Αν σας ρωτούσαν ποια χώρα έχει τις περισσότερες ξένες στρατιωτικές βάσεις στο έδαφός της, μάλλον δεν θα το μαντεύατε: είναι το… Τζιμπουτί.
Πολωνία, Ουγγαρία και άλλες χώρες του πρώην Ανατολικού Μπλοκ εντάχθηκαν στην ΕΕ το 2004 με την υπόσχεση, και το όνειρο, για δημοκρατικές μεταρρυθμίσεις και οικονομική ανάπτυξη.
Ερχεται στην Ευρώπη με μια σκοτεινή αποστολή: να κηρύξει το ευαγγέλιο του ακροδεξιού εθνολαϊκισμού, συντονίζοντας σε ένα μαύρο μέτωπο τα αντιευρωπαϊκά, αντισυστημικά κόμματα, από την Ιταλία του Σαλβίνι ως την Ουγγαρία του Ορμπαν.
Η μικρή Λιθουανία των 2,8 εκατ. κατοίκων, πλήρες μέλος της ευρωζώνης και του ΝΑΤΟ, ενδέχεται να αναγνωρίσει ως θρησκευτική κοινότητα το παγανιστικό κίνημα Ρόμουβα, το οποίο θα μπορεί να διδάσκεται κατόπιν και στα σχολεία.
Οι αριθμοί είναι αποκαλυπτικοί: σύμφωνα με νέα έρευνα (CNN / SSRS), ένα εκπληκτικό 42% των Αμερικανών πιστεύει ότι ο αλλοπρόσαλλος Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να καθαιρεθεί από την προεδρία - ποσοστό πολύ κοντά στο 43% που έλεγε το ίδιο για τον πρόεδρο Ρίτσαρντ Νίξον στο απόγειο του σκανδάλου Γουότεργκεϊτ, τον Μάρτιο του 1974. Και πολύ υψηλότερο από το 29% που τασσόταν υπέρ της καθαίρεσης του Μπιλ Κλίντον, το 1998.
Η προσπάθεια της Λαϊκής Κίνας να αναδειχθεί σε παγκόσμια υπερδύναμη για τον 21ο αιώνα έχει και ένα συστατικό «ήπιας ισχύος», με αιχμή του δόρατος τα λεγόμενα Ινστιτούτα Κομφούκιος, περισσότερα από 1.500 κέντρα διδασκαλίας κινεζικής γλώσσας και πολιτισμού που έχει ιδρύσει το Πεκίνο σε 140 χώρες.
Φόβοι για νοθεία και εκφοβισμό από τον πανίσχυρο στρατό σκιάζουν τις κάλπες που στήνονται αύριο στο Πακιστάν.
Μητέρα μιας κορούλας από τον Ιούνιο, η 37χρονη ηγέτις της μικρής χώρας των 4,7 εκατ. ανθρώπων, μόλις απέκτησε έναν καινούργιο τίτλο: το περιοδικό Fortune την συμπεριέλαβε στη λίστα με τους «40 κάτω των 40», τους ανθρώπους με την μεγαλύτερη επιρροή ηλικίας κάτω των 40 ετών στον πλανήτη.
«Αίσχος και εθνική ντροπή!», «Προδοσία!», «Καθαίρεση!». Βαριές και πρωτοφανείς ήταν οι κουβέντες που ακούστηκαν από επίσημα χείλη Δημοκρατικών αλλά και επιφανών Ρεπουμπλικανών στο Κογκρέσο.
Δεν συνορεύει με την Αρκτική, όπως οι ΗΠΑ και η Ρωσία, και ο πιο βόρειος οικισμός της δεν είναι πιο κοντά στην κατεψυγμένη κορυφή του κόσμου απ' ό,τι το Βερολίνο.
Οποιος και αν κερδίσει στις εκλογές της ερχόμενης εβδομάδας (25 Ιουλίου) στο Πακιστάν, θα βρεθεί μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα γεωστρατηγικής: ΗΠΑ ή Κίνα; Προς τα πού θα στραφεί αυτή η μεγάλη ασιατική (και πυρηνική) χώρα των 193 εκατ. ανθρώπων για να εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντά της στην ταραγμένη εποχή του Τραμπ;
Σοκ και δέος προκάλεσε ο Ντόναλντ Τραμπ στο Ελσίνκι δείχνοντας ότι «εμπιστεύεται έναν πρώην πράκτορα της KGB περισσότερο από τις υπηρεσίες πληροφοριών των ΗΠΑ. Η νέα πολιτική του προς τη Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν ανοίγει ένα νέο,
«Αναγέννηση: Ερτουγρούλ» («Dirilis: Ertugrul»), σαν να λέμε το τουρκικό «Game of Thrones» της νέας εποχής του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ετσι λέγεται η σειρά που καθηλώνει εκατομμύρια τηλεθεατές στη γείτονα και έχει γίνει αιχμή του δόρατος της νεο-οθωμανικής προπαγάνδας του «νεο-σουλτάνου»
Πολιτικό χάος στο ναρκοπέδιο του Brexit είδαμε αυτή την εβδομάδα στο Λονδίνο, με τη συντηρητική πρωθυπουργό Τερέζα Μέι να δίνει πλέον μάχη επιβίωσης εν μέσω ανταρσίας των «σκληρών» στο κόμμα της και διχασμού της κοινής γνώμης.
Οι απευθείας συνομιλίες που θα έχουν στο Ελσίνκι ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και ο Ρώσος ομόλογός του Βλαντιμίρ Πούτιν θα ξεκινήσουν στις 13.15 τοπική ώρα (και ώρα Ελλάδας) την Δευτέρα και θα διαρκέσουν τρεις ώρες, συμπεριλαμβανομένης και της συνέντευξης Τύπου, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα της συνόδου κορυφής.
Πυρηνικά, και πάλι πυρηνικά. Ξαφνικά αυτά τα όπλα του μαζικού ολέθρου πρωταγωνιστούν στη διεθνή επικαιρότητα.
Με μεγάλο ενδιαφέρουν παρακολουθούν εφέτος από την Στοκχόλμη την τρέχουσα σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες (11-12 Ιουλίου), καθώς η διάσημη «ουδετερότητα» της σκανδιναβικής χώρας, η οποία μετράει 200 χρόνια ζωής, μπορεί να οδεύει προς το τέλος της. Φαίνεται πως η απειλή από την Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν έχει αναγκάσει μια από τις πιο πασιφιστικές χώρες του κόσμου να εξετάσει σοβαρά το ενδεχόμενο να ενταχθεί στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Πόση σημασία μπορεί να έχει ένα όνομα; Μάλλον μεγάλη, αν είσαι Γερμανός πολιτικός ή τεχνοκράτης και ψάχνεις να βρεις πώς θα ονομάσεις αυτά τα νέα φρουρούμενα στρατόπεδα προσφύγων, στα σύνορά σου με την Αυστρία.
Μπους εναντίον Τραμπ, ήτοι η σύγκρουση μιας Ρεπουμπλικανικής επιχειρηματικής και πολιτικής δυναστείας με τον αλλοπρόσαλλο μεγιστάνα και πρόεδρο των ΗΠΑ είναι γνωστή στο κόμμα και στην αμερικανική κοινή γνώμη.
Πρέπει να επιτρέπονται ή μήπως να ποινικοποιούνται διά νόμου τα χιτζάμπ, νικάμπ και λοιπά ισλαμικά πέπλα που καλύπτουν πλήρως ή μερικώς το πρόσωπο μουσουλμάνων γυναικών σε δημόσιους χώρους στην Ευρώπη;