατήσει έξω από τις ΗΠΑ τους μετανάστες.

«Ο πρόεδρος των ΗΠΑ είναι πλέον ένας ανοιχτά συμπαθών τους νεοναζιστές»
έγραψε ο«Guardian», τίτλος που επαληθεύεται μέρα με την ημέρα.
Διότι υπάρχει ένα σημαντικό κομμάτι ψηφοφόρων του Τραμπ που εμφορείται ανοιχτά από ακροδεξιές, ρατσιστικές και φασίζουσες ιδέες.
Μισεί τους μαύρους, τους μετανάστες, τους εβραίους, τους ομοφυλοφίλους, τους μουσουλμάνους, τους «διαφορετικούς» –και αυτούς τους ψηφοφόρους είναι που χαϊδεύουν συστηματικά ο Τραμπ και οΣτιβ Μπάνον, ιδεολογικός γκουρού της νέας ξενόφοβης και ρατσιστικής Ακροδεξιάς (alt-right, εναλλακτική Δεξιά ονομάζεται σήμερα), που μόνο τυπικά έχει παραγκωνιστεί από τον Λευκό Οίκο.
Είναι τρελός ο «πλανητάρχης»;

Τέλος τα κομψά επίθετα όπως απρόβλεπτος, εκρηκτικός, ασταθής, κυκλοθυμικός, εκκεντρικός αλλόκοτος, ασυνάρτητος, ανισόρροπος. Τώρα πια πολίτες, πολιτικοί, στρατιωτικοί και βεβαίως δημοσιογράφοι αναρωτιούνται ανοιχτά αν οΤραμπείναι τρελός, και ποιος θα μας σώσει αν όντως έχει το ακαταλόγιστο ο πυρηνικός πλανητάρχης.

Στα χαρτιά, ένας πρόεδρος των ΗΠΑ μπορεί να κριθεί ακατάλληλος για το αξίωμα λόγω σοβαρής ψυχικής διαταραχής και να αντικατασταθεί από τον αντιπρόεδρο βάσει της 25ηςτροπολογίας του Συντάγματος. Αλλά τη διαδικασία θα πρέπει να την κινήσει το Κογκρέσο, υποχρεώνοντας τον Τραμπ να εξεταστεί από ειδικούς ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο στέκει στα μυαλά του. Σενάριο προς το παρόν απίθανο, αφού οι Ρεπουμπλικανοί έχουν την πλειοψηφία στο σώμα.
Ειδικοί έχουν διαγνώσει εκ του μακρόθεν πολλά ψυχωτικά συμπτώματα: από ανεξέλεγκτες εκρήξεις οργής και μεγαλομανία μέχρι την προφανήαδυναμία του να διακρίνει την αλήθεια από τη φαντασία της «εναλλακτικής πραγματικότητας». Δημοκρατικοί βουλευτές κίνησαν τις διαδικασίες για νομοσχέδιο το οποίο θα υποχρεώνει τον Τραμπ να υποβληθεί σε επίσημη ψυχιατρική αξιολόγηση από ειδικούς ώστε να διαπιστωθεί και επισήμως κατά πόσο είναι σε θέση να ασκεί τα προεδρικά καθήκοντα και βεβαίως να έχει πρόσβαση στους κωδικούς με τα πυρηνικά των ΗΠΑ.

«Εφτασε η ώρα να μιλήσουμε για την ψυχική υγεία του Τραμπ»
έγραψε η«WashingtonPost», τονίζοντας ότι «το έθνος έχει δικαίωμα να μάθει πόσο ασταθής και εκτός πραγματικότητας είναι ο ηγέτης του». Ακολούθησε οΤζέιμς Κλάπερ,διευθυντής των υπηρεσιών πληροφοριών επίΟμπάμα, ο οποίος δήλωσε στοCNNπως τον φοβίζει η ιδέα ότι ο Τραμπ μπορεί να πάρει αποφάσεις μόνος του για μια πυρηνική επίθεση.
Παράλληλα, τρία μέλη του Κογκρέσου από το Δημοκρατικό Κόμμα ζήτησαν από διακεκριμένη ψυχίατρο στην Ιατρική Σχολή του Γέιλ να δημιουργήσει ομάδα εμπειρογνωμόνων για την εκτίμηση της ψυχικής υγείας του 45ου προέδρου των ΗΠΑ. Η δρΜπράντι Λιείπε ότι την προσέγγισαν για να συζητήσουν πώς ψυχίατροι, ψυχολόγοι και άλλοι ειδικοί θα μπορούσαν να επικοινωνήσουν «για να εκτιμήσουν την ψυχική υγεία του προέδρου». Και αυτό, γιατί υπάρχει κώλυμα που δεν επιτρέπει σε ψυχιάτρους να μιλούν για την ψυχική κατάσταση δημοσίων προσώπων αν δεν τους έχουν εξετάσει προσωπικά.
Τα σύντομα ιατρικά αρχεία που δημοσίευσε προεκλογικά ο Τραμπ δεν περιλαμβάνουν αξιολόγηση ψυχικής υγείας.

Οι απόψεις της Κου Κλουξ Κλαν

Είναι γνωστό πως οι πεποιθήσεις του Τραμπ για τους μη αμερικανούς πολίτες, τους Μεξικανούς και γενικά τους μετανάστες, απηχούν εν πολλοίς τις απόψεις τηςΚου Κλουξ Κλαν (ΚΚΚ)και των ρατσιστών που πιστεύουν στην ανωτερότητα της λευκής φυλής.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

Ακολούθησε το Βήμα στο Google news και μάθε όλες τις τελευταίες ειδήσεις.