Κυκλοφόρησαν κάποιες φήμες ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Κώστας Σημίτης είχαν συνάντηση στη Σίφνο σε οικία κοινού γνωστού τους, και συγκεκριμένα του Βασίλη Καρατζά, γιου του εκλιπόντος Θεόδωρου Καρατζά. Ας ξεκαθαρίσουμε λοιπόν τις φήμες και ας πάρουμε τα πράγματα όπως ακριβώς συνέβησαν.
nnn
Πράγματι, Μητσοτάκης και Σημίτης βρέθηκαν στη Σίφνο, σε διαφορετικές όμως ημερομηνίες, περίπου με διαφορά μιας εβδομάδας. Ο κ. Σημίτης πήγε (όπως σχεδόν κάθε καλοκαίρι το συνηθίζει) στο πανέμορφο αυτό κυκλαδίτικο νησί στις 4 Αυγούστου και δείπνησε ένα βράδυ στο Κάστρο, στην οικία της Ολγας Καρατζά, κόρης του αείμνηστου Γιώργου Μαριδάκη, καθηγητή του Ιδιωτικού Διεθνούς Δικαίου της Νομικής Σχολής. Η άφιξη του κ. Μητσοτάκη στη Σίφνο είχε προηγηθεί μία εβδομάδα νωρίτερα, αμέσως μόλις έκλεισε η Βουλή για τη θερινή ανάπαυλα. Ο κ. Σημίτης κατά την παραμονή του Σίφνο έμενε στο Elies Resort στο Βαθύ. Ο κ. Μητσοτάκης κατέλυσε στο συγκρότημα πέτρινων πολυτελών κατοικιών στον Αρτεμώνα, φιλοξενούμενος του Βασίλη Καρατζά. Συνεπώς δεν υπήρχε περίπτωση συνάντησης.
nnn
Τώρα, θα πείτε ποιες είναι οι σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη και της συζύγου του Μαρέβας με την οικογένεια Καρατζά, ώστε να φιλοξενηθεί στo εξοχικό του συγκρότημα στη Σίφνο. Σας πληροφορώ ότι οι σχέσεις αυτές είναι στενές και παλιές. Βασίλης Καρατζάς και Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν μαζί στο Κολλέγιο. Επί διοίκησης Θεόδωρου Καρατζά στην Εθνική (και επί κυβερνήσεως Κ. Σημίτη) ο Κυριάκος διορίστηκε διευθύνων σύμβουλος της NBG Venture Capital, θυγατρικής της Εθνικής, με αντικείμενο την αγορά μετοχών σε εταιρείες που είχαν κάποια προοπτική. Ο Β. Καρατζάς είχε εργαστεί μια περίοδο μαζί με τη Μαρέβα στην Deutsche Bank.
nnn
Εκείνο που πρέπει να σημειωθεί είναι ότι η φιλία του κ. Μητσοτάκη με την οικογένεια Καρατζά και κυρίως με τον διαχειριστή κεφαλαίων Β. Καρατζά συνεχίστηκε και μετά τον θάνατο του πατριάρχη Θεόδωρου. Συναντώνται συχνά στην Αθήνα, ανταλλάσσουν απόψεις για την πολιτική και την οικονομία. Λέτε να δούμε τον Β. Καρατζά και υπουργό Οικονομικών, όταν και όποτε ο κ. Μητσοτάκης αναλάβει τα ηνία της κυβέρνησης;

Οι δανειστές με το μάτι στη ΔΕΘ
Στην Αθήνα θα βρεθούν την εβδομάδα των εγκαινίων της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών προκειμένου, όπως μαθαίνω, να ξεκινήσουν τις προπαρασκευαστικές διεργασίες που σχετίζονται με την τρίτη αξιολόγηση. Τα στελέχη των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM έχουν να φανούν από τα μέρη μας από τις αρχές Ιουνίου και η παρουσία τους στην Αθήνα σχετίζεται με την κάλυψη του εδάφους για τις 100 ημέρες που έχουν μεσολαβήσει.
nnn
Βασική εργασία των δανειστών θα είναι, σύμφωνα με πληροφορίες, η απεικόνιση της τρέχουσας δημοσιονομικής κατάστασης και η αξιολόγηση της πορείας των προαπαιτουμένων. «Δεν θα βγάλουν και μπλοκάκι για να καταγράψουν τις εξαγγελίες Τσίπρα στη ΔΕΘ» με διαβεβαίωσε με νόημα έμπειρος συνομιλητής των θεσμών, προσθέτοντας ότι το περιεχόμενο του προϋπολογισμού του 2018 είναι στο επίκεντρο της προσοχής των δανειστών και ότι από τη στιγμή που ο Πρωθυπουργός αφήσει «ανοιχτές υποσχέσεις» για παροχές το επόμενο έτος, τότε ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM θα ζητήσουν διευκρινίσεις από το οικονομικό επιτελείο. Οι πηγές μου στο Μαξίμου με διαβεβαιώνουν πως ο Πρωθυπουργός δεν θα προχωρήσει σε ακροβασίες που θα θέσουν προσκόμματα στην τρίτη αξιολόγηση και δεν έχω λόγο να μην το πιστέψω.

Ολοι πάνε… Θεσσαλονίκη
Η σημασία που δίνουν κυβέρνηση και ΝΔ στη ΔΕΘ δεν έχει εφέτος άλλο προηγούμενο. Ο Αλέξης Τσίπρας είχε προγραμματίσει να πάει το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη για να συναντηθεί με τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων εν όψει της ομιλίας του προς τις παραγωγικές τάξεις στα εγκαίνια της 82ης ΔΕΘ το Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου.
nnn
Ο πρόεδρος της ΝΔ αποφάσισε να πάει και αυτός νωρίτερα στη Θεσσαλονίκη, στις 4 Σεπτεμβρίου, και να έχει συναντήσεις με παραγωγικούς, εξαγωγικούς, επιμελητηριακούς και επιστημονικούς φορείς της Βόρειας Ελλάδας, ενώ θα πραγματοποιήσει και συνάντηση με εκπροσώπους της ακαδημαϊκής κοινότητας. Η αξιωματική αντιπολίτευση θα ακολουθήσει και εφέτος την επιτυχημένη συνταγή της «Συμφωνίας Αλήθειας με τη Βόρεια Ελλάδα», όπως λένε από το γραφείο του Κ. Μητσοτάκη.
nnn
Ως εκ τούτου, το πρόγραμμα του Κ. Μητσοτάκη δεν θα περιοριστεί στη διήμερη επίσκεψη της ομιλίας και της συνέντευξης Τύπου στη ΔΕΘ το διήμερο 16-17 Σεπτεμβρίου. Συνολικά, έχουν προγραμματιστεί 33 εκδηλώσεις και στους 14 νομούς της Βόρειας Ελλάδας πλην της Θεσσαλονίκης στις 7-8-9 Σεπτεμβρίου, τριήμερο της επίσκεψης του Πρωθυπουργού. Την επόμενη εβδομάδα, από τις 10 ως τις 15 Σεπτεμβρίου, ξεχωρίζουν οι εκδηλώσεις της ΟΝΝΕΔ και όλων των γραμματειών του κόμματος στη Θεσσαλονίκη. Ολοι οι βουλευτές του κόμματος, μέλη της Πολιτικής Επιτροπής και τοπικά κομματικά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας θα πραγματοποιήσουν περισσότερες από 100 επισκέψεις σε πρότυπες αγροτικές συνεταιριστικές μονάδες, μονάδες καινοτομίας, επιτυχημένες επιχειρήσεις και κοινωνικές δομές στη Βόρεια Ελλάδα.

Ο αντικαταστάτης του Χρ. Παπουτσή
Την προηγούμενη εβδομάδα έγραφα σχετικά με τους χειρισμούς της κυβέρνησης για να αντικαταστήσει τον Χρήστο Παπουτσή από τη θέση του επίσημου αντιπροσώπου της Ελλάδας στην Παγκόσμια Τράπεζα. Από ό,τι πληροφορούμαι, το θέμα έχει περάσει στην απόλυτη αρμοδιότητα του υπουργού Οικονομίας Δημήτρη Παπαδημητρίου, ο οποίος έχει πάρει το «ελεύθερο» από το Μαξίμου για τις σχετικές ενέργειες. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο κ. Παπαδημητρίου έχει ήδη επιλέξει τον αντικαταστάτη του κ. Παπουτσή. Ακούγεται το όνομα του καθηγητή Τραπεζικού Δικαίου και Χρηματοοικονομικών Αγορών στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου Αιμίλιου Αυγουλέα, πρώην συνεργάτη του Ηρακλή Πολεμαρχάκι (ο οποίος είχε χρηματίσει, όπως ενθυμείσθε, οικονομικός σύμβουλος του Γ. Παπανδρέου).
nnn
Ο κ. Παπαδημητρίου φέρεται ωστόσο να συνδέεται με τον γνωστό έλληνα ακαδημαϊκό από την εποχή που ο υπουργός ήταν ακόμη πρόεδρος του Levy Economics Institute. Να σας αναφέρω μόνο ότι ο κ. Αυγουλέας –ο οποίος ελέω διακοπών δεν ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει τις πληροφορίες –δεν ανήκει στον ΣΥΡΙΖΑ. Θα έλεγα πως είναι πρόσωπο γενικής αποδοχής (μου τον χαρακτήρισαν «φιλελεύθερο προοδευτικό»), καθώς διατηρεί άριστες σχέσεις τόσο με το Μαξίμου και τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο όσο και με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και την ηγεσία της Τράπεζας της Ελλάδος. Το μόνο ενθαρρυντικό είναι πως η κυβέρνηση θα αντικαταστήσει τον κ. Παπουτσή με έναν διακεκριμένο έλληνα επιστήμονα της Διασποράς και όχι με μια «νέα Ελενα Παναρίτη», όπως πήγε να συμβεί το 2015.
Η διαμάχη για την Ψαρού
Η διαμάχη του εφετινού καλοκαιριού σημειώθηκε μεταξύ της γενικής γραμματέως Δημόσιας Περιουσίας Πέτης Πέρκα και του νεαρού δημάρχου Μυκόνου Κωνσταντίνου Κουκά με θέμα την ενοικίαση της παραλίας της Ψαρούς στη Μύκονο.
nnn
Η Πέτη (Θεοπίστη) Πέρκα ήλθε στην επικαιρότητα μετά την αποκάλυψη πως το υπουργείο Οικονομικών ενοικιάζει παραλίες-«φιλέτα» σε νησιά όπως η Μύκονος σε προκλητικά χαμηλές τιμές. Σήμερα όπου βρεθεί και όπου σταθεί τα «χώνει» στον Δήμο Μυκόνου για το γεγονός ότι η παραλία της Ψαρούς νοικιάστηκε ολόκληρη για μία τριετία προς μόλις… 384.000 ευρώ.
nnn
Οπως αναφέρει, από το τίμημα της ενοικίασης ο δήμος λαμβάνει το 70% και το Δημόσιο το 30%. Αναρωτιέται λοιπόν γιατί ο κ. Κουκάς δέχεται ο δήμος του να λαμβάνει ετησίως 79.000 ευρώ μίσθωμα από επιχειρήσεις που μόνον από την ενοικίαση των ομπρελοξαπλωστρών στη συγκεκριμένη τοποθεσία βγάζουν περισσότερα από 1 εκατ. ευρώ τη σεζόν.

***

Το μεγάλο στοίχημα, έτσι όπως το προσδιορίζει η Φώφη Γεννηματά, μετά τις υποψηφιότητες που έχουν ανακοινωθεί για την ηγεσία της ΔΗΣΥ (και αυτές που θα ακολουθήσουν), είναι αφενός η μεγάλη συμμετοχή στην ανάδειξη από τη βάση της νέας ηγεσίας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, αφετέρου η διασφάλιση της διαφάνειας ως προς την εκλογική διαδικασία. Αισθάνεται, όπως λέει, δικαιωμένη αφού πήρε σάρκα και οστά η πρωτοβουλία της για τη μεγάλη παράταξη της Κεντρο-αριστεράς: «Στο κάλεσμά μας κανείς δεν έμεινε έξω. Ολοι προσήλθαν» έλεγε.

***

Ενας πρίγκιπας από τη Σρι Λάνκα επισκέφθηκε τον υφυπουργό Οικονομίας Στέργιο Πιτσιόρλα και τι νομίζετε ότι ζήτησε προκειμένου να επενδύσει στη χώρα μας; Ενα… αεροδρόμιο, με σκοπό να εκπαιδεύει πιλότους από τις γύρω χώρες. Οταν ο υφυπουργός ρωτήθηκε εάν έχει αεροδρόμιο να δώσει, απάντησε: «Εχω 23»!

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ